Provjere traju, gubici se gomilaju u dvije rafinerije

Nekada žila kukavica u svom kraju, rafinerije u Brodu i Modriči danas su na ivici propasti. Zbog katastrofalnog stanja u ovim preduzećima Centar za humanu politiku prije više od godinu dana podnio je krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv odgovornih lica. Dokle se stiglo u ovom predmetu?

Republika Srpska 29.09.2023 | 22:37
Provjere traju, gubici se gomilaju u dvije rafinerije

Nekad giganti, a danas gubitaši.  Akumulirani gubitak Rafinerije ulja Modriča iznosi oko 110 miliona maraka, a Rafinerije nafte u Brodu oko 820 miliona maraka. Odgovorni bi trebalo konačno da izađu pred lice pravde, smatraju u Centru za humanu politiku.

Na upit, dokle se stiglo u ovom predmetu, stigao je odgovor iz Republičkog javnog tužilaštva da provjere traju. U međuvremenu, gubici rastu.

“Mi očekujemo da će neko, ako ne iz reda ovog tužilaštva, to morati da učini da bi se utvrdila ta odgovornost. Osim tog problema krivično pravne odgovornosti zbog gubitaškog poslovanja i zbog prijetnje da će doći do uništenja ovih strateških preduzeća, postoji politička odgovornost Vlade RS koja je na ovaj način privatizovala ova preduzeća, posebno Rafineriju nafte koja je strateški reusrs i koji bi posebno bio koristan u ovoj kiznoj energetskoj situaciji da bude pod kontrolom entiteta, a za sad entitet nema nikavu kontrolu nad poslovanjem Rafinerije nafte u Brodu”, kaže Momir Dejanović iz Centra za humanu politiku.

Kad pitate premijera Radovana Viškovića o stanju u rafinerijama, zabrinutost se ne osjeti:

“Ja koliko znam da i Rafinerija Brod i Modriča prema budžetu redovno servisiraju obaveze”.

“Radi se o gnusnoj laži. On misli samo na doprinose na plate onih jadnika kojih je ostalo tamo stotinjak. A gdje je porez na dobit? Gdje su ti milioni i milijarde koji su oni obećavali gromoglasno kad su prodavali te rafinerije?”, pita Mika Nikić, bivši radnik Rafinerije ulja, Modriča.

Umjesto tih odgovora, premijer govori o planovima:

U Rafineriji Modriča žele da prave solarnu elektranu, na svojoj zemlji, u svom krugu, za svoje potrebe i Vlada im je to odobrila”

“To je zamazivanje očiju javnosti. On treba da odgovara i krivično treba da odgovaraju sva vertikala vlasti. Treba da odgovaraju zato šta su uradili Modričanima, što je Rafinerija Modriča uništena i pretvorena u staro gvožđe”, kaže Mika Nikić.

Na to pitanje možda bi stigao odgovor kad bi se otkrile neke tajne, upozorava opozicija.

“Jedna od mafijaških tajnih privatizacija koje su prekrivene i dalje velom tajne je sporna privatizacija rafinerije koja je još uvijek prodata nepoznatim kupcima. Samo Rafinerija u RS šposluje sa gubitkom uprkos visokim cijenama nafte. Razlog su transferi, slično sa Aluminom, izvlači se novac u inostranstvo na tajne račune”, kaže Nebojša Vukanović, predsjednik Za pravdu i red Nebojša Vukanović.

“To je tema teška zato što su to dva giganta koja su trebala da nose ekonomski razvoj RS, a vidimo do čega je vlast dovela. Ni oni sad nemaju rješenja. Znam za Rafineriju u Brodu da ne radi. Radnici idu na posao, ali proizvodnje nema, bila sam nedavno u Brodu, niti iko zna, da li će početi, kada će početi”, kaže predsjednik Narodnog fronta, Jelena Trivić.

Da podsjetimo Rafinerija nafte Brod prodana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča i mrežom pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „Njeftegazinkor“ za 236 miliona KM.

Prema dostupnim podacima, kompanija NefteGazinKor 40% je u vlasništvu ruske državne kompanije Zarubežnjeft, preostalih 60% vlasništva ravnomjerno je podijeljeno na 3 pravna lica, od kojih je jedno registrovano u “offshore zoni” na britanskim Djevičanskim ostrvima. Sumnja se da iza sveg stoje „javnosti poznate osobe“.

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Koroslav

29.09.2023 23:13

Fala Bogu da ne radi.U Brodu su puštali otrove kada rulja spava ,tako da te nešnošljivi smrad probudi ,koji grize za nos oči ,para pluća a kako je tek onima koji su u neposrednoj blizini i odma preko Save uz rafineriju .Ljudi počeli prodavati kuće budi pošto,mnogi se porazboljevali i pomrli od raka i to sve ko zna kakvoj ugradjenoj zastarjeloj Ruskoj rafinerijskoj tehnici.

ODGOVORITE
Name

Eee

30.09.2023 00:18

Ali vama otrov a profiteru kilooo zlataaa! To je biznissss milioneraa i milijarderaaa predratnih golacaa kvazi partijasaaa korumpiranuh iznad zakonaa mjesto u zatvorima oni po institucijama laznim izbotima koza nistra balkanska! 21 vijeka i pionire proizveli parazite bez znanja bez morala ! Urusili sistem institucije zarobili!

Name

Sasa

29.09.2023 23:16

Ma no sikiriki. Sad ce uskoro jedan mali a kasnije jedan veliki kredit od brace Rusa

ODGOVORITE
Name

BOY

30.09.2023 09:59

Jedan mali od testisa do glavića a drugi veliki od šake do lakta kao i uvijek.

Name

AT TAJ

30.09.2023 08:23

"ISTOK BLAGODATNI" DODIKOV!!!

ODGOVORITE
Name

BOY

30.09.2023 09:56

Koja to preduzeća napreduju u vlasništvu Ruskih državljana ili države. Sve Ruske i Kineske kompanije samo uzimaju novac ne razmišlajući o dugu prema državi a modernizacija postrojenja u fabrikama nepostoje a pogotovo zaštita okpliša od štetnih uticaja.

ODGOVORITE
Name

Natalija

30.09.2023 10:14

Evo kako radi inspekcija nor gradjevinska,ovako.Ode inspektor izvodjaču radova i kaže mu da mu neće pravit problema ako mu se sagradi kuća,tj da odvoji radnike da zidaju inspektoru besplatno kuću .Ili traže novac od izvodjača radova .A obično oni koji raspisuju tendere njihovi su i inspektori ..Gule izvodjača radova tj firmu koja izvodi radove .Onda izvođač radova zakida na radnicima da bu nadoknadio sebi

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

30.09.2023 11:42

I tako u sve 1 gigantu koji ste dali svojoj braći ruSSima.ili možda znate za ijednu firmu,željezaru,rafineriju koju ste dali svojoj nacističkoj braći ruSSima a da radi uspješno i po zakonu?

ODGOVORITE
Name

A

30.09.2023 12:10

kao da su drugi bolji fiat u Srbiji izvukao pare od podsticaja a pitanje koliko je placao porez drzavi

ODGOVORITE
Name

Neisprani mozak

30.09.2023 16:49

Sva preduzeća posluju u gubicima! Zašto? Zato sto ih pljačkaju nemilosrdno. Dižu kredite da pokriju pokradeno, ali ne mogu, jer se radi o milijardama. Traže novi kredit od MMF , a oni ih uslovljavaju da nema povećanja plata zbog inflacije. Narod je kriv za sve. Ćutite! Narode, uzmi govnjive motke pa ih sviju potjeraj u zatvor da odleze za sve ono zlo koje su vam nanijeli.

ODGOVORITE
Name

Vukanoviću,

30.09.2023 19:51

Lažovčino, Alumina samo u ovim godini zaposlila oko 200 radnika, što to ne objaviše, cilj ti je samo lagati i petlja ti Alumina radi ko sat. Mnogi bi voljeli raditi u toj firmi, proveri ima ih i it Hercegovina da su došli taditi i to sve visoko obrazovani kadar. Kad je loše što dolaze.

ODGOVORITE