Vlast jedno obećava a drugo radi: Fotelje im drage

U novembru se navršilo godinu dana od kad je iz SNSD-a u predizbornim mjesecima najavljeno da u Republici Srpskoj više neće biti duplih funkcija, odnosno da ista osoba više neće moći biti i poslanik i direktor javnog preduzeća. Međutim, izgleda da je vlast zaboravila na sopstveno obećanje, jer mnogi i dalje sjede na dvije funkcije i primaju dvije plate iz budžeta. 

Republika Srpska 03.12.2023 | 20:27
Vlast jedno obećava a drugo radi: Fotelje im drage

U Republici Srpskoj je odzvonilo dvostrukim funkcijama - pompezno su u julu prošle godine najavili funkcioneri SNSD-a. Nekoliko mjeseci kasnije isto je ponovio i predsjednik ove stranke.

"SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju", napisao je Milorad Dodik u novembru prošle godine. 

Od ovih najava međutim izgleda da nema ništa, jer su mnogi sve do danas nastavili da obavljaju dvije funkcije.

Tako je Dražen Vrhovac poslanik SNSD-a i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra. Darko Banjac, poslanik NPS-a i direktor Banje Mlječanica. Maksim Skoko, poslanik SPS-a i direktor Rudnika i termoelektrane Gacko...

Tu ideju oko ukidanja duplih funkcija unutar SNSD-a ponovo je pokrenuo gradski odbor SNSD u Bijeljini, kojima je cilj da se time dodvore biračima ali malo ko povjeruje da će i kod njih to da zaživi jer većina njih obavlja duple funkcije.  

Stručnjaci kažu da je to kratkoročni populistički potez. 

"Kao i svaki populizam na kratke staze i za kratkotrajnu upotrebu da izazove neku pažnju možda da privuče naklonost ili glasača ili uopšte građana uzevši u obzir da je glasačko tijelo u Republici Srpskoj više nego podijeljeno ne treba da se boje nikakve odgovornosti“, kaže Mladen Bubonjić, politikolog.

Većina poslanika je na drugu funkciju imenovana u statusu vršioca dužnosti, što je opet, nezakonito.

Upravo na to godinama upozoravaju opozicioni poslanici i u parlamentu Srpske i u parlamentu BiH.

„Ovo što su uradili pojedini u Bijeljini je samo kap u moru i ne vjerujem da će oni nagovoriti ostale svoje kolege naročito iz SNSD da podnesu ostavke i na funkcije koje oni obavljaju jer je ovde normalno da je direktor UKC i poslanik, a sve se to finansira iz budžeta“,kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Što se tiče poslanika u NSRS sa duplim funkcijama vjerovali ili ne, postoji klub nezadovoljnih u vladajućoj koaliciji čini ga par poslanika to je neformalni klub i taj klub čine oni poslanici koji nemaju duple funkcije i oni su se sami nazvali nezdovoljnim i to vam govori kakvo je stanje i naravno da ne očekujem da će iko da ostavi bilo koju funkciju i da se odrekne bilo koje plate jer su oni tu isključivo zbog ličnog interesa“, kaže  Đorđe Vučinić, poslanik u NSRS Liste za pravdu i red. 

Poseban paradoks je to što poslanici koji su ujedno i direktori sjede u skupštini koja raspravlja o radu institucija kojima rukovode, a sukob interesa se izbjegava tako što ne prisustvuju tačkama na kojima se raspravlja o javnom preduzeću u kojem su direktori. 

Dokaz da vladajuća koalicija ne želi izmjene kad su u pitanju duple funkcije je i to što je skupštinski Kolegijum odbio inicijativu PDP-a da se ukine praksa duplih funkcija, odnosno da svi poslanici koji su, istovremeno, direktori, izvršni direktori, dekani, zamjenici direktora i slično, odmah vrate poslaničke mandate ili podnesu ostavke na drugu funkcije.

(BN) Foto: NSRS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Munja

03.12.2023 21:48

Sjeverna koreja ........!!!!

ODGOVORITE
Name

za munju

04.12.2023 07:27

pa zar neznas jado dasu turci rekli daje tamni vilajet

Name

Re

04.12.2023 10:48

Vrlo ozbiljna stranka SNSD. Ne slažu dok ne zinu.

Name

Munja

03.12.2023 21:50

SJEVERNA. KOREJA !!!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

03.12.2023 23:14

Ma to su sve propali komunisti,njihova djeca i unuci,komitetlijska bagra i kriminalci.

Name

Petar

04.12.2023 05:47

JA licno sam otisao poslije 4 g provedene u rovu iz PROPALIG PLJACKASKOG BURLISTANA.sad moram u srbiji da placam skoro 2 eura gorivo da bi pomago BURLU MILIJARDERA I MEGA LOPOVA KOJI JE POKRO TRI IPO MILIJARDE EURA NARODNIH PARA.MRS bagro prosijacka j..o vas ovaj koji podrzava pljacku i jebale vas bradonje iz spc i j...o vas BURLO GRBAVI kojeg podrzavate

ODGOVORITE
Name

321

04.12.2023 07:25

vlast obecava narodu napacenoj raji u tamnom vilajetu sarenu lazu lazi lago bice raji drago

ODGOVORITE
Name

Friško

04.12.2023 07:35

Najnovije! Direktor Zavoda za zapošljavanje i poslanik u Narodnoj skupštini

ODGOVORITE
Name

+

04.12.2023 08:14

Tad su najavili i agenciju za ljekove u RS. I osude zbog krađa u Koroni. Ništa oni ne rade korisno.

ODGOVORITE