Tegeltijin rudnik uglja u oazi netaknute prirode

U oazi netaknute prirode sela Medna iznikao je rudnik uglja „Medna“ koji nemilosrdno uništava prirodne ljepote ovog mjesta, a pored toga predstavlja ogromnu opasnost za bezbjednost saobraćaja s obzirom na to da se separacija uglja vrši na samom magistralnom putu.

Republika Srpska 30.09.2023 | 16:25
Tegeltijin rudnik uglja u oazi netaknute prirode

Rudnik, koji je prošle godine na tom lokalitetu otvorila firma “Medna NV“, nalazi se nadomak hrama Rođenja presvete Bogorodice u Mednoj, a pojedini stanovnici se žale da im jalovinom iz rudnika zatrpavaju imanja.

Pored toga, tvrde da je prema analizama koje je radio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, potok Grabovac u Medni koji se ulijeva u Medljanku, potom ide u Sanu, prepun teških metala, čija vrijednost je i 15 puta veća od maksimalne dozvoljene.

Stanovnici svjedoče i da je prošle zime na glavnom magistralnom putu koji vodi do Glamoča, bez ikakve saobraćajne signalizacije bilo parkirano i po stotinu kamiona u koje je utovaran ugalj i to po nepovoljnim vremenskim uslovima, te su konstantno bili prijetnja za bezbjednost saobraćaja.

Kamioni su naknadno, nakon intervencije policije uklonjeni sa ceste, ali rudnik je na nezadovoljstvo mnogih mještana nastavio sa širenjem i uništavanjem netaknute prirode.

Ekolozi podnosili tužbe

Mještanin Stanko Todorović koji je rođen i odrastao u Medni ističe za CAPITAL da je firma koja je otvorila rudnik uzela sebi za pravo da zatrpava tuđe posjede.

„Uzeli su sebi za pravo da zatrpavaju tuđe posjede. Nemamo ništa protiv da taj ugalj ide za Srbiju, ali neka se ovdje radi pošteno“, rekao je Todorović.

Ističe da je stanje sa rudnikom katastrofalno, da se okolina uništava, te čak i da su pojedinci prodavali tuđa imanja.

Pravnik u Centru za životnu sredinu Ratko Pilipović kaže da je ovaj centar podnio dvije tužbe protiv nadležnih institucija za izdavanje dozvola i rad rudnika „Medna“.

Dodaje da se u ovakvim procesima izdaju dvije dozvole, jedna je rješenje kojim se odobrava studija uticaja na životnu sredinu, a druga je ekološka dozvola.

„U ovom slučaju, postoje dva predmeta, jedan je vezan za rudnik, a drugi za separaciju uglja koja se vrši na magistralnom putu. Što se tiče rudnika uglja Centar je podnio tužbu protiv studije uticaja na životnu sredinu. Ta tužba je odbijena i studija je potvrđena. To se trenutno nalazi na Vrhovnom sudu po reviziji“, istakao je Pilipović za CAPITAL.

Navodi da je udruženje „Greenways“ iz Mrkonjić Grada podnijelo tužbu protiv ekološke dozvole te se sada čeka odluka Okružnog suda.

„Što se tiče separacije uglja, opština Mrkonjić Grad je izdala ekološku dozvolu. Centar je podnio žalbu protiv te ekološke dozvole, a ministarstvo kao drugostepeni organ je poništilo i naložilo opštini Mrkonjić Grad da izda novu. Međutim, opština je ponovo izdala dozvolu, a mi smo opet podnijeli žalbu i sada se ponovo odluka čeka ministarstva“, pojasnio je Pilipović, te dodao i da su upućivali dopise inspekcijama.

Ističe da su, nakon što su vidjeli da je potok Grabovac zamućen pozvali inspekciju da izađe na teren.

„Vodna inspekcija je izašla na teren i maltene odokativnom metodom utvrdila da nema nikakvih nepravilnosti. Nakon sedam dana smo angažovali Institut za javno zdravstvo RS koji je izvršio uzrokovanje vode i nakon analize je utvrđeno da je voda prepuna teških metala, a taj potok Grabovac se ulijeva u Medljanku, a Medljanka u Sanu. To su sve vode prvog reda“, rekao je Pilipović.

Prema njegovim riječima, nakon tih analiza pisali su više puta vodnom inspektoru, a nakon toga i ekološkom inspektoru, ali niko nije kasnije izašao na teren.

Kaže da ni problem separacije uglja još nije riješen.

„Ugalj bi trebao biti udaljen od ceste najmanje 25 metara, a u ovom slučaju je on skoro na metar od magistralnog puta. Ni u tom slučaju nismo dobili reakciju saobraćajne inspekcije“, objasnio je Pilipović.

Ostić: Voda prepuna žive, aluminijuma, nikla…

Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu ističe da sve otpadne vode i štetni materijali iz rudnika odlaze u obližnji potok Grabovac.

„Kada smo radili analizu utvrđeno je da se tu nalazi i žive, aluminijuma, nikla i bakra u granicama koje su 15, 20 puta više od maksimalne dozvoljene granice, tako da se narušava životna sredina u svakom smislu“, rekao je Ostić.

Pojasnio je da jedino u šta trenutno polažu nade jeste da će revitalizacija terena biti odrađena kako treba.

„Sumnjamo da će doći do toga doći jer nikad ne dođe do revitalizacije takve vrste terena, pogotovo na način na koji su oni to radili u tom prostoru i na toj teritoriji“, smatra Ostić.

Dodaje da kada se pogleda  kako se jalovina gura sa brda na drveće vidljivo je da je nemoguće da dođe do revitalizacije terena.

”To je jedan od najvećih problema. Revitalizacija terena je posljednja stvar koju mi možemo u svemu tome da tražimo jer sve smo tražili i ništa nije urađeno onako kako treba. Što je najgore, kada je u pitanju revitalizacija tu ne postoji poštovanje propisa i kazni i zato oni imaju prostor da rade šta hoće“, upozorio je Ostić.

Vođević: Nemamo zvaničnih prijava mještana

U kratkom telefonskom razgovoru jedan od vlasnika firme „Medna“ Nebojša Tegeltija je za CAPITAL rekao da je „stanje sa rudnikom uredno“.

„Za daljnje informacije obavijestiće vas naš pravni tim“, rekao je Tegeltija.

Na pitanje da li imaju sve potrebne dozvole Tegletija je odgovorio da imaju.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je za CAPITAL naveo da od mještana nemaju nikakvih zvaničnih prigovora kada je u pitanju rudnik „Medna“.

„Naši protokoli su čisti i niko se ni na šta nije žalio. Mještani možda pričaju između sebe, ali mi nemamo zvaničnih prigovora od njih. Ta firma je otkupila neka imanja, platila uredno, tako da mi sa njima nemamo nikakvih problema“, rekao je Vođević.

Tvrdi da je sve riješeno što se tiče čišćenja magistralnog puta od uglja, tako da, kako kaže, ni tu nema nikakvih problema.

Bistri seoski potoci zagađeni teškim metalima, netaknuta zelena imanja zatrpana jalovinom i hrpa nagomilanog blata koja osim prirode kvari predivan pogled na srce ovog sela nadomak Mrkonjić Grada samo su neki od načina na koje ovaj rudnik uništava besprijekornu prirodu i ekološku ravnotežu.

Međutim, glas ekologa i mještana koji se bore protiv uništavanja prirode i njihovih imanja, očigledno nema nikakvog odjeka kod nadležnih.

Dokaz za to su i tužbe, brojni dopisi i inicijative na koje niko nije odreagovao.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Jaffa

30.09.2023 16:53

Patriotizam po Tegeltiji, Kaji, Špiriću, i naravno Šefu Baji...

ODGOVORITE
Name

Realno

30.09.2023 17:55

Tu su malo "jači" igrači od njih - nažalost "državni posao (kriminal)"

Name

Xx

30.09.2023 16:56

Bogu hvala neka radi da se ima gdje zaradit

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2023 17:52

Oni ovo i rade zato što postoje glupani kao ti kojima je drago što imaju za kiflu i dvolitru pive.

Name

Ibro

30.09.2023 17:54

Svoju avliju im daj ako je imas

Name

Re re

30.09.2023 17:59

Takvim i ne treba ništa više od kifle i pive. Od života traže samo da Baja bude predsjednik. Sve ostal9 je nebitno. Ako budu gladni, djecu će spremiti za Njemačku.

Name

Ja

30.09.2023 19:26

A sto rade na zemlji od Blaževića, Dragosava i Savića bez realne nadoknade - to je OK?

Name

Jole

30.09.2023 19:38

Sramno, je..o vam pas mater. Lopovi...

Name

Re xx

01.10.2023 00:43

To što si zaradio ćeš dati doktorima kad oboliš

Name

Vvv

30.09.2023 17:18

Malen je , treba ga još proširiti.... nek sve zatrpa.... narod to voli.... da ga se Jaši i gazi..... samo složno do potpunog uništenja svega

ODGOVORITE
Name

Realno

30.09.2023 17:57

Pa i zatrpana su okolna privatna imanja - koncesija je tu oko 20 % toga sto je zatroano

Name

Opet žvaljoo

30.09.2023 17:28

Korumpiranii mjesto u zatvoru on rusii resurse drzavnee oo brukee nevudjene malooo li je napljackaoooo

ODGOVORITE
Name

Kozara

30.09.2023 17:34

Unistavanje onoga sto nam je Bog dao je nesto najgore sto moze da se desi!

ODGOVORITE
Name

Kozo

30.09.2023 19:55

Nije Bog dao već majka priroda!

Name

Načelnik laže

30.09.2023 17:45

Niti je htio niti smio pomoći mještanima, sami su na "vjetrometrini bezakonja"

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2023 19:18

Kao i sav običan narod u republici srpskoj

Name

Miki

30.09.2023 17:47

I narod nema nikskvu korist. Svagdje u svijetu primjer u njemačkoj, vlasnik rudnika može biti samo država

ODGOVORITE
Name

BL

30.09.2023 18:02

Pa nek i ovde BIH to preuzme. Resursi su svakako po Dejtonu nadleznost drzave.

Name

I treba

30.09.2023 17:48

Ovim mrkonjčancima da ih hebe ovaj njihov. Glasali ste i sad uživajte u svojuh 50 maraka

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

30.09.2023 18:28

Pogledajte sta radi Zeljkicina masinerija preko svoje firange u M. Palancistu i Bistrici

Name

BL

30.09.2023 18:00

Nema se para, mora se sve rasprodavat i iskoristit.

ODGOVORITE
Name

Joja

30.09.2023 18:10

Samo kopaj Tegeltija

ODGOVORITE
Name

Nažalost

30.09.2023 18:46

Tegeltija je " mala maca" i nije to ovaj Tegeltija iz vrha vlasti, samo je isto prezime a sve kontroliše "Mali Đokica"

Name

Poznavalac

30.09.2023 18:26

U toku prošlog rata, baš negdje na ovom mjestu je bilo jako uporište protiv snaga muslimansko-hrvatske federacije. Mednu smo branili, a neprijatelj nam je ušao iz dva pravca, od Baraća i iz pravca izvora Sane. Bili smo opkoljeni sa dvije strane i povukli se gore prema Štrbini, činimi se, neki Dumitor, prema Mrkonjiću, jako veliki uspon. U Mrkonjiću je narod bio spreman za "bježanje", pripremili traktore, puni razni stvari sirotinjski, stašno, izgleda bio dogovor. Mada smo uspjeli organizovati odbranu protiv neprijetelaj u reonu "Podrašniko polje". Ovim rudnikom sada upravlaju dezeteri, pa svuda je to tako, znam to. Laku noć...

ODGOVORITE
Name

vrco

30.09.2023 18:53

To je u planu da se komplet pretvori u rudnik,mještani će dobiti naknade za zemljište

ODGOVORITE
Name

Nažalost...

30.09.2023 19:43

...neki "bos" Srđan K. (ima na fejsu sliku kako se grli sa Dodom) po svom nahođenju odteđuje kome će dati a kome neće jer zna da sav kriminal u Vladi štiti "Mali Đokica" (velik samo po korupciji)

Name

Dragomir

30.09.2023 20:28

Vaš komentar je sjajan Ja sam iz tog sela ali sam otišao davnr1978. Pratim sve a drug mi je Dragan Dragossvljevič. Pisao sam i ja Zadnja ti je rečenuca top. Pozdrav Todorivić brat jedno takvog tajkuna iz Bg inače sam

Name

Фочак Р. К.

30.09.2023 18:54

Копај Милане, копај јабуко. И јесте све западно од Прњавора обична јаловина.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.09.2023 20:52

Šta ološ radi????? Kako može opština izdati Ekološku dozvolu????? Znate li vi o kojoj količini uglja se tu radi????? Eeee moj narode, unište prirodu, ugroze zdravlje iimovinu stanovništva, a samo pojedinci imaju korist. Inspekcija , Inspektorat, nadležno ministarstvo radi za tajkune. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Otimač

30.09.2023 21:17

Pa dokle više guzonja otima narodno,bruka I sramota malo mu je da mu daju čitavu BiH

ODGOVORITE
Name

Idealno

30.09.2023 22:18

Koliko vidim, prvi na udaru za rusenje i zatrpavanje je hram svete i presvete, tamo neki... A sta ima veze, nece biti ni prvi ni poslednji sto ce ga ovi vladajuci srusiti. I ovi nasi crkvenjaci se ne bune i ne zale, a vjerovatno ce negdje na nekoj ledini sagraditi drugi hram, neki sveti, tako da ce biti na broju...

ODGOVORITE