Tužilaštvo traži kaznu za bivšeg ministra odbrane

Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi pred Sudom BiH da bivši ministar odbrane u Savjetu ministara Selmo Cikotić bude osuđen za zloupotrebu položaja i da mu bude izrečena odgovarajuća sankcija.

Republika Srpska 31.10.2023 | 18:15
Tužilaštvo traži kaznu za bivšeg ministra odbrane

Tužilac Mladen Furtula rekao je da će na taj način pravosuđe pokazati da želi da se bori protiv korupcije i kriminala "bijelih kragni".

On je naveo da će optuženi biti proglašen krivim ako borba protiv korupcije nije "mrtvo slovo na papiru", te dodao da je Tužilaštvo BiH tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje dokazalo da je Cikotić počinio djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

"Kod kriminala `bijelih kragni` nećemo imati priliku da vidimo kako neko uzima novac, ali postoji odgovornost i to je ono što smo mi dokazali", rekao je Furtula i dodao da je BiH zemlja u kojoj ima korupcijskih afera, ali da nema odgovornosti za visokorangirane funkcionere.

On je rekao da je nesporna činjenica da je optuženi bio ministar odbrane u Savjetu ministara u inkriminisanom periodu, da je prekoračio ovlaštenja na način da je radio suprotno sporazumu, zakonima i pravilima.

Furtula je naveo da je smisao ugovora sa zagrebačkom firmom "Skaut" bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar odbrane, dajući saglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu budžeta BiH.

"Optuženi je potpisnik svih rješenja, bez njega se to nije moglo uraditi i svjesno je nanio štetu budžetu BiH", naveo je Furtula.

On je podsjetio da je ukupna vrijednost ugovora sa ovom firmom iznosila šest miliona KM, kao i da je optuženi prilikom izrade aneksa ugovora zanemario zaštitne klauzule iz osnovnih ugovora.

"Aneksima se mijenjalo na način da smo sebi ostavljali oružje i municiju koja ne valja, na to plaćali održavanje, čuvanje i uništavanje, a to smo već trebali prodati, gdje je tu logika?", pitao je tužilac i dodao da u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara ne postoji akt kojim bi se dokazalo da su municija i oružje uništeni.

Furtula je naglasio da je optuženi Cikotić davao saglasnost i do nekoliko mjeseci ranije da Tehničko-remontni zavod Hadžići kupi municiju od firme "Skaut" iako ta vrsta municije nije bila dio ugovora između Ministarstva i zagrebačke firme.

On je naveo da je dokazano da su se u aneksima zaključenim na osnovne ugovore brisale određene stavke koje su se odnosile na oružje i municiju koja nije bila tražena na tržištu i to se mijenjalo u korist kupca.

"Smanjena je količina tromblonskih mina sa 220.000 na 22.000, iako je ugovorena količina bila na stanju", naveo je Furtula.

On je ukazao na to da su svi svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili navode iz optužnice, te da ni odbrana većinu dokaza nije sporila.

"Teza odbrane je da je to uradio `neko drugi`, što je pokušaj umanjivanja odgovornosti optuženog. Ako bi se prihvatila ta teza, onda bi to bio eklatantan primjer nesavjesnog rada u službi, za šta mora biti osuđen", istakao je Furtula.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Skaut" iz Zagreba.

Cikotić je, kako je navedeno, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije.

U optužnici se dodaje da je Cikotić odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 14. novembar. 

(Agencije)  Foto:Klix

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ipe

31.10.2023 19:01

Deset godina zatvor,oduzeti imovinu,namiri koliko se može budžet.Ja bi to ovako.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

31.10.2023 19:32

Nista ovo mi izgleda zabavljanje po principu neka se nesto desava. Ovo sve sto mu stavili na teret rade komisije a on po službenoj dužnosti odobrava. Elem trla baba lan da joj prodje dan

ODGOVORITE
Name

Dik marti

31.10.2023 19:40

Lijepo i ministar sigurnisti u prdekanu jbaj ga .

ODGOVORITE
Name

Seki

31.10.2023 19:42

Da li je moguće,riječ "tuzilastvo"asocira na zrkeriju mujkanovica,glavnog tuzioca u distriktu,najveci smrad koji je mati mogla roditi i ona ga se srami sto je njen,ljigavac,

ODGOVORITE
Name

Strasno

31.10.2023 19:43

Pogledaj te ministar bezbjednosti,pa sef obavjestajne službe,sve afere za aferom.

ODGOVORITE
Name

Okupaciono

01.11.2023 00:53

Tuzilastvo sa nedovoljnom okupacijom. Kad visoki predstavnik iz Kine, Grcke bude donosio zakone.

ODGOVORITE