Visoke decembarske temperature utiču na zdravlje

Sunčano vrijeme i temperature koje na termometru dostižu i preko 10 stepeni Celzijusa ne odaju utisak da je prema kalendaru zvanično nastupila zima, a sa druge strane doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija.

Republika Srpska 23.12.2023 | 08:07
Visoke decembarske temperature utiču na zdravlje

Proljetne, odnosno neobično visoke temperature za ovo doba godine kojima svjedočimo biće i u narednom periodu, što su za "Nezavisne novine" potvrdili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

"Do kraja mjeseca temperature će se kretati od sedam do 12 stepeni, a narednih dana imamo i dodatni priliv toplog vazduha iz Afrike", istakli su oni.

Prema njihovim prognozama, slično vrijeme se može očekivati i tokom posljednjeg dana tekuće godine.

"Tada će temperatura biti od 10 do 12 stepeni i biće pretežno sunčano", rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Da ovako visoke temperature vazduha doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija, potvrdili su i u banjalučkom Domu zdravlja.

Prema riječima Kosane Stanetić, načelnice Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, osim uticaja klimatskih promjena na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, učestale su i respiratorne infekcije, zbog kojih se pacijenti svakodnevno javljaju u ambulante.

"U Domu zdravlja Banjaluka, u Službi porodične medicine, povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama. Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih dobi, od školske djece do odraslih pacijenata. Najčešće se radi o virusnim infekcijama, uzrokovanim različitim respiratornim virusima: rino virusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima, korona virusima i drugim", navodi Stanetićeva za "Nezavisne novine".

Kako objašnjava, pacijenti se javljaju sa različitim kliničkim slikama, sa simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu, promuklosti, bolovima u mišićima, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

"Osim virusnih infekcija, respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane i bakterijama, te se i pacijenti sa ovim infekcijama javljaju u ambulante porodične medicine", ističe Stanetićeva.

Dodaje da se s ciljem prevencije respiratornih infekcija savjetuje jačanje imunološkog sistema svake osobe putem dovoljne količine sna, pravilnom ishranom bogatom svježim voćem i povrćem, svakodnevna fizička aktivnost, boravak na otvorenom prostoru u periodima i na mjestima gdje vazduh nije zagađen, primjena metoda za redukciju stresa.

"Takođe, savjetuje se što kraći boravak u zatvorenim prostorima u kojima ima veliki broj ljudi. Respiratorne infekcije se prenose putem vazduha, tako da boravak u zatvorenim prostorima povećava mogućnost obolijevanja od respiratornih infekcija", rekla je ona.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oli

23.12.2023 08:59

Dok je bilo godišnjih doba i bili smo zdravi...

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

23.12.2023 16:38

Netreba u BiH ni visoka ni niska temperatura dabi uticale na zdravlje. Imamo mi bisere koji nas žive ukopavaju.

ODGOVORITE