Ko je Hamas, grupa koja je napravila haos u Izraelu

Napad Hamasa na Izrael ponovo je u prvi plan izbacio ovu palestinsku militantnu grupu koju jedan deo sveta tretira kao borce za slobodu, a drugi kao teroriste. Ipak, posle današnjih snimaka ubistava i otmica nenaoružanih civila, onih prvih je mnogo manje. 

Svijet 08.10.2023 | 21:14
Ko je Hamas, grupa koja je napravila haos u Izraelu

Predstavljamo vam ovu grupu čiji jučerašnji upad u Izrael je najveća takva akcija od njenog osnivanja.

Šta je Hamas?

Hamas je palestinska islamistička militantna grupa koja vlada pojasom Gaze. Hamas se zakleo na uništenje Izraela i vodio je nekoliko ratova sa jevrejskom državom otkako je preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, piše BBC.

Hamas je vlast u Pojasu Gaze tada preuzeo nakon kratkog rata protiv snaga Fataha lojalnih predsedniku Mahmudu Abasu, šefu Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Između tih ratova, Hamas je ispalio ili dozvolio drugim grupama da ispaljuju hiljade raketa na Izrael, te je izvodio druge smrtonosne napade. Izrael je takođe više puta napadao Hamas vazdušnim udarima i, zajedno sa Egiptom, blokirao je pojas Gaze od 2007. godine, kako je objašnjeno, zbog bezbednosti.

Izrael, Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile, označavaju Hamas u celini, ili u nekim slučajevima njegovo vojno krilo, terorističkom grupom. Iran podržava Hamas finansiranjem i njegovim pripadnicima obezbeđuje oružje i obuku.

"Revnost"

Hamas je, inače, skraćenica za Islamski pokret otpora i na arapskom znači "revnost", objašnjava "Al Jazeera".

Grupa politički kontroliše Pojas Gaze, teritoriju od oko 365 kvadratnih kilometara koja je dom za više od dva miliona ljudi, ali je blokirana od strane Izraela.

Hamas su osnovali u Gazi 1987. imam šeik Ahmed Jasin i njegov pomoćnik Abdul Aziz al-Rantisi, ubrzo nakon početka prve Intifade, ustanka protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Pokret je započeo kao izdanak egipatske organizacije Muslimanska braća i stvorio je vojno krilo, Brigade Iz al-Din al-Kasam, da bi vodio oružanu borbu protiv Izraela sa ciljem oslobađanja istorijske Palestine.

Takođe je nudio programe socijalne zaštite palestinskim žrtvama izraelske okupacije.

Koji su principi palestinske grupe?

Za razliku od PLO, Hamas ne priznaje državnost Izraela, ali prihvata palestinsku državu na granicama iz 1967.

"Nećemo se odreći ni inča palestinskog matičnog tla bez obzira na nedavne pritiske i bez obzira na to koliko dugo traje okupacija", rekao je 2017. Kaled Mešal, vođa te grupe u egzilu.

Hamas se nasilno protivi mirovnom sporazumu iz Osla koji su pregovarali Izrael i PLO sredinom 1990-ih.

Zvanično se zalaže za uspostavljanje palestinske države unutar svojih granica. Ovaj cilj pokušava da ostvari kroz napade na izraelske vojnike, naseljenike i civile kako na okupiranim palestinskim teritorijama tako i u Izraelu.

Ko su im saveznici i pristalice?

Hamas je deo regionalnog saveza koji takođe uključuje Iran, Siriju i grupu Hezbolah u Libanu, koja se protivi politici SAD prema Bliskom istoku i Izraelu.

Hamas i Islamski džihad, druga po veličini oružana grupa u regionu, često su ujedinjeni protiv Izraela i najvažniji su članovi zajedničke operativne grupe koja koordinira vojne aktivnosti između različitih naoružanih grupa u Gazi.

Odnos između dve grupe bio je napet kada je Hamas izvršio pritisak na Islamski džihad da zaustavi napade na Izrael.

(Telegraf.rs) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Iza kulisa

09.10.2023 07:59

Poštujem sve što je napisano,ali koju korist imaju palestinski građani od ovih napada?Neko drugi ima korist i to veliku.Taj je inspirartor ovog napada

ODGOVORITE
Name

Re kulis

09.10.2023 12:02

Okolne arapske države su zadnjih godina uspostavili odnose sa Izrael i priznali kao državu. Ovi, Hamas, sporadično napadaju, sada isto ne bi li spriječili to. Ne, narod nema ništa od toga. Nije narodu Izrael neprijatelj nego Hamas, Hisbollah, Iran itd.

Name

Valjda jasno

09.10.2023 11:22

Po pravilima sotona, ako nisi opako obolio od stokholmskog sindroma u svojoj vjekovnoj otadjbini odmah si tetotista, a ako si patriota i branis svoje od njihovog nasilja i pljacke onda si djungla civilizacija. To samo bolesne psihopate mogu i smisliti....

ODGOVORITE
Name

Василије 1

09.10.2023 12:39

Организатор, идеолог и креатор овога рата су енглеске обавјештајне службе МИ6. Подржавам палестински народ, који једнако страда и пати као мој српски народ на Светој српској земљи Косову и Метохији и што Палестина није признала и никада неће признати лажну шиптарску државу Косове.

ODGOVORITE
Name

Naeavno

09.10.2023 14:32

I Hitlera su stvorili i sva krvoprolica sto postoje....

Name

Dario Djapa

09.10.2023 15:26

Izrael neka sto jace udara po Hamasu

ODGOVORITE