Ko je u lancu zakazao i hoće li neko odgovarati?

Od 7. novembra policija u Banjaluci bez uspjeha traga za presuđenim pedofilom Ivicom Miškovićem iz Kaknja, koji je pobjegao iz suda nakon izricanja presude kojom je osuđen na 4 godine zbog zlostavljanja devetogodišnje unuke. 19.novembra kineski državljanin pobjegao je iz KPZ Trebinje. Ni jedan od njih još uvijek nije pronađen i vraćen u pritvor. Otvara se pitanje, šta se dešava sa bezbjednosnom situacijom u Srpskoj,ko je u ovom lancu zakazao i ko će snositi odgovornost?

Republika Srpska 29.11.2023 | 20:09
Ko je u lancu zakazao i hoće li neko odgovarati?

Kroz prozor Osnovnog suda u Banjaluci Ivica Mišković, osuđeni pedofil, pobjegao je iz prostorije za zadržavanje u kojoj ga je obezbjeđivala samo jedna policijska službenica koju je navodno odgurnuo. Kineski državljanin  pobjegao je iz Okružnog zatvora u Trebinju tako što se, tokom šetnje, popeo na krov jedne od zgrada, a potom skočio sa visine od 12 metara. Ne, ovo nije scenario nekog američkog filma ovo je postala naša realnost.

I tako su filmske scene u Republici Srpskoj, očigledno na putu da budu skoro svakodnevnica. U slučaju bjekstva pedofila iz banjalučkog suda, zadužena je bila sudska policija. Direktor sudske policije Željko Dragojević za BN kaže da su policajci koji su bili zaduženi za sprovođenje osumnjičenog suspendovani.

„Ono što smo utvrdili smo preliminarno da je odgovornost na našim radnicima koji su radili na tom zadatku i unutrašnji postupak je nastavljen i utvrdićemo da li ima još lica koja su odgovorna za to bjekstvo“, kaže Željko Dragojević, direktor sudske policije Republike Srpske.

Prema pisanju medija, pedofil je lociran u Hrvatskoj, tačnije u Zagrebu, ali nije uhapšen. Hrvatska policija kaže da nema osnova za hapšenje, a iz granične policije BiH nisu nam odgovorili kako je moguće da osuđenik neopaženo prijeđe granicu. Međutim, dok se čeka bilo kakav potez institucija, Ivica Mišković slobodno šeta Zagrebom i posjećuje hrvatske medije kojima daje izjave i tvrdi da je pobjegao zato što nije kriv i da je biciklom ilegalno prešao granicu.

Iako ovo nije prvi i jedini slučaj zlostavljanja maloljetnog lica od strane Miškovića, za šta postoje brojne optužbe i svjedočenja, on je za sada osuđen samo za višestruko zlostavljanje devetogodišnje unuke i to samo na 4 godine zatvora, zbog čega je pobjegao iz suda.

Što se tiče kineskog državljanina koji je pobjegao iz KPZ Trebinje, on je bio u ekstradicionom pritvoru po rješenju Suda BiH zbog privrednog kriminala u Кini. Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan tvrdi da se sve istrage, u oba slučaja, intenzivno provode i da svako radi svoj posao.

Iz ministarstva pravde su saopštili da su završili vanredni inspekcijski nadzor i da će razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar KPZ Trebinje. 

"Dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja. U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu".

I dok se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge, pitanje je da li ima opasnosti po građane. I dalje ostaje nejasno je zašto mjere nisu bile oštrije, šta nije bilo u redu sa aspekta bezbijednosti i Osnovnog suda i zatvora u Trebinju i kakva je bila spremnost policajaca koji su radili na obezbjeđenju.

„Nisam pristalica da se u svim negativnim pojavama očitujemo negativno prema policiji ali sam za to da rukovodni kadar pojača svoj autoritet i da izvršioci zadataka savjesnije odgovornije i opreznije preventivno djeluju pogotovo na takva lica koja imaju biografije koja su imala ova dva lica“, kaže Duško Vejnović, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka BL.

I na kraju kako to kod nas uvijek biva, sve se okrene na šalu, pa su tako počele na internetu da izlaze razne šaljive slike, najviše oko bjekstva u Trebinju. Međutim, opasnost koju odbjegli zatvorenici u javnosti stvaraju nije šala, pa se nameće pitanje da li su se nadležni uljuljkali u svakodnevnicu pa su nažalost ova dva slučaja možda morala da se dese da ih trgnu da bi se razbudili i shvatili da opreza nikad dosta. 

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Du

29.11.2023 20:41

Zakazao je ante marković, sve je uradio, niko ga ne spominje

ODGOVORITE
Name

Aa

29.11.2023 21:46

Radite nepotpune odnosno površne priloge. Bjekstvo Ivice Miškovića obezbedila je hrvatska obavještajna služba a trebali ste istražiti i zašto. Dva suspendovana policijska službenika su samo kolateralna šteta. Zatvor u Trebinju je pretresan 2020 godine ali je tužilaštvo u Trebinju to gurnulo pod tepih. Trebali bi ste istražiti zašto je to tako

Name

Čuj ovo

30.11.2023 04:53

Pobjegao biciklom? A otkud mu bicikl, je li ga ukrao??? Pa vozio bicikl autoputem od Banjaluke do Gradiške i to nikom nije bilo ni čudno ni neobično - pa zar se ni jedna slučajna policijska patrola nije našla na tom autoputu da se zapita šta taj čovjek radi?!

Name

Re

30.11.2023 07:14

Sinisa se Karan ceslja,a bjegunci bjeze! Tugo golema 😭😭😭

Name

Zagreb

01.12.2023 22:52

Taj Ivica Mišković je igrač obavještsjne službe i u Bl je bio na zadatku.Provjerite mu ratnu prošlost....poznanstva sa nekim ljudima iz granične.

Name

Dijagnoza

29.11.2023 21:27

Bitno je da se trbavi policajci gegaju po magistralama, zaustavljaju pošten radni narod i pitaju dokle putujete, jeste li umorni, jel sve ispravno da ne kontrolišem itd...

ODGOVORITE
Name

Znaju

30.11.2023 08:41

Tuci i maltretirati postene gradane i prikazivati ih kao napadace na policiju a pedofile i ostale kriminalce pustaju da im pobjegnu iz policijske stanice,takoreci otrgnu im se iz ruku

ODGOVORITE
Name

Veterinar

30.11.2023 11:16

Zauzeta je policija podmazivanje "despota" i starih 150- ki za paradu 9. janura! Također mora da uvježba i pjevanje "Pukni zoro" sa strojevim korakom , tako da za ove druge stvari nema vremena a ni ostalih resursa. Moramo imati razumijevanja za njih - što ste takvi hejteri :)

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

30.11.2023 15:12

U LANCU ČEGA, MAFIJE

ODGOVORITE
Name

Provjere

03.12.2023 08:27

Naprimer su svakog šljaka.u policiju,od nesposobni do onih koji nebi smjeli ni pod tačkom.eazno biti blizu značke a kamoli.da je nose.

ODGOVORITE