Opravdana inicijativa za smjenu Košarca

Predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović mišljenja je da je, nakon Rezolucije koja je jednoglasno usvojena u Predstavničkom domu u vezi osude svakog nasilja nad ženama, bila potpuno opravdana i razumna inicijativa jedne grupe poslanika iz većeg broja političkih subjekata o smjeni ministra Košarca (Staše), a sve u svjetlu onoga što je o njemu. govorila njegova bivša supruga na Istražnoj komisiji, a u vezi sa nasiljem u porodici.

Bosna i Hercegovina 22.11.2023 | 20:10
Opravdana inicijativa za smjenu Košarca

"Postoji jasna argumentacija za njegovu sjenu kojom želimo sačuvati integritet i kredibilitet javne pozicije institucija ove zemlje i da osim deklarativnih rezolucija s riječi pređemo na djela i na taj način provedemo tu rezoluciju. To bi bila konkretizacija rezolucije o osudi nasilja nad ženama i pokazatelj da je Parlament spreman da s riječi, odnosno s velikih priča koje imamo pogotovo nakon ubistava žena pređe na djela i počistimo naše vlastito političko i javno dvorište.. Imam osjećaj da se tek kada treba djelovati pojedinci i pojedinke ućute" , kazao je Borenović za "Slobodnu Bosnu".

Naglašava da će glasanje na sjednici Parlamenta, koje očekuje za nekoliko sedmica, pokazatie da li se ovdje radi samo o deklarativnoj podršci i osudi nasilja ili o konkretnom djelovanju.

GLASANJE ĆE POKAZATI KO JE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Incijativu o smjeni Staše Košarca potpisalo je samo 11 poslanika, pa se već golim okom vidi da je čak tri četvrtine državnih poslanika vrlo suzdržano ili protiv njegove smjene.

"Evo još jednom ću ponoviti – glasanje će pokazati ko zaista i suštinski želi da se bori protiv nasilja nad ženama, a ko to radi deklarativno. Tu bih stavio tačku. Glasanje svakog od 42 poslanika pokazaće da li se prema ozbiljnoj društvenoj anomaliji i poremećaju i gnusnim radnjama ponašamo samo deklarativno ili ćemo nešto konkretno uraditi. Mislim da je dobra odluka da smo građanima dali priliku da na Privremenoj istražnoj komisiji o stanju u pravosuđu BiH iznesu svoje primjedbe i svjedoče. Mi smo sve to dostavili nadležnim institucijama koje nam nisu dale povratnu informaciju. Sve što smo mi mogli je da podnesemo inicijativu za smjenu ministra Košarca i da pokažemo da smo ozbiljni i da svoj posao radimo odgovorno", rekao nam je Borenović.

Predsjednik PDP-a kaže da smo vidjeli na primjerima posljednjih nekoliko ovogodišnjih ubistava žena u BiH kako to izgleda kada institucije ne rade. Nažalost, i na primjeru Sanje Stanković i drugih građana koji su se Istražnoj komisiji požalili na nerad pravosudnih institucija to se isto vidi.

"Iako sam oprezan čovjek uvijek sam bio britkog jezika, ali ne bih da ulazim u motiv pojedinih poslanika koji nisu potpisali inicijativu za smjenu ministra Košarca. Biću oprezan sve do trenutka glasanja u Parlamentu BiH kada ću vidjeti da li smo svi spremni da glasamo ispravno bez obzira na boju političke knjižice i bez straha od zamjeranja nekom važnom faktoru u koaliciji, što bi za mene bilo zatrašujuće, te da li postoji ozbiljna i stvarna volja za prelazak sa širokopojasne priče na konkretne poteze Parlamenta BiH. Je li ovdje toliko bitan jedan čovjek koji ima moć da presuđuje, prosuđuje i odlučuje ko je kriv, a ko nije i da se nezamjeranjem njemu, Dodiku (prvom čovjeku koalicije na nivou BiH) zauzimaju potpuno amoralni stavovi koji su suprotni stavovima javnosti i grupe poslanika koja traži Košarčevu smjenu. Glasanje će biti trenutak istine", zaključuje Borenović.

Podsjetimo da je od svjedočenja novinarke Sanje Stanković , bivše supruge ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, pred Privremenom istražnom komisijom za stanje u pravosuđu BiH tokom kojeg je govorila o tome kako je trpila nasilje u porodici od tadašnjeg supruga prošlo punih 16 mjeseci još uvijek se nazire ni krivični ni politički epilog ovog skandala.

Ona se obraćala pismom i Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon što se pojedini poslanici pokušali da minimiziraju njene optužbe na račun bivšeg supruga.

(BN) Foto: Agencije 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Pale

22.11.2023 20:53

KLOSARAC

ODGOVORITE
Name

Re Pale

23.11.2023 09:01

nije nešto ni lijep a misli da jeste i ne misli svojom glavom, šta šef kaže, takvi su najgori

Name

WWW

23.11.2023 10:24

Psihicki bolestan iz kompleksiran muskarac moze tuci zenu djete i svaku slabiju osobu od njega. Ne zasluzuje nista drugo nego izbacivanje iz javnog zivota i zatvorski odmor na psihijatriji. pa makar se zvao i Stasa glavni baja Istocnog Sarajeva

Name

Jel,

22.11.2023 21:39

Ono i Borenovića ostavila žena, što pitam se. I alkoholizam je vrsta nasilja. Ne branim Košarca, daleko bilo, ali to se desilo prije više od godinu dana, koji je razlog da sad tek na osnovu toga tražite njegovu smenu. Što niste odmah, ili kad je ostavio prvu ženu, a oženio Sanju, i tad je bio neki klinac.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.11.2023 22:41

Covjek koji je nasilnik ne moe biti MINISTAR!!!!

Name

Rade

22.11.2023 23:35

Nebranis ga ali ga nedas ga. Idi brani i onog medvjeda od predsjednika. Kosarca sam sreo sa onom crnkom kako seta titovom Ulicom na njima sve sija Markirano a ona duplo mladja od njega. I sta sad nedaj mo Srbina jeli?svi su oni za Zatvora

Name

RE Jel

22.11.2023 23:41

joj brate ženama danas i svetac bi dosadio... tako da samo zato što je neko ostavljen ne znači da ne valja, osim toga, dug je život, nekad je miran razlaz pravo rješenje

Name

Re

23.11.2023 05:24

Crvendacu mnogo ti znas,a zasto u javnost nigdje se ne pokazuje tvog sefa Duduka zena mozda je i to nasilje cutanja.

Name

Re:Jel

23.11.2023 09:56

Čitaš li ti tekst ili samo naslove? Parlamentarna komisija je saslusavala žene koje su pisale institucijama i to je trajalo i na kraju su zakljucci te komisije na PS BiH a tu je i prijedlog za smjenu. To je pravilan postupak u demokratiji u svakoj iole normalnoj zemlji. E sad Ti i takvi kao ti ste naučeni godinama da sve ide preko koljena gazde vam i zato ti i pitaš šta sad to je bilo tad i tad. Nema nikakve veze kad je bilo mora doći na red.

Name

Zato

23.11.2023 13:00

Sto je sada tek gospoda usvojila ovaj zakon a nema reakcije od onih koji su taj zakon usvojili a vidjecemo koliko postuju svoje odluke u zakone koje donose

Name

Edit

22.11.2023 21:42

Borenoviću i ako ga smijenite džaba kad dođe na Dom naroda jer će SNSD sa 4 delegata to oboriti

ODGOVORITE
Name

Taj Kokošarc

22.11.2023 23:09

svakako treba da bude sankcionisan zbog nasilja nad zenama i pogotovo zbog dubokog uvlacenja u anus šefu svoje stranke!

Name

Re

23.11.2023 05:25

Vi iz sekte sve rusite i obarate takoste i ovu drzavu oborili do bankrota ,marvo sitnog zumba.

Name

Ee

23.11.2023 07:13

Ma de pusti, bitno je da se prica, to je jedini posao opozicije. Kad je nesto bilo uradjeno sto su rekli...

Name

re edit

23.11.2023 09:02

neka, u redu, sa 4 delegata, to je i cilj, da vidi narod ko se brani sa 4 delegata

Name

Ух

22.11.2023 21:52

Ништа. Новинарка. Па ко да у то вјерује? Нико. Оно јес да је и он клошарац али ту су они.

ODGOVORITE
Name

Brčak

23.11.2023 09:12

Jadna je zena koja ikad poželi da živi sa onim klosarcem , on bi od tri ovce izgubio makar dvije.... Sama faca mu govori da je necovjek u dusi....bagra obicna

Name

Xxx

22.11.2023 22:07

Ne ma nista od smjene,to smo mi

ODGOVORITE
Name

Ako

23.11.2023 00:00

Nekog ostavi zena, jedan od razloga jeste da zena nadje drugog partnera

Name

Ja

23.11.2023 05:27

Da vi svemocni uligani koji pljackate i unistavaju sve pred sobom,ali neznam sta mislite ako se ikad zapuca i zaguzva stace biti onda.

Name

Re

23.11.2023 05:28

Vi crveni mundiri,vi sve mozete,bagro svetskog ranga

Name

Re

23.11.2023 07:24

Videce se uskoro ko ste vi a da li bih se tako ponašao da neko tuče tvoje dijete

Name

Zoom

22.11.2023 22:53

Pa i kada ste ga postavljali znali ste da je najprjje krao cigle sa crkve, potom je bio za jedinstvenu BeHa, a onda je postao ministar i poceo se kofrciti pred vlastitom zenom.

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

23.11.2023 00:54

Treba ološa u Foču poslati, na malo duži odmor, zaslužio je....

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

23.11.2023 01:24

Idemo za košarca, granica postoji.!

ODGOVORITE
Name

Gospode pomozi

23.11.2023 02:30

Al da je iko drugi ovo pokrenuo nego covjek koji od kog je zena glavom bez obzira pobjegla

ODGOVORITE
Name

Empirija

23.11.2023 08:40

Opet napad na srbina. I to na ministra srbina. Nije im dosta obični srbin, već 'oće ministra srbina. Ali, neće moći. Njega more smijeniti samo onaj ko ga je postavio za ministra. A to je vrli dodikmilorade, koji danas luta i dangubi po Budimpešti.

ODGOVORITE