Kosovo sprovodi institucionalno nasilje nad Srbima

Premijerka Srbije Ana Brnabić u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN ocenila je da je situacija na Kosovu "u poslednjih 12 meseci postala veoma ozbiljna".

Srbija 23.10.2023 | 22:43
Kosovo sprovodi institucionalno nasilje nad Srbima

Brnabić je rekla i da vlasti Kosova sprovode "političko, institucionalno nasilje nad Srbima" na Kosovu i da se manje od dva odsto Srba koji su ranije napustili Kosovo vratilo tamo.

Ona je navela i da je "krajnje vreme" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da to "mora biti zajednica u skladu sa sporazumima 2013. i 2015.".

"Njena ovlašćenja jasno su definisana i ne mogu biti predmet tumačenja", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da Beograd i bezbednosne strukture Srbije "nisu imale veze" sa događajima u Banjskoj i da je Beograd spreman da o tome pruži dokaze.

"Događaji u Banjskoj su logična posledica vladavine straha i terora koje je Priština odlučila da sprovodi", rekla je ona.

Ona je navela da je cilj Srbije, između ostalog, implementacija svih postignutih sporazuma, naročito Briselskog sporazuma i Zajednice opština sa srpskom većinom.

Na kraju govora pred Savetom Bezbednosti UN, Brnabić je navela i da bi KFOR trebalo da "privremeno preuzme odgovornost za bezbednost na severu" Kosova.

(RSE) Foto: Printskrin)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Logična posljedica?

23.10.2023 22:56

Šta ova(j) govori? Pa onda su napadi na našu policiju od 1980 do 1998 (koje onaj glupan Darko želi da se osude Albanci) bili logična posljedica loše politike Beograda iz vermna socijalizma i Miloševića? Opravdavanje terorizma kada nama odgovara!? Ja sam mislio da smo mi pametan i razuman narod! Izgleda da sam se debelo prevario.

ODGOVORITE
Name

Logična posljedica!?!?

23.10.2023 23:03

Pazi, molim te, ovog idiotizma! Pa onda su i napadi na srpsku policiju u prošlosti, od strane albanskih ekstremista, bili logična posljedica katastrofalne politike Beograda, zar ne? Ovom konstatacijom je Brnabić osramotila Srbiju! Ostavka! Ispada, također, da Srbi mogu druge ubijati bez posljedica!? Ovo je odvratno!

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2023 00:04

Tesko je odbraniti neodbranjivo. Ovo i onako nije upuceno razumnim, nego njihovom krezubom glasackom tijelu!

Name

Ček

24.10.2023 00:56

Kosovo i Metohija sprovodi ... jel tako?

ODGOVORITE
Name

AR

24.10.2023 07:24

Sve je ovako kao sto ovaj govori Beograd nema veze sa teroristickim napadom I to mu verujem a isto mu verujem I to da ce se stvoriti ZSO ili tacnije receno rs na kosovu Sve u svemu lepa prica I jos lepsi snovi

ODGOVORITE
Name

Go

24.10.2023 17:56

Trebate pitati Koštunicu što dade Kosovo i njegovog polubrata Vika Draškovića Tako je dok vi Šiptare po Srbiji mazite i pazite naš narod pati i progone ga sa svete zemlje . Ti lešinari Šiptarski i Hijene idu samo.na nemoćne

ODGOVORITE