Vanredno stanje, zabilježeno oko 800 zemljotresa

Island je proglasio vanredno stanje, a policijski zvaničnici pozivaju stanovnike da evakuišu priobalni grad Grindavik nakon intenzivnog talasa zemljotresa na jugozapadu zemlje koji je povezan sa mogućom erupcijom vulkana.

Svijet 11.11.2023 | 09:46
Vanredno stanje, zabilježeno oko 800 zemljotresa

Od ponoći do 14 časova zabIlJeženo je skoro 800 zemljotresa u petak, na dubini od 3-3.5 kilometara, saopšteno je iz islandskog meteorološkog zavoda.

U saopštenjima od petka, islandska agencija za civilnu zaštitu rekla je da bi tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavika, dok su islandske vlasti saopštile da je nemoguće reći da li bi i gdje bi magma mogla da izbije na površinu.

"Zemljotresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj niz događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvijek nema znakova da se magma približava površini. Njeno kretanje se pomno prati", saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

Magma je mješavina rastopljene i poluotopljene stijene koja se nalazi ispod površine Zemlje, a koja može izazvati erupciju kada nađe put do površine, postajući lava.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuišu i naglasile da nema neposredne opasnosti.

"Želimo da ponovimo da stanovnici moraju evakuisati svoje domove i napustiti grad. Takođe, želimo da ponovimo da se ne radi o hitnoj evakuaciji, te da ima dovoljno vremena da se pripremimo, obezbjedimo stvari i mirno odemo iz grada", saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

"Jasno je da imamo posla sa događajima koje mi Islanđani do sada nismo doživjeli, barem ne od erupcije u Vestmanejaru. Zajedno smo se suočili sa tim i nećemo klonuti duhom", dodali su iz Agencije za civilnu zaštitu.

Ambasada SAD na Islandu izdala je upozorenje o vulkanu, upozoravajući na pojačane znakove vulkanske aktivnosti.

"Ako dođe do erupcije, slijedite uputstva islandskih vlasti. Vulkanske opasnosti mogu uključivati lavu, toksične gasove i jak dim od požara zapaljenih lavom", navodi se u saopštenju.

Svjetski poznati termalni bazen Plava laguna u ovoj oblasti već je zatvoren zbog seizmičke aktivnosti koja je u toku.

Od 2021. godine erupcija je bila skoro svakih 12 meseci, a posljednja se dogodila u julu južno od glavnog grada Islanda Rejkjavika.

Island se nalazi na granici tektonske ploče koja se neprestano razdvaja, gurajući Severnu Ameriku i Evroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena, prenosi "Telegram". U njemu se nalaze 32 aktivna vulkana.

(Agencije) Foto: CFR

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

To

11.11.2023 10:53

su te klimacke promjene! Aktiviraju HARP i plaše narod! 🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

12.11.2023 08:47

Jesi duhovit