Majka joj umrla, a onda ju je oteo Hamas (VIDEO)

Emili Hand dočekala je svoj deveti rođendan 17. novembra kao talac u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa svojim ocem, koji je napočetku vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca.

Svijet 26.11.2023 | 13:15
Majka joj umrla, a onda ju je oteo Hamas (VIDEO)

Emili je vraćena u drugoj skupini talaca koje je oslobodio Hamas. Objavljen je i snimak trenutka kad je vraćena ocu.

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar. Emili na fotografijama i snimcima ostavlja utisak da je dobrog zdravlja.

"Ne možemo pronaći riječi"

Devetogodišnja djevojčica kćerka je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emili imala dvije godine. Porodica djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja.

"Ne možemo da pronašempo riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon pedeset izazovnih i komplikovanih dana. Presrećni smo što ponovno grlimo Emili, ali u isto vrijeme se sjećamo Reje Rotem i svih talaca koji tek treba da se vrate", rekla je njena porodica.

"Ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak"

Potpredsjednik irske vlade Majkl Martin izrazio je zadovoljstvo što je Emili puštena na slobodu i što će se ponovno ujediniti sa svojom porodicom.

U sinoćnjoj izjavi rekao je: “Nakon sedmica traume, ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak za porodicu Hand.

Irci su dirnuti Emilinom pričom, njezinom nevinošću i tihim dostojanstvom i odlučnošću njenog oca Tomasa", dodao je.

Prvobitno se vjerovalo da je ubijena

Za Emili, koja je imala osam godina kada ju je oteo Hamas, prvobitno se vjerovalo da ju je ubila ta militantna skupina. Njen otac Tomas Hand rekao je za CBS News dva dana prije rođendana svoje kćeri kako je tužno to što ona neće znati ni koji je dan.

"Neće znati je li noć ili dan, neće, iako joj je rođendan", kazao je otac. Rekao je i da je njegova djevojčica prespavala kod prijatelja u kibucu Beeri kada se masakr dogodio. Izrael je objavio da je više od sto ljudi ubijeno samo u toj zajednici, među više od 1200 koji su ubijeni u napadu Hamasa.

Emili vraćena s 11-godišnjom prijateljicom, čiju majku još drži Hamas

Hamas je Emili oteo 7. listopada iz kibuca Beeri zajedno s njenom 11-godišnjom prijateljicom Hilom Rotem i njenom majkom. Hila je također oslobođena juče, ali majka je još u rukama otmičara. 

(Index) Foto: IDF

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ko

26.11.2023 13:20

Mudzahedini.

ODGOVORITE
Name

Ko

26.11.2023 13:25

Cionisti! Hamasa je stvoro Mosaad!

Name

BH

26.11.2023 13:44

Kao nasilje.

ODGOVORITE
Name

Koliko dece

26.11.2023 13:54

U ukrajini, po svetu, gladno, tudje dece

ODGOVORITE
Name

Civco

26.11.2023 13:59

Jevrejska propaganda.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

26.11.2023 15:49

jest,usporedite fotografije zarobljenih Palestinaca , vidi se robija na licu i " zarobljenih" jevreja, ko da iz hotela izlaze a ne iz Hamasovih zatvora, a ako izlaze ovako doztjerani onda je Hamas najumanija vojska na svijetu ,

Name

Bl

26.11.2023 15:24

Meni je djece žao ,nema veze čije je.,Izraelci su formirali Hamas i Mosad..Izraelci su cionisti ,Hamas je mala maca za njihov genocid.

ODGOVORITE
Name

A turci

26.11.2023 16:00

Sta su oni radili.

Name

Turci su spšavali

27.11.2023 00:17

...Jevreje od pomahnitalih krstaša u Španiji! Jebali to Turci mater!

Name

Šta Reći

26.11.2023 20:52

Ratna propaganda, ovim danas je dotakla dno ! Lijepo je da je ova djevojčica živa i zdrava, a šta ćemo sa onom djecom koja su završila dod ruševinama zgrada koje je Izrael sravnio sa zemljom ? Svuda u svijetu, djeca su samo djeca ! Ne daj Bože nikome !

ODGOVORITE
Name

Boki

27.11.2023 15:57

Ovi svi tzv. taoci se smijese svojim otmicarima i ljubazno se pozdravljaju. Ovdje nesto ne stima. Ili su ti tzv. otmicari maskirani cionisti ili Hamas ima drugo lice nego sto ga ovi cionisticki mediji predstavljaju. Probudi se narode, zazalit ce ko ovo prespava.

ODGOVORITE