Afrička kuga svinja u Srpsku došla uvozom (VIDEO)

Bijeljina je izgubila 80% svinjogojstva zbog pošasti zvane afrička kuga svinja. Eutanazirano je skoro 40.000 svinja na 799 domaćinstava. Za sve je kriv uvoznički lobi putem koga je virus stigao u Semberiju, zbog čega su u Upravi grada pripremili krivičnu prijavu protiv odgovornih za nekontrolisani promet životinja, poručeno je u Izazovima BN televizije.

Republika Srpska 29.09.2023 | 22:26
Afrička kuga svinja u Srpsku došla uvozom (VIDEO)

Na farmi Milorada Petrovića iz Dvorova sve svinje su eutanazirane. Kaže, ovakav scenario se mogao naslutiti, jer promet životinja nije pod kontrolom. Navodi da je Udruženje uzgajivača svinja još 30. maja ove godine uputilo dopis na sedam adresa.

“Poslali smo dopis da se ilegalno uvoze svinje sa zaraženih područja iz Njemačke i Danske, bez ikakve dokumentacije istovara se na benzinskoj pumpi Rakić i u Brčkom na jednoj farmi. Poslali smo dopis na više adresa, niko nije mrdnuo prstom, jedino su iz SIPE napisali da oni nisu nadležni da to regulišu i ništa dalje. Ima ministar, imaju pomoćnici, možda nisu ni pročitali, možda su bacili, ali mi znamo ko je uvozio, jedino da mi uzgajivači stanemo na granicu i regulišemo promet”, kaže Pantić.

- Odgovorno tvrdim da je arfička kuga svinja u Republiku Srpsku došla uvozom, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Mi ćemo podnijeti jednu opširnu krivičnu prijavu sa svim navedenim činjenicama sa imenima i prezimenima ko je pod kojim uslovima i na kojim mjestima se bavio trgovinom uvezenih životinja. Mi smo dobili podatke od Kancelarije za veterinarstvo ko je uvozio svinje u kom periodu i koje količine, dok UiO BiH nije htjela da otkrije, iako posjeduju te podatke.”, rekao je Petrović.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je do sada isplatilo odštetu za 147 uzgajivača na području Bijeljine, međutim spisak onih kojima je potrebna je dug.

Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu kaže da je prije 15 dana Ministarstvo uplatilo 2 miliona maraka upravo po ovom osnovu za nadoknadu štete, međutim poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Bijeljine nisu obuhvaćeni. “Obuhvaćene su bile druge lokalne zajednice, to je sasvim razumljivo, ali je neshvatljivo da u ovoj tranši od 2 miliona maraka ne bude jedan dio sredstava za poljoprivredne proizvođače iz Semberije.”, poručio je Vučković.

Pored ove posljednje isplate u kojoj je zaobiđena Bijeljina, direketna neisplaćena šteta iznosi preko 11,5 miliona KM za domaćine na području Bijeljine, kaže Ljubiša Petrović, gradonačlenik Bijeljine.  “Da ponovimo zarad javnosti da je zakonska obaveza Republike Srpske da nadoknadi sve jednu marku obeštećenja.”, rekao je.
Među brojnim uzgajivačima koji čekaju odštetu je i Ilija Kačarević iz Dvorova kome je svih 292 svinja eutanazirano.

“Od 16 juna nisam unio novac u kuću, a sad čekamo na državu da se smiluje da nam da, dokle mi da čekamo?”, pita Kačarević.

Grad je zaključno sa 31. avgustom izvdojio skoro 500.000 maraka u materijalno tehničkim sredstvima, ljudstvu i mehanizaciji. To su nepredviđeni udari na budžet grada, a umjesto da se Bijeljini isplati ono što je po zakonu sleduje, nama se još i oduzima, navodi Petrović i dodaje da je Bijeljini oduzeto 5 miliona KM po osnovu prihoda od PDV za ovu godinu, kao i dva miliona iz Agrarnog fonda, što otežava borbu u saniranju šteta prouzrokovanih virusom, izjavio je Petrović u Izazovima BN televizije.

(BN) Foto: BN

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Gigo

29.09.2023 23:59

Čuj iz Njemačke i Danske je'l neko vjeruje u to? Pa ovdje nikakve epidemije nema. Po vama švabe ne znaju ni veterinarski pregled hahaha

ODGOVORITE
Name

Jadranka

30.09.2023 00:50

Vrane su ti mozak popile. Naravno da nema,njemačka i danska mogu sve,EU mogu sve,da lazu ,da uskracuju informacije,truju,ubijaju. Sve mogu jer slijepo ,podanički ,kmetovskisa fascinacijom gledamo u taj pogani zapad.

Name

Re Gigo

30.09.2023 08:10

Pa u Njemačkoj zasigurno znaju popravljati starije automobile ali više im se isplati da taj otpad nama prodaju. I svinje su bolesne završile kod nas a one zdrave ostale kod njih. Šta misliš jesam li u pravu.

Name

Re,Gigo!

30.09.2023 08:31

Vaš komentar dokazuje da pripadate crvenoj sekti!!!Ako griješim,DOKAŽITE!!! FUUUUUJJJJJ 🤮🤮🤮

Name

Херцеговац

30.09.2023 08:39

Па на вријеме су извезли нама, зато нема! Шта мислиш јесу ли енглези спалили луде краве или су их продали (као сточну храну) сиромашним земљама?

Name

Re

30.09.2023 08:58

Bog zna odakle su oni uvozili svinje pa prodavali narodu.

Name

@Ре

30.09.2023 10:29

Сигурно из Техерана

Name

BL

30.09.2023 11:52

Makar je to veoma lahko dokazati. Imas uvozne papire, veterinarske preglede i odobrenje za uvoz.

Name

Миљан

30.09.2023 07:02

Хвала Богу да је коначно неко јавно проговорио. И у Хрватској сумњају на Њемачку, али не смију јавно да саопште. Браво Љубиша

ODGOVORITE
Name

Obren

30.09.2023 16:44

Petrić u nadzornom odboru Agrarnog fonda vratio 2 miliona u Banjaluku. Prima podsticaje za tri puta više svinja nego što drži. Osnovao udruženje stočara. Sarađuje sa Franko-džep firmom uz pomoć ministarstva. Tako to izgleda. A kriv mu gradonačelnik.

Name

Milan

30.09.2023 07:03

Ćuti balavče jedan, ni sam nisi svjestan da si postao obično tijesto koga drugi miješaju i valjaju, i da ti nema jednog privatnoj medija koji upravlja tvoj glavom i koji te trška nebi se ni znalo za tebe!

ODGOVORITE
Name

Savoo

30.09.2023 14:11

Bolesnice nisi napisao hahahahaha

Name

Re za Savo

30.09.2023 18:11

Lako ti je gurkati i hanjcati tuđe dijete kao što je Ljubiša! Što svoje dijete ne gurkaš i ložiš! Jok, zato što si jajara!

Name

Re Milan

30.09.2023 20:29

Smradu gde ti je hahahaha? Samo lazes iz dana u dan

Name

Realista

30.09.2023 22:29

Ajde? Šta si ti to postigao u životu da imaš pravo kritikovati nekog kao on? Imaš pravo na mišljenje i ništa više, srećom.

Name

yyy

30.09.2023 07:19

ljubo legendo ponosu ravne senberije uz tebeje svaki posten srbin koji znadeza ponos cast obraz i srbski inat nekate dragi bog cuva

ODGOVORITE
Name

Stvarno

30.09.2023 07:26

Mi je žao ljudi koji su izgubili toliko bogatstvo, ali ti me Petroviću nećeš ubijediti da i ti lično nisi kriv za ovu nesreću koja je zadesila poljoprivrednikee. Ti si gospodine šetao, inat izvodio prema vladi, Predsjedniku i kome god kada je sve počelo, umjesto da si sve stopirao, ti si nastavio put. Ne radi se to tako. Ako si znao ko uvozi bolesne svinje baš iz Danske, a nisu morali ići dalje od Hrvatske i Srbije, jer se i oni sa time bore, što nisi poslao svoju sanitarnu, komunalnu na lice mjesta da, uhvate te lopove koji su svesno činili prekršaj, a i ti sa njima jer nisi ništa učinio da ih spriječiš, ne lično postoji policija i druge institucije.

ODGOVORITE
Name

Re Stvarno

30.09.2023 11:35

Ali stvarno si budala. I nema ti lijeka.

Name

+

30.09.2023 07:39

Sve da unište nas ekonomski. Pa da njihovo idmrzavano meso kupujemo, kao sviježe. Narode. Motiku u ruke. Ako misliti preživeti. I lekove u ratu su nam slali stare. Seljak.

ODGOVORITE
Name

RE +

30.09.2023 09:56

Nema nama izgleda napredka dok se sela skroz ne isprazne... Imate jak lobi a sišete državu, neto kad se oduzme i sabere više koštate nego što privredite (osim sebi naravno, sebi privredite itekako)

Name

Prika bn

30.09.2023 07:58

Kod nas je sve naopako. Niko ne radi svoj posao. Na granici sjede kontrolišu ko prelazi preko mosta. A oni što prelaze pješke preko drine ništa,. Taksisti smiju da ih voze, a obični narod ne smije, mislim na migrante. Gdje su vet. Inspekcije. U kancelarijama.,i na papiru. Na spiskovima za platu. Ukinite ministarstvo i agenciju zapoljop. Kad nerade posao kako valja. Samo u zatvor

ODGOVORITE
Name

Šamac

30.09.2023 08:42

Koja glupost, kao da je iz hladnjače virus prešo na žive svinje, a lepo znamo da su divlje svinje već duže vreme pod opsadom afričkom kugom.

ODGOVORITE
Name

Pale

30.09.2023 09:04

Klosarac uzeo pare

ODGOVORITE
Name

Mitar J.

30.09.2023 10:40

Moj Ljubisa ovdje ti vlada jedna umrezene pokvarena i na sve spremna mafijaska snsd sekta. Bijeljina se mora pripremiti za slijedece Izbore i morate pomesti ovaj šljam lopova i kriminalaca iz Skupstine grada. Podršku naroda imate samo se udruzite vi iz Opozicije i spremite za Izbore. Dodik vam ne može oprostiti sto je izgubio vlast u BN,BL i drugim mjestima i vlast sve radi planski da ti gradovi pretrpe štetu. Dokumentujte sve podvale i nezakonitosti vlasti jer će doći na red kad tad da odgovaraju. Bijeljinu ste kulturizovali i izbacili seljakluk i idiotizam i tako i nastavite. Puna podrška tebi Gradskoj upravu.

ODGOVORITE
Name

Željko za Mitra,

30.09.2023 12:45

Još ste vi zeleni da bi nekog pobijedi na izborima.

Name

Za Željka

30.09.2023 16:19

Pod 'zeleni' vjerovatno mislite da nemaju dovoljno novca za kupovinu glasova i nisu uigrani u izbornoj kradji. Onaj smiješni referendum u Bijeljini koji su vam tako 'zeleni' rasturili apsolutnom pobjedom Petrovića nećemo pominjati.

Name

Za Mitra

03.10.2023 14:07

Nažalost, imao je veliku podršku. Ali svakog čuda tri dana dosta. Polako i narod počinje shvatati. Za koga je on pješačio? Narod? Koja je korist bilo kome od nas? Šta se sve desavalo u njegovom gradu dok je on pješačio? Budimo realni jednom. Upoznah ga lično i ništa lijepo nemam za reći. Toliko. A za to ko je koja boja, baš me briga. Vjerujem da I većinu naroda ne zanima. Zanima me samo bolje sutra i da prave vrijednosti počnu da se cijene.

Name

Re za Željka

30.09.2023 22:26

Šta misliš, da nisu veliki i sazreli LOPOVI, KAO VI IZ SNSD. DA POKRADETE IZBORE ZA SEBE I VOĐU VAM DODIKA U CIJELOJ RS. A U BIJELJINI PADOŠTE BOGME. ZAHVALJUJUĆI PETROVIĆU POŠTENOM. O BL sam. Seljak.

ODGOVORITE