Mljekari saopštili: Nemamo koristi od skupljeg mlijeka

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovarali su sa predstavnicima proizvođača mlijeka, otkupljivačima i prerađivačima. 

Republika Srpska 09.11.2023 | 13:19
Mljekari saopštili: Nemamo koristi od skupljeg mlijeka

Saša Lalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj kaže da Vlada godinama sufinansira razvoj sektora mljekarske industrije. 

„Mi u ovoj godini imamo negdje oko 3,3 miliona litara mlijeka u prvih 6 mjeseci ove godine više u otkupu i premiji u odnosu na isti period prošle godine. U toku jula i avgusta imali smo blagi pad. Ove godine smo dodatno izdvojili 10 miliona, koje ćemo isplatiti po grlu. U ovoj godini mljekarski sektor je od Ministarstva povukao oko 62 miliona maraka“, navodi Lalić. 

Duško Cvjetinović, predstavnik „Mljekare Dule“ objašnjava razloge zbog kojih je u drugoj polovini godine došlo do pada proizvodnje. 

„Trenutna situacija na terenu nije tako dobra, ali nije toliko ni loša. Blagi pad proizvodnje mlijeka se desio u ovoj godini, ne zbog smanjenja grla, već zbog pada kvalitete stočne hrane. Imali smo loše sijeno, kasnije i pšenicu, kukuruz je isto slabije rodio. Broj grla nije opao i nadamo se da ćemo sljedeće godine doći na svoje“, kaže Cvjetinović. 

Proizvođači mlijeka smatraju da se mjere pomoći proizvođačima moraju približiti Srbiji i Federaciji BiH, iz razloga što su uslovi privređivanja slični i radi se o istom tržištu.

„Čekam posticaje ko ozeblo sunce da namirim tekuće obaveze zbog kojih sam u minusu. Ko nije investirao, ne nada se ničemu i u budućnosti će imati velike probleme. Došlo je do velikog rasta ulaznih troškova kod proizvođača, ali i prerađivača.

Sa naše strane proizvodnja je poskupila od 80 do 100 procenata u odnosu na prije dvije ili tri godine. Žao mi je, ali krajnji potrošač to mora platiti. Mi nemamo koristi od poskupljenja“, kaže Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Херцеговац

09.11.2023 14:22

Изгледа да само грађани имају корист од поскупљења!

ODGOVORITE
Name

Re

09.11.2023 18:09

A kvalitet mlijeka i mliječnih proizvoda. Ni k od kvaliteta.

Name

ŠAMAC

09.11.2023 14:49

Samo treba prerađivači i otkupljivači mlijeka da se nađu sa ministrom i dogovore procenat i onda će sve moći. Tako je radio i dok je načelnik opštine bio pa je doveo opštinu na prosjački štap. Kuću u Šamcu mu drugi sagradili jer su morali dati procenat tadašnjem načelniku a sadašnjem ministru. Ološ se mora što prije otjerati. Samo nas njegova smjena može spasiti. Inače svi će mo na prosjački štap.

ODGOVORITE
Name

Lale P.

09.11.2023 16:45

Kad će ova lopurda isplatiti ovu premiju po muznom grlu.Najgori smo u regionu.

Name

Ime

09.11.2023 17:31

Svaka čast za komentar. Baš ološ.

Name

Svasta

09.11.2023 20:17

62 miliona maraka se daje godisnje mljekarima,a oni kukaju kako jedva prezivljavaju.Istovremeno domace mleko isto il skuplje nego iz uvoza.Treba ukinuti bilo kakva davanja mljekarima,i npr.za 5 godina napraviti hidroelektranu.Isto i za druge podsticaje,obicni ljudi nikakve koristi nemaju od toga.

ODGOVORITE
Name

Realista

10.11.2023 14:25

Imaju nešto manju premiju ali zato imaju podsticaj po grlu, po hektaru, mljekare im plaćaju skuplje po litri, imaju regresirani dizel, još imaju povrat za kapitalne investicije za nabavku nove opreme i mehanizacije, a to sve nabrojano Srbija nema, a federacija ima samo u manjem obimu. Većina velikih proizvođača mlijeka ima nove traktore, auta, posao je težak, (nekad sam i ja radio taj posao) ali lijepo žive. Ne znam što se stalno žale, najviše oni traže dok recimo provrtlari i voćari ćute a daleko manje imaju podsticaja.

ODGOVORITE