Pao prvi snijeg na Jahorini i na Bjelašnici (VIDEO)

Iako nam zima kalendarski još nije stigla, prve pahulje su zabijelile vrhove Jahorine i Bjelašnice.

Bosna i Hercegovina 11.11.2023 | 12:44
Pao prvi snijeg na Jahorini i na Bjelašnici (VIDEO)

Za vikend je u Republici Srpskoj i BiH najavljena kiša, niže temperature te snijeg na planinama. S obzirom na to da je tokom cijele noći s petka na subotu padala kiša u nizinama, a snijeg na pojedinim planinama, iz Sarajeva se može vidjeti da su zabijeljeni vrhovi obližnjih planina.

Bijeli prekrivač je prisutan na Jahorini i Bjelašnici na kojima je jutros temperatura vazduha bila ispod nule, dok se, sudeći prema kamerama uživo sa planina, na Trebeviću i Igmanu ne vide nikakve pahulje.

Iako su i ski staze zabijelile, ne očekuje se da će se snijeg zadržati. Ali, iz ski centara očekuju dobru sezonu za koju se uveliko spremaju.

Ono što se moglo vidjeti na live kamerama koje su dostupne online jeste da ni na Vlašiću jutros nema snijega. Na ovoj planini je sredinom proteklog mjeseca padao snijeg, ali bijeli pokrivač se prilično kratko zadržao.

Kiša i pljuskovi širom zemlje se očekuju i danas i sutra sa razvedravanjem u ponedjeljak. Poslijepodne danas se može očekivati prestanak padavina koje će početi ponovo sutra. Za nedjelju su najavljene još niže temperature nego danas, a uprkos kratkom razvedravanju u ponedjeljak, nestabilno vrijeme se može očekivati do kraja mjeseca.

U periodu od 17. do 20. novembra snijeg je moguć i u nizinama, u zapadnim, juhgozapadnim i centralnim područjima države.

Snijeg je zabilježen i u susjednoj Hrvatskoj na Platku iznad Rijeke te oko Gospića, na Dinari, Kamešnici i Biokovu, prenosi "Klix". Snežne pahulje su prekrile i vrhove Svilaje i Mosora.

(Klix.ba) Foto: Twitter/Printscreen

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Soko

11.11.2023 13:30

Prvi i nadamo se posljednji ove sezone

ODGOVORITE
Name

Идеално

11.11.2023 14:59

Ма браво...тајкуни трљају руке, сад ће сезона почети...

ODGOVORITE
Name

Matrix

11.11.2023 19:17

Globalno zagrijevanje,cudno hahaha

ODGOVORITE