Radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci

– Na današnjem ročištu na Sudu Bosne i Hercegovine (BIH) optuženima za propast „Bobar banke“ iz Bijeljine, Tužilaštvo BiH je pozvalo bivšu radnicu računovodstva „Bobar Autosemberije“ i nekadašnjeg sekretara „Bobar banke“.

Republika Srpska 28.11.2023 | 18:23
Radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci

Snežana Petrović je svjedočila da je radila u Bobar banci od 2000. godine, a u firmi „Bobar Autosemberija“ od 2008. Direktor ove firme bio je Darko Jeremić, glavnooptuženi u ovom predmetu.

Petrovićeva kaže da kao knjigovođa nije imala uvida u dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da „Bobar Autosemberija“ nije ispunjava svoje obaveze. Nije imala razloga da sumnja, jer je redovno dobijala platu. Tek kad je firma prestala da uplaćuje plate, Petrovićeva je to povezala sa ulaskom privremene uprave u „Bobar banku“.

Na pitanje tužioca zašto je napustila „Bobar Autosemberiju“, Petrovićeva je izjavila: „Niko nije ostao, sve je napušteno, niko nije radio“.

Tužilac je suočio Petrovićevu sa njenim ranijim izjavama datim tužilaštvu u kojima je iznijela podatak da je „Bobar Autosemberija“ bila prezadužena od 2010. godine.

Ona je u odgovoru bila oprezna.

„Zavisi kako gledamo – obaveze su bile veće od kredite, ali imali su akcije u drugim preduzećima“, rekla je ona i dodala da nijedan kredit nije bio bez nekog obezbjeđenja.

Osim Bobar i Bor banke nije se mogla sjetiti drugih banaka koje su davale kredite njenoj firmi.

Tužilac je zatim pročitao listu banaka iz njenog svjedočenja pred tužiocima datog 2016. godine među kojima su Bobar, Nova, Bor, Hypo, Jadranska banka iz Šibenika, Crnogorska iz Podgorice, Euroaxis…

Svjedok se nije mogla sjetiti da je firma bila prezadužena, iako je sama koristila taj izraz u jednom trenutku.

Ipak, za Darka Jeremića je rekla da „nije bio srećan kad je morao potpisati“ neke od ugovora. Petrovićeva tvrdi da je Gavrilo Bobar, osnivač Bobar grupacije, bio čovjek koji je donosio sve odluke iako sa njim nije imala kontakte.

Drugi svjedok kojeg je izvelo Tužilaštvo bio je Velibor Lazić, nekadašnji sekretar „Bobar banke“. Lazić je rekao da je nakon 2012. godine bilo potrebno smanjiti izloženost prema povezanim licima. Odbrana optuženih od početka suđenja osporava da „Bobar banka“ nije poštovala procedure prilikom davanja kredita povezanim licima. Lazić je vodio zapisnike na sjednicama Nadzornog odbora i sazivao skupštinu akcionara Banke. Na pitanje tužilaštva da li se sjeća koja su pravna lica bila korisnici nekih visokih kredita, svjedok je pomenuo „Bobar Autosemberiju“.

Tužilac je birao svjedoke koji su u svojim izjavama datim u toku istrage bili konkretni u odgovorima i zapažanjima. Sedam godina kasnije pamćenje bivše računovođe „Bobar Autosemberija“ nije bilo ni približno iskazu datom pred Tužilaštvom BIH. Štaviše, na unakrsnom ispitivanju jedan od branilaca optuženih upitao je Petrovićevu da li je pročitala svoju izjavu prije nego što ju je potpisala. „Vjerujte da nisam, samo sam čekala da što prije izađem“, odgovorila je svjedokinja.

Sljedeće ročište u predmetu „Darko Jeremić i drugi“ zakazano je za 12. decembar 2023. godine.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bog te vidio

28.11.2023 18:54

Otkad traje ovo mrcvarenje sa tom Bobar bankom. Nema tu glavnog krivca, a vlasnik umro tako da ovi pozvani nemaju šta reci jer oni su svi bili obicni piju i poslušnici “cara”.

ODGOVORITE
Name

Reeeeeee

28.11.2023 20:48

Taj Jeremic je nasledii milione od pokojnog Bobara nista njegovoj porodici ostavio nije.. To svi znaju izrabljuje radnike vozni park mu vrijedi vise od milion eura...Pokojni Gavrilo sve mu dao a on njegovoj porodici nista...

Name

Reeeeeee Zvornik

28.11.2023 21:51

Ovaj Jeremic je uzeo milione banke javna tajna...Vozni park preko 2miliona opljacko porodivu Bobar...Zena pokojnog bobara svima prica kako ih je pokrao

Name

Čulo se

29.11.2023 10:00

da je i naš mile tu omastio brke

Name

Saučesnici

28.11.2023 19:15

Ove "zaboravne" svjedoke treba propisno kazniti!

ODGOVORITE
Name

Reeeeeee

28.11.2023 20:57

Ovaj Darko je unistio porodicu Bobar svi u Bijeljini znaju da nista ne pomaze i sve im oteo

Name

Ipe

28.11.2023 19:15

Samo derači,ne zaboravi parolu,mlako pivo,sendvič.Kad završe sa pljačkom ovi krezubi što glasaju za BAGRU opet će se praviti mutavi,navikli,kad za*eru samo se mutavi prave.Balvan je primjer.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

28.11.2023 20:01

DA LI JE LAZNO SVJEDOCENJE KRIVICNO DIJELO,ILI AKO JE IDGOVIRNO LICE TOLIKO ZABORAVNO,TREBA JE UPUTITI NA PSIHOLOSKO VJESTACENJE,DA NIJE VIDJELA MOGLO BI SE POVJEROVATI DA JE BILA KOD DANIJELE DJUKIC,OROGLASI VOEAVIM I STVAR ZAVRSENA.AKO NESMIJE DA SVJEDOCI ZBOG RAZNIH PRIJETNJI,NEKA JOJ SABJEST PRORADI I NJOJ I ONI KOJI JOJ EVENTUALNO PRIJETE,COVJEK UMRO,A LESINARI SBIH SORTI RAZGLABILI IMOVINU BOBAR BANKE.DA LI JE NORMALNO DA KOJI GOD PRIVREDNIK UMRE,NJEGOVA SE IMOVINA KRCMI KO SLJUNAK IZ RIJEKA.OTETO PROKLETO.

Name

Hitno

28.11.2023 20:25

Ovu zaboravnu prebacite na klupu za optužene.

ODGOVORITE
Name

Drina Trans

28.11.2023 20:50

Radim u Drini Trans ponizava nas nepismeni Djuro direktor.Ima podrsku Darka koji je izuzetno glup

ODGOVORITE
Name

Kontrakulturan

29.11.2023 16:49

Pa daj otkaz ako te ponižavaju, ne razumijem zašto si još tu?

Name

Dragan

28.11.2023 20:50

Treba neko odgovarat taj proces se vodi godinama

ODGOVORITE
Name

Vozuća

28.11.2023 23:09

Pazite dobro da ne pomenete nalogodavca, za propast B. Banke. Jer ako ga pomenete umrijet ćete kao i vlasnik porobljene banke.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

29.11.2023 20:43

Pohvatati bandi,pa neka vrste pokradene pare narodu,jer to je narodni novac,boraca,rvi,porodica poginulih,običnih radnika i seljaka,zato izgurajte ovo do kraja i pokažite da vam je stalo do Republike Srpske,a ne da je stalno neko krade

ODGOVORITE