Jedna crvena nit nas spaja i čini jednim, ma gdje bili

"Ovaj hram je duša grada Podgorice. Sabravši se ovde projavili smo i projavljujemo ko smo i šta smo, projavljujemo da smo narod pravoslavne vere, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju ga vodio", naveo je patrijarh srpski Profirije.

Region 15.10.2023 | 12:26
Jedna crvena nit nas spaja i čini jednim, ma gdje bili

Patrijarh srpski Porfirije služio je jutros liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom obeležavanja 10 godina od osvećenja.

U besedi tokom liturgije, patrijarh je rekao da se u Podgorici "bolje nego na drugim mestima" zna "ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo", prenosi TV Hram.

"Ovaj hram je duša grada Podgorice. Sabravši se ovde projavili smo i projavljujemo ko smo i šta smo, projavljujemo da smo narod pravoslavne vere, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju ga vodio", naveo je Profirije.

Kako je kazao, srpski narod je mnogo vekova živeo bez bilo kakve svoje države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od onoga što jeste, od svog identiteta. 

"Nikada nije napustio svoju pravoslavnu veru i crkvu i ona ga je vodila, čuvala i sačuvala do naših dana. Štaviše ne samo da ga je vodila i čuvala neko je ta pravoslavna vera bila pokretač, snaga i inspiracija plodnog, bogatog stvaralaštva kojim se naš narod, narod sprski, ponosi i kojem se divi čitav svet", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim, iako smo rasejani po svetu i nalazimo se u više država.

To su pravoslavna crkva i vera, predočio je patrijarh i istakao da je u Podgorici duboko zasađen naš početak i koren.

"Ovo je naše rodno mesto, rodno mesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze. Jer ovde se rodio Stefan Nemanja, srpski župan, otac svetoga Save kormirala broda naše crkve. Zato ovde mi znamo koja je naša vera, ovde mi znamo i da pripadamo srpskom narodu i time se ponosimo i znamo da govorimo jezikom svetog Save", rekao je Porfirije.

"Znamo isto tako da govorimo najdivnijim srpskim jezikom velikog Njegoša i jezikom Stefana Ljubiše i srpskim jezikom Marka Miljanova. Zato se, sabrani ovde danas, molimo da budemo uvek dostojna đeca svetoga Save i svetog Simeona Mirotočivog i da uvek znamo koja je naša vera da živimo njom", rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.

Liturgiji, koju je služio patrijarh prisustvovali su ministri u vladi Crne Gore, lideri i funkcioneri više političkih partija, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost i odbranu Dejan Vukšić, ministri Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić i Vladimir Joković i predsednici više crnogorskih opština.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Goran

15.10.2023 13:15

Da li ijedan od ovih na fotografiji iskreno vjeruje u Boga? U Audija vjeruju svi.

ODGOVORITE
Name

Brr

15.10.2023 13:29

Pogledaj samo tu raskos na racun bijednika sirotinje

Name

Posten.

15.10.2023 13:51

I ja se pitam.svi samo.gledaju one ko ima pare a sirotinju niko

Name

Re

15.10.2023 14:08

Svaka ti je na mjestu. Samo zavadzaju pravoslavni narod. Nije bitno jeli srbin ili Crnogorac na popisu ali treba rusima pokazati koliko ko ima krvnih zubaca

Name

Koroslav

15.10.2023 14:09

Samo ovaj skroz desno ima obraz,a ovaj lijevo iza Porfirija što ne nosi kapu vidi se iza njega na slici križić i njemu nije potrebna kapa sa grombranom .

Name

Koje li

15.10.2023 13:39

Šuplje priče! Biznis politicara i biznis popova e glupi nepismeni narode oni u svili i kadifii a ti narode pasi travu! Zlo 21 vijeka korumpirani haraju!

ODGOVORITE
Name

//

15.10.2023 13:54

U pare i luksuz su se u DODIKOVOJ RS DOBRO UVALILI.

ODGOVORITE
Name

Rambo

15.10.2023 14:54

Nesto te nečuh pope da si se oglasio oko ovih desavanja na Kosovu?

ODGOVORITE
Name

Ambasador

15.10.2023 21:03

Nije imao vremena jer se bio zabrinuo oko neke lampice koja mu se upalila na terencu. Poslije je otkrio da je trebao dosuti tečnost za šajbu a i sukobi su se smirili na Kosovu

Name

Ambasador

15.10.2023 21:00

Vjere su postale biznis. Svi vjerski poglavari se vozaju u crnim terencima a narod je na minimalcu. Pastiri i ovce.

ODGOVORITE
Name

Želimir

16.10.2023 16:12

Propovedaju iz dzipova mnogo lopovluka.

ODGOVORITE