Amerika dala rok Izraelu da završi rat protiv Hamasa

- Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je Izraelu rok da rat protiv Hamasa završi do kraja godine, rekla su tri zvaničnika iz Tel Aviva za Politiko, pod uslovom da se ne otkriva njihov identitet.

Svijet 08.12.2023 | 17:06
Amerika dala rok Izraelu da završi rat protiv Hamasa

Politiko dodaje da je to rok koji je naglasio i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom ovonedeljne posete Izraelu.

Međutim, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Fajner rekao je u četvrtak da administracija nije nametnula Izraelu striktan krajnji rok do kada treba da završi vojne operacije u Gazi.

Kada su izraelski zvaničnici otkrili svoje planove vodećem američkom diplomati, rekavši da bi borbe na jugu Pojasa Gaze mogle da potraju nekoliko meseci, Blinken je, navodno, kratko uzvratio: "Nemate toliko vremena".

Izraelski lideri se, izgleda, spremaju da prekorače taj rok.

Politiko podseća da su Izraelci i ranije prkosili SAD i da su nekoliko puta isto to učinili i od početka napada na Pojas Gaze.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Politiko da su Sjedinjene države i ranije savetovale Izraelu da ne ulazi u Gazu, pa su ipak to učinili.

"Ušli smo u Gazu jer to je jedini način da uništimo Hamas i oslobodimo taoce. Rekli su nam - ne idite u njihove tunele, nemate šanse da tako uništite Hamas. Rekli su nam da ne ulazimo u bolnice, iako ih je Hamas koristio kao komandne i kontrolne centre, ali smo ušli u te bolnice, uradili smo što je bilo potrebno. I to ćemo raditi dok ne ostvarimo pobedu", poručio je neimenovani izraelski zvaničnik.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

He He

08.12.2023 18:38

Ako nastave ovako da ravnaju, završiće oni prije nove godine !

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2023 23:15

Samo da ih ne ponese pjesma. Onda ce biti cirkus

Name

vrco

09.12.2023 03:21

Teško ako imaju precizan plan da pobiju što više djece da se ne poveća natalitet inače preuzeto od hiće osim da upotrijebe i gasne otrove jer bi komore bile vidljive.Definitivno je zlo nadvladalo i tu samo pomaže atomska

ODGOVORITE