Vlast i opozicija o porukama iz Brisela

Iz Republike Srpske stižu različite reakcije na uslovno zeleno svjetlo Evropske komisije za početak pregovora BiH za članstvo u EU uz jasnu poruku da će se o datumu početka pregovora odlučivati tek u martu. Dok iz vlasti poručiju da su očekivali više, predstavnici opozicije kažu da smo zapravo odbijeni i da je to dokaz neuspjeha vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 08.11.2023 | 19:38
Vlast i opozicija o porukama iz Brisela

Pregovori sa BiH se mogu otvoriti, ali onog trenutka kada se ispune uslovi, posebno u vezi vladavine prava, jasna je poruka iz Brisela. Za predsjednika Republike Srpske i SNSD-a ovakav stav je propuštanje šanse.

"Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora, ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo", poručio je Milorad Dodik.

Ovakav stav Evropske komisije, kažu u opoziciji, je bio očekivan jer samo formiranje Savjeta ministara nije dovoljno ukoliko, kažu u SDS-u, ne dođe i do izmjene Izbornog zakona.

"Nismo u dobroj poziciji, ali postoji jedna druga rečenica koja je posebno meni indikativna, a to je rečenica gdje kaže da se neće praviti kompromisi ni sa jednim dijeliom BiH kada su u pitanju naredni izjveštaji o napretku koji će biti u martu. Mislim da je to poruka aktuelnoj vlasti u republici Srpskoj koja čini sve da održi status kvo da ne budemo dio demokratskog svijeta i EU što je naš prioritetni put, a time unazađujemo standard stanovnika katastrofalnu ekonomsku situaciju još više produbljujemo, ali i negativnu demografsku sliku koja je rezultat autokratske vlasti koji imamo u Republici Srpskoj", kaže predsjednik SDS-a Milan MIličević. 

Pored toga što je ovim ukazano na neuspješnost vlasti na nivou BiH, kažu u opoziciji, poseban akcenat je stavljen na antievropske poteze Republike Srpske kao što je kriminalizacija javne riječi i zakon o stranim agentima.

"Potvrđeno je da EU želi sebi da privuče Zapadni Balkan i onemogući nečiji drugi uticaj ovdje posebno u ovom geostrateškom momentu. Međutim s druge strane vidjele su se još dvije stvari u toku današnjeg dana a to je da je definitivno koalicija na nivou BiH neuspješna i da oni nemaju kapacitet da ozbiljan napredak naprave i sa druge strane potvrda onoga o čemu mi dugo govorimo: da vlast u Republici Srpskoj je izrazito antievropska da ona želi da Republiku Srpsku odvede u nekom drugom sjeru i da su oni mnogo bilže načinom vladanja Sjevernoj Koreji gdje sve odlučuje jedan čovjek, nego kako se to radi u Evropi", kaže Igor Crnadak šef poslaničkog kluba PDP-a u NSRS.

Poruka Evropske komisije o eventualnom početku pregovora, kažu eksperti za međunarodna pitanja, uopšte nije zasluga domaćih političara, nego se sve dešava zbog geopolitičkog konteksta.

"A to je da traje rat u Ukrajini, imamo situaciju u Izraelu i Palestini, ali prije svega potpuno nezasluženo su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, BiH potpuno nezasluženo. Sada že EU donijeti odluku da Ukrajina započne pregovore sa EU. Jednostavno nije bilo moguće u jednom takvom kontekstu da se odluka o početku pregovora ne dodijeli i Bosni i Hergegovini naravno uz brojne uslove", smatra direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović. 

Većina vladajućih političara, kaže struka su zapravo zbog ličnih interesa više opstruisali evrointegracije, nego što su radili na njihovom provođenju.

"Prilagođavanjem BiH Evropskoj uniji oni gube privilegije, gube mogućnost da parazitiraju kao što to trenutno rade da izvlače korist da vrše korupciju i kriminal kao što sada rade zato što bi se jednim takvim uređenim sistemom to bilo gotovo nemoguće. Na sve moguće načine traže modele za opstrukciju i odugovlačenje", smatra komunikolog Mladen Bubonjić. 

U izvještaju Evropske komisije se ukazuje i da se razvoj ekonomije sputava političkim zastojima, kao i da nije postignut napredak u borbi protiv korupcije.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

08.11.2023 19:59

Blokirate sve redom i da vam je sve potaman. .Bagro..

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

08.11.2023 21:00

ZA SVE U BOSNI I HERCEGOVINI JE NAJOAMETNIJE DA SJEDU PRESTAVNICI TRI NARODA I OSTALIH,DOGOVORE SE KAKO USKLADITI ZAKONE SA RAXVIJENIM SVIJETOM,KAKO ISKORISTITI VLASTITE SNAGE I RESURSE,OJACATI ORIVREDU,ISKORISTITI SVE PRIRODNE POTENCIJALE,PROIZVESTI DOVOLJNO HRANE ZA SVOJE STANOVNISTVO,MAKSIMALNO ISKORISTITI PRIRODNE RESURSE,I OTJERATI SVE OVE BJELOSVETSKE HOSTAPLERE,STA CE ONI NAMA ODREDJIVATI STA DA RADIMO,ALI MORAMO BITI SVJESNI DA SVOJE DVORISTE MOZEMO BOLJE SREDITI SAMI,SAMO DA NAM TUDJINI NE SMETAJU I STOJE VISE GLAVE.DA SMO TAKO POCELI RADITI OD 1995 ,BILI BI BOGATIJI OD SVAJCARSKE.

Name

Re

08.11.2023 21:02

Opet krive sve druge a oni doveli svojim opstrukcijama do kolapsa svaku normalnu funkciju drzave

Name

Joja

08.11.2023 20:15

"Ukinite Republiku Srpsku ako hocete u eu " to je poruka iz Brisela ... manje vise usli ne usli Republika Srpska je vaznija od eu

ODGOVORITE
Name

Istina

08.11.2023 21:04

Nece Majmuna EU imaju svoji dosta ORBAN itd kad se Majmuni ne mogu da dogovore Tri kako ce se dogovorit sa Trideset zato naj bolje uzmite Mortke potjerajte tu Bandu samo rade za svoje interese jedna malaRS Duduk preko 50 milijona budzet tako ona dva nemoze bog kad bi davo ne moze njima biti zato DOSTA SUPLJE PRICE POCKRAJTE SVI KOJI PODRzavaju ovu Mafiju jedino jako sudstvo i da rade bez plate od Nacelnika opstina pa Nadalje i kad ukradu prvo u zatvor pa neka dokazuje da je nevin za pet godina sve rijeseno i da dolazi strani Kapital

ODGOVORITE
Name

miloš

08.11.2023 23:41

Nema se tu bilo šta komentarisati. Ako hočeš u neki klub poštuj pravila i ispuni zahtjeve ako nečeš tvoja stvar. A priča daa nas neko razumije mi živimo u ovakvom onakvom društvu zajednici..bla bla bla to nikoga ne inetresuje. U EU ulaze države sa raznoraznim uređenjima.Njemačka ima 18 državica al je NJEMAČKA Belgija ima tri kamtona al je BELGIJA Švicarska ima 28 kantona al je Švicarska...ko razumije odično ko ne razumije njegov problem.

ODGOVORITE
Name

Lazo

09.11.2023 09:24

BiH nece nikad u EU ,to odgovara zapadu jer hoce da imaju potencijalno zariste za rat isto kao i kosovo, takvi ima ba desetine u svijetu

Name

Josip

09.11.2023 08:57

Samo za naseg Brata Milorada. Svi Rvati BiH uz naseg Milu. Da njega nema ne bi bilo ni nas Rvata u BiH a ni novih kuca sirom BiH. Podtska nasem Muloradu i od Predsjednika Milanovica. Ne smije mu falit dlaka s glave. Miloradeeee Miloradeee.👍😀✊❤️

ODGOVORITE
Name

Propala

09.11.2023 10:57

Opozicija.

ODGOVORITE
Name

Goci

09.11.2023 13:31

Sa dudukom u kameno doba

ODGOVORITE