Kfor povećava svoje prisustvo na sjeveru KiM

- Misija Kfora saopštila je da povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova i Metohije i pozvala Beograd i Prištinu na ponovno angažovanje u dijalogu, jer ocenjuju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

Srbija 03.10.2023 | 11:25
Kfor povećava svoje prisustvo na sjeveru KiM

"U svetlu nedavnih dešavanja, Kfor takođe povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova", navodi se u saopštenju Kfora koje su preneli prištinski mediji.

Iz Kfora dodaju da je cilj njihove misije da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM.

"Odluka dolazi nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. septembra i porasta napetosti u regionu. Ovo je razuman korak kako bi Kfor osigurao neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN-a da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Kfor će, kako se napominje, nastaviti da deluje nepristrasno u korist bezbednosti na KiM i u regionu.

Iz Kfora ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, a dalja pojačanja će uslediti od drugih saveznika“, saopštio je između ostalog Kfor.

U saopštenju je zatraženo i ponovno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu, jer veruju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne održiv mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane takođe treba da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje dalje pogoršanje tenzija", navodi se u saopoštenju Kfora.

(Tanjug) Foto: Shutterstock.com/Nada B, ilustracija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

D34

03.10.2023 11:56

KFOR su dio izvrsnih organa vlade Kurtija.

ODGOVORITE
Name

Medo

03.10.2023 12:52

A operacija glasi "evropski put".

Name

Joja

03.10.2023 12:03

Sada ce kfor stititi siptarske teroriste od srpskog naroda kada ovi podju da ih isteraju sa vekovnih ognjista

ODGOVORITE
Name

Da se ne lažemo..

03.10.2023 13:51

Negdje će da gurne! Početak priprema, na proleće gori nebo gori crna zemlja! Došla na red i ex Jugoslavija! Vrati koko što si pozobala!

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2023 14:18

Ma da, hoće da grune ,od proljeća do proljeća od jeseni do jeseni .Da se ne lažemo nema ništa od toga.

Name

Zbunjen

03.10.2023 15:28

Nekako ne raumijem ovo "misija kfora..." Ko je "misija kfora" ??? Ima li ime i prezime ko je i sta odlucio i naredio? Novinari konstantno navode neke institucije, organizacije, drzave... ima ime i prezime osobe koja izdaje nalog ili pod cijom naredbom izvrsava neku radnju !!! Dajte svaki put puna imena i prezimena svih zlotvora koji daju takva naredjenja !

ODGOVORITE