Rat traje već 100 godina - Istorijat sukoba Izraela i Palestine

Naoružani borci Islamske militantne grupe Hamas danas su ispalili desetine raketa na Izrael i ušli na jug zemlje u iznenadnom napadu zbog kojeg je izraelska vojska proglasila „pripravnost za rat".

Svijet 07.10.2023 | 22:00
Rat traje već 100 godina - Istorijat sukoba Izraela i Palestine

Desetine projektila je lansirano, a sirene za vazdušnu opasnost čule su se širom zemlje. Izrael je takođe otpočeo napade ka Gazi

Ovo nasilje je poslednja rasplamsavanje u borbi koja traje decenijama.

Kako je sve počelo?

Sukob koji traje već 100 godina

Velika Britanija je preuzela kontrolu nad područjem poznatim kao Palestina pošto je Osmansko carstvo, koje je vladalo ovim delom Bliskog istoka, poraženo u Prvom svetskom ratu.

Područje su naseljavale jevrejska manjina i arapska većina.

Netrpeljivosti su počele da rastu kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da u Palestini uspostavi „nacionalni dom" za Jevreje.

Jevreji su oblast smatrali pradomovinom, ali palestinski Arapi su takođe polagali pravo na zemlju i usprotivili se uspostavljanju „nacionalnog doma".

Između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, pristizao je sve veći broj Jevreja - mnogi su bežali od progona u Evropi i tražili domovinu posle Holokausta u Drugom svetskom ratu.

Sve češće je dolazilo do nasilja između Jevreja i Arapa, ali i do napada na britansku upravu.

Ujedinjene nacije (UN) su 1947. godine izglasale da se Palestina podeli na dve države, jevrejsku i arapsku, a Jerusalim je postao međunarodni grad.

Taj plan su prihvatile jevrejske vođe, ali ga je arapska strana odbila i plan nikada nije sproveden.

Stvaranje Izraela i „Katastrofa"

Pošto nisu uspeli da reše problem, Britanci su otišli 1948. godine, a jevrejske vođe proglasile su stvaranje države Izrael.

Mnogi Palestinci su se usprotivili i počeo je rat.

Učestvovale su i vojske susednih arapskih zemalja.

Stotine hiljada Palestinaca pobeglo je ili je proterano iz domova za vreme ovog sukoba.

Ovaj događaj Palestinci nazivaju Al Nakba ili „Katastrofa".

Do trenutka kada su se borbe završile primirjem naredne godine, Izrael je kontrolisao veći deo teritorije. Jordan je zauzeo teritoriju koja je postala poznata kao Zapadna obala, a Egipat Gazu.

Jerusalim je bio podeljen između izraelskih snaga na zapadu i jordanskih na istoku.

Kako nikada nije došlo do mirovnog sporazuma - svaka strana je krivila drugu - decenije koje su usledile donele su nove ratove i sukobe.

Kako mapa izgleda danas

U ratu 1967. godine, Izrael je okupirao istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, kao i veći deo sirijske Golanske visoravni, Gazu i egipatsko Sinajsko poluostrvo.

Većina palestinskih izbeglica i njihovih potomaka živi u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u susednim državama Jordanu, Siriji i Libanu. Ni njima, ni njihovim potomcima Izrael nije dozvolio da se vrate kućama - izraelske vlasti tvrde da bi to preplavilo zemlju i ugrozilo njeno postojanje.

Izrael i dalje zauzima Zapadnu obalu. Iako se vojska povukla iz Gaze, UN i dalje ovu oblast smatraju delom okupirane teritorije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedna od samo nekolicine zemalja koje su priznale pretenzije Izraela na ceo grad. U poslednjih 50 godina, Izrael je sagradio naselja na ovim prostorima, gde sada živi više od 600.000 Jevreja.

Palestinci kažu da su ta naselja nezakonita prema međunarodnom pravu i da predstavljaju prepreku miru, ali Izrael to negira.

Šta su okupirana Zapadna obala i pojas Gaze?

Jordan je okupirao zemlju koja je postala poznata kao Zapadna obala - komad zemlje na zapadnoj obali reke Jordan i omeđen Izraelom na severu, zapadu i jugu. Na njegovom istoku leži Jordan.

Egipat je okupirao Gazu - malo priobalno područje na egipatskoj granici.

Jerusalim je podeljen između izraelskih snaga na zapadu i jordanskih snaga na istoku.

Pošto nikada nije bilo mirovnog sporazuma, bilo je više ratova i borbi u decenijama koje su usledile.

Izrael je 1967. godine okupirao istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, kao i veći deo sirijske Golanske visoravni, Gazu i egipatsko Sinajsko poluostrvo. Većina palestinskih izbeglica i njihovih potomaka živi u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u susednom Jordanu, Siriji i Libanu.

Izrael, koji i dalje kontroliše Zapadnu obalu, nije dozvolio ni njima ni njihovim potomcima da se vrate u svoje domovine - Izrael kaže da bi to preplavilo zemlju i ugrozilo njeno postojanje kao jevrejske države.

Iako su se povukle iz Gaze, UN i dalje smatraju taj komad zemlje delom teritorije koju je okupirao Izrael.

Da li je Jerusalim palestinski ili izraelski?

Izrael polaže pravo na ceo Jerusalim kao svoju prestonicu, dok Palestinci polažu pravo na istočni Jerusalim kao glavni grad buduće palestinske države.

SAD su jedna od samo nekolicine zemalja koje su priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela, dok ističu da o konačnom statusu grada treba odlučiti putem pregovora.

U proteklih 50 godina Izrael je izgradio naselja u ovim oblastima, gde sada živi više od 600.000 Jevreja.

Palestinci, uz podršku većine država i međunarodnih tela, kažu da su ovi domovi ilegalni po međunarodnom pravu, ali Izrael to poriče.

Napetosti između Izraela i Palestinaca koji žive u istočnom Jerusalimu, Gazi i na Zapadnoj obali, vrlo su česte.

Da li je Palestina država?

UN su 2012. glasale za priznavanje Palestine kao „države posmatrača koja nije članica".

Promena od „posmatračkog entiteta" omogućila je Palestincima da učestvuju u debatama Generalne skupštine i poboljšaju šanse za članstvo u agencijama UN i drugim telima.

Glasanje nije stvorilo palestinsku državu.

Međutim, više od 70 odsto od 193 članice Generalne skupštine UN priznaje državu Palestinu.

Ko kontroliše Gazu?

Gazom vlada palestinska vojna grupa Hamas, koja se mnogo puta borila protiv Izraela.

Izrael i Egipat strogo kontrolišu granice Gaze kako bi sprečili da oružje dođe do Hamasa.

Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali kažu da pate zbog izraelskih akcija i ograničenja.

Izrael kaže da deluje samo da bi se zaštitio od palestinskog nasilja.

Koji su glavni problemi?

Postoji niz pitanja oko kojih Izrael i Palestinci ne mogu da se saglase.

Među njima su: šta bi trebalo da se desi sa palestinskim izbeglicama, da li jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali treba da ostanu ili budu uklonjena, da li dve strane treba da dele Jerusalim i - što je možda najzahtevnije od svega - da li treba stvoriti palestinsku državu uz Izrael.

Mirovni pregovori se vode i prekidaju skoro tri decenije, ali do sada nisu rešili sukob.

Šta donosi budućnost?

Ukratko, nema naznaka da će se u doglednoj budućnosti stanje rešiti.

Poslednji mirovni plan, koji su pripremile Sjedinjene Države još dok je Donald Tramp bio predsednik, izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je „dogovorom veka".

Ali Palestinci smatraju da je jednostran i nikada nije primenjen.

Za svaki budući mirovni sporazum biće potrebna saglasnost obe straneda bi se rešila sva pitanja.

Dok se to ne dogodi, sukob se nastavlja. Kraj se ne nazire.

(Kurir.rs/BBC) FOTO: AP / MAHMOUD ILLEAN/ EPA/ MOHAMMED SABER/AP/FATIMA SHBAIR; FOTO: AP/HATEM MOUSSA, AP HASSAN ESLAIAH, AP OHAD ZWIGENBERG, EPA MOHAMMED SABER

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zoran

07.10.2023 22:46

Korektna, objektivna hronika.

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2023 16:14

Nije istorija počela prije 100 godina. Da li postoje palestinci ako Palestina nije država. Onda su to arapi. Narod. Nemaju nacionalnost ni naciju.

Name

Василије 1

11.10.2023 15:24

Енглези су мајстори за прављење сукоба.

Name

Šest dana rat

08.10.2023 05:19

1967 su se države oko Izraela dogovorile da napadnu Izrael i ukinu državu. Ovi su u munjevitoj akciji napali njih sve iznenada i potukli ih, iskoristili priliku i osvojili teritorije. U tekstu se stvara utisak da je Izrael prvi napao njih nekoliko. U stvari je bila samoobrana.

ODGOVORITE
Name

Izrael

08.10.2023 10:45

Kakva crna samoodbrana kada su britanci dali Jevrejima Palestinsku zemlju.Nema dole mira, a ni pravde.

Name

Staljin

08.10.2023 07:52

Kad Rusija pobjedi Amere i Švabu sve će krenuti na bolje.

ODGOVORITE
Name

Loše

08.10.2023 08:09

Gde su englezi umešali svoje prste rezultati au poznati svugdje u svetu .gde god se pojave naprave nered i belaj

ODGOVORITE
Name

TOKMAK

08.10.2023 08:14

Jasno je opisano svo licemjerje velikih. Mi ćemo donijeti rezoluciju, ali je vi ne morate ispoštovati. Mi ćemo okrenuti glavu, a vi ih udarite...

ODGOVORITE
Name

na istoku stare price...

08.10.2023 08:24

Fokus se prenosi na drugu tacku.

ODGOVORITE
Name

Radosav

08.10.2023 09:08

Imam 60 godina, od kada znam za sebe, tamo je situacija ista, "a kaće prestat, ne zna se" ! Na jednom malom mjestu, toliko nacija, religija, frakcija u religijama i tu očekivati da bude mir ! Neko će reći kako u SAD, toliko nacija živi u miru, pa dajte mi tamošnje medije samo na 24 sata, da vidite kakav bi brutalan rat nastao !

ODGOVORITE
Name

Bravo

08.10.2023 11:49

Mediji (hegemonovih dresiranih) su potstrekac ratova i zlo po medjunarodnu bezbjednost i uopste bezbjednost covjeka kao ljudskog bica.

Name

Miroslav

08.10.2023 15:37

Kad nema dogovora, a ima mrznje na pretek, onda ima rata. Vec 100 godina se mlate, i jos se nije pokazao mudrac,ili mudraci da se dogovorom i kompromisom dodje do resenja, zbog mira. Kod nas nema dogovora vec 30 godina, sta smo prepisli od njih ponasanje? Cini mi se, da su nase prilike vrlo slicne njihovim, to mi izaziva strah.

ODGOVORITE