Plastični lavori sastavni dio muzejske postavke

Plastični lavori postali su sastavni dio muzejske postavke u Muzeju Srpske.

Republika Srpska 26.09.2023 | 16:59
Plastični lavori sastavni dio muzejske postavke

- Muzej Republike Srpske danas slavi 93 godine od osnivanja. Nastao entuzijazmom bana Tise Milosavljevića i Spiridona Špire Bocarića kao mjesto u kojem će se čuvati materijalni dokazi našeg istorijskog identiteta i razvoja, već godinama je zapostavljen od nadležnih.

Ovo je na fejsbuk profilu napisao Nemanja Kondić iz Narodnog fronta.

On kaže da svaka kiša izaziva slijevanje vode kroz bušan krov.

"Eksponati su ugroženi. Plastični lavori postali su sastavni dio muzejske postavke. Možda se od cijene plaćene za bilborde mogao rekonstruisati krov. Možda su intelektualci mogli potpisati neku peticiju i zatražiti zaštitu i rekonstrukciju Muzeja, kao što su radili kada su potpisivali za Ustavni sud. Možda bi i istoričari mogli dići svoj glas, kao što su dizali oko identiteta kralja Tvrtka", naveo je Kondić u objavi i video snimak na kome se vidi da krov prokišnjava.

"Da li se ovako voli Republika Srpska? Da li je istorija Srba na ovim prostorima toliko nebitna nadležnima da na ovo već duže od decenije ne obraćaju pažnju?", pita Kondić i dodaje:

"Ovo su stvari na kojima treba dokazivati svoj patriotizam. Džaba priča o prenosu nadležnosti kada i ono što je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske tretiramo na ovakav način".

"Neka zvanice iz vlasti koje dođu na večerašnju svečanost, između gutljaja pića, dobro pogledaju vlagu po zidovima, neka između zalogaja kanapea pogledaju lavore u koje kapa voda, možda se i zastide malo.I još jedna istorijska činjenica za kraj. Ban Tisa bio je pripadnik vlasti, a Špiro Bocarić pripadnik opozicije. Banu nije smetalo da političkog protivnika stavi na čelo novoosnovane institucije, jer je Bocarić bio čovjek iz struke", naveo je Kondić.

(BN) Foto: NF

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Суперхик

26.09.2023 17:40

И то треба дати Хрватима, као и Јасеновачку грађу! Музеј и Библиотеку срушити (књиге у секундарне сировине дати) и на том мјесту направити модеран стамбено-пословни центар! Мислим да је мој приједлог вишеструко користан- шта кажете?

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2023 18:06

Svidja mi se kako razmisljate, Ali, ipak, mislim da su parking I garaze bolja investicija od stanova. Svjedoci smo ogromnog poskupljenja parking prostora a muzej je na odlicnoj lokaciji, ima pare da pljuste ko kise jesenje.

Name

Bravo

26.09.2023 20:13

Zgradu sa 10 spratovaa i trzni centar sa uvezenim namirnicamaa od pasulja luka krompira luka jabukaMesaaaaaaaa i bujrum krezubi pastete i parizeraaaaa na kiloo!

Name

Eto

26.09.2023 20:32

Eto takva nam je baš i Republika Srpska,šta smo dozvolili.

Name

Peksimet

26.09.2023 18:06

Rezimlije su patriote samo kad treba trpati lovu u privatne dzepove.

ODGOVORITE
Name

Opet mitomanija

26.09.2023 18:35

Muzej Republike Srpske danas slavi 93 godine od osnivanja.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

26.09.2023 20:51

Dobro zapazanje, to samo kod nas ima.

Name

Knjiški moljac

26.09.2023 19:56

Pokrio bi vođa muzej da tu ima potencijala da se nešto ukrade, i “u tom pogledu”, nije zainteresovan. Preče je organizovati kotlićijadu , dovesti Radu dikulju i Baju, no sačuvati istorijake eksponate!

ODGOVORITE
Name

Arsa

26.09.2023 21:09

Pa šta čoban zna šta je muzej,da je znao nebi prodao jasenovačku arhivsku građu,njega zanima samo gdje se lova može uzeti.A akademici gurnuli glavu u njegovo dupe kao noj u pijesku i normalno ne vide da krov proživljava na muzeju.

ODGOVORITE