Holandija se protivi otvaranju pregovora sa BiH

Holandska vlada je objavila izvještaj koji se bavi proširenjem Evropske unije koji je poslat njihovom parlamentu. U njemu se posebno fokusiraju na Zapadni Balkan, ali i ostale zemlje koje su na pragu EU ka otvaranju pregovora.

Bosna i Hercegovina 03.12.2023 | 21:01
Holandija se protivi otvaranju pregovora sa BiH

Ono što se ističe u dokumentu u dijelu u kojem se govori o Bosni i Hercegovini jeste da u ovom trenutku mi nipošto nismo spremni za otvaranje pregovora, odnosno da će to podržati nakon što postignemo potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima EU za članstvo.

Slično je ranije kazala i evropska komesarka Ursula von der Leyen kada je BiH dala uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Ona je tada rekla da je potrebno postići određeni stepen usklađenosti sa EU kriterijumima za otvaranje članstva, ali za razliku od nizozemske vlade nije davala ocjene koliko i kada je to moguće uraditi.

Holanđani. kao i Evropska komisija, ističu nekoliko pozitivnih primjera iz BiH kao što je brzo formiranje vlade u januaru 2023., novu dinamiku i političku volju. Napravljen je pomak kod upravljanja migracijama i organizovanog kriminala, ali se navodi da je to nedovoljno.

"Komisija navodi da je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničen napredak na polju 14 prioriteta. Komisija kao dokaz vidi brzo formiranje vlade u januaru 2023, nove dinamike i političke volje. Bosna i Hercegovina je takođe dala svoj doprinos u upravljanju migracijskim tokovima prema EU, uključujući viznu politiku i upravljanje granicama, sistem azila, koji još uvijek nisu u potpunosti usklađeni sa EU. Takođe, zemlja je preduzela korake u borbi protiv organizovanog kriminala i finansiranja terorizma, što uključuje imenovanje kontakt osobe u EUROPOL-u", naveli su u dokumentu u kojem stoji da se vlada slaže sa ovim izvještajem Evropske komisije.

Ono što je navedeno kao ozbiljan strah jesu secesionistički napori iz Republike Srpske. kao i kriminalizacija klevete i usvajanje novog zakona o stranim agentima.

"Postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa situacijom u Republici Srpskoj, dijelom zbog secesionističke retorike predsjednika Dodika i njegovog nastavka podrivanje državnih institucija, kao što su Ustavni sud i Vrhovni sud. Komisija kvalifikuje razvoj događaja iz oblasti slobode izražavanja i medija i zaštite novinara kao nazadovanje", navode.

Ono što se naglašava kao značajan problem jeste slaba efikasnost na procesuiranju visoke korupcije te loša pravosudna rješenja.

"Komisija navodi da su evropski standardi u pogledu pravosuđa i osnovnih prava donekle preuzeti. BiH, međutim, treba poboljšati razvodnjenu verziju Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je usvojen 2023. godine. Bosna i Hercegovina nije postigla nikakav napredak o borbi protiv korupcije. Komisija vjeruje da zemlja ima slabe rezultate i broj osuda za korupciju, posebno visokopozicioniranih ljudi osoba, ostaje nizak", navode.

Prioritet treba biti i na primjeni presuda međunarodnog suda za ljudska prava, što uključuje i posljednju presudu Kovačević.

Komisija je zaključila, a Vlada Holandije planira podržati, da su potrebni dodatni napori kako bi se postigla usklađenost 14 prioriteta i preporučuje da se pregovori o pristupanju vode sa Bosnom i Hercegovinom kada zemlja bude ispunjavala potrebne kriterijume za članstvo.

"Vlada dijeli stav Komisije da je pristupni pregovori sa Bosnom i Hercegovinom mogu biti samo otvoreni kada je potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo je postignuto. Ovo nipošto nije slučaj u ovom trenutku. Možda će neke zemlje članice EU ipak pozvati da se pregovori o pristupanju nastave što je brže moguće i eventualno povezati ovo sa otvaranjem pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom. Kabinet vjeruje da proces pristupanja treba ostati zasnovan na zaslugama i ponavlja da samo kada postoji značajan održiv napredak na prioritetima iz Mišljenja za 2019., pregovori sa Bosnom i Hercegovinom mogu početi", naveli su.

Oni takođe smatraju da nema napretka u oblasti upravljanja granicom zbog zastoja u pregovorima sa Frontexom.

"U skladu sa Komisijom, Vlada je mišljenja da bi Bosna i Hercegovina trebala dodatno unaprijediti svoju viznu politiku treba pooštriti, u skladu sa onim u EU", napisano je u dokumentu.

Oni još daju svoju ocjenu kako politiku u BiH karakterišu etničke linije podjele i da se političari redovno izražavaju na etno-nacionalistički način - "Vlada je zabrinuta zbog ovoga", rekli su. Osim toga, ukazali su da u BiH ne postoji politička volja za provođenje međunarodnih presuda za ljudska prava kojom bi se uklonila diskriminacija dijela građana.

Podržali su prisustvo i djelovanje visokog predstavnika u BiH sve dok ne ispunimo 5+2 uslove koji su postavljeni 2008. godine. Takođe smatraju da se Althea misija EUFOR-a treba nastaviti.

(Klix

 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BL

03.12.2023 21:46

Eto naveli su ko je krivac za sve.

ODGOVORITE
Name

Da da

04.12.2023 09:30

Izgleda da im nije mnogo simpatično naše ,,narodno blago,, u vidu baje veličanstvenog

Name

re

03.12.2023 21:50

Standard naroda BiH suviše je nizak, i nije još za mnogo godina da se približi porodici EU.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.12.2023 02:21

Nisi ni procito clanak jelde?

Name

Re re

04.12.2023 07:58

Nije to razlog! Pročitaj tekst. Razlog je Dodik i njegova primitivna retorika.

Name

prijedor

03.12.2023 22:33

Sve dok ne uvedu EU zakone ne primajte nas i ne dajite nikavu lovu. jer tu lovu vlasti sebi uzmu kroz razne tendere svojih firmi brače sestara žena porodice....Nema političara da nema svoju firmu .za sisanje para iz buđeta.

ODGOVORITE
Name

Analitičar

03.12.2023 23:09

Kada nisu primili Tursku kako će BIH...

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2023 14:24

Nas mogu a Tursku ? jer su moćni po svim pitanjima a i mnogobrojni su.

Name

Neko iz mase

03.12.2023 23:54

Na nama je da odlucimo- podrska « slobodama » zapada ili « slobodama » istoka, ja licno sam za zapad - regulisan penzioni fond, zdravstveni funkcionise, policija radi nesto, istok- penzioni fond « 0 », zdravstvo « 0 », policija stiti predsednika…zapad plate 2000 evra -korpa 1800 evra, istok plate 500 evra, korpa 1200… « tesko » za odluciti, ne mozemo svi popovi i politicari biti…

ODGOVORITE
Name

tito

04.12.2023 00:12

Ebi EU..Razvaliti blejha prvo i osnovno.

ODGOVORITE
Name

Reza tito

04.12.2023 15:12

Vrati se ponovo u osnovnu školu poduči se pravopisu pa onda komentariši ovako ni ti sam ne znaš šta si htio napisat"blejha"

Name

Ja bih ..

04.12.2023 00:19

Da ukrajina makedonija i kosovo trenutno postanu potpune clanice eu

ODGOVORITE
Name

Pa da

04.12.2023 04:15

I netreba da nam daju kad ovi pokrase sve

ODGOVORITE
Name

+

04.12.2023 08:11

Jeb.a te Vlada. Brzo formirali, jer to njima treba. FOTELJA I PLATA. SVI STE LICEMIJERI, DVOLIČNJACI. NIKO ZA NAROD NE RADI. FUJ.

ODGOVORITE
Name

Budimo realni

04.12.2023 08:34

Ko zeli saradnju sa jednim Dodikom??

ODGOVORITE
Name

Hahaha

04.12.2023 08:54

Bih nikada nece uci u EU, nece EU ovakve drzave kao sto smo mi, jer mi nismo drzava niti ce mo ikada biti, Srbija ce mozda pod velikim upitnikom uci a bih nikad. Bih je sklona vjecitim ratovima i tu nema popravka, to nam je u genima, ako se nekada podijelimo onda ce narodi konacno moci da zive opusteno.

ODGOVORITE
Name

Re BL i re

04.12.2023 09:09

Prvo treba da malo živite u toj EU pa onda da nešto pisete. Eu građani mogu samo da zavide kako se živi u RS i FBH. Nigde slobode kao u rodnoj zemlji .

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

04.12.2023 09:20

А и то што ме забоља...

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2023 10:36

Holandija se protivi, e toj je da se čovjek dobro nasnije! Kakva Holandija, kakvi bakrači, to su očito Nijemci i Francuzi natjerali Holanđane da izmišljalju i objašnjavaju razloge! Holandije se u Evropskoj uniji pita, isto koliko se pita mjesna zajednica Sikirevci kako treba voditi politiku Republike Hrvatske, ili mještane Donja Skakava kako treba voditi Bosnu i Hercegovinu!

ODGOVORITE