Zildžić u pritvoru, Tužilaštvo istražuje zloupotrebu OBA-e

U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe s Crne liste vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije. Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kako bi se u okviru predmeta izvršile provjere.

Bosna i Hercegovina 20.09.2023 | 18:24
Zildžić u pritvoru, Tužilaštvo istražuje zloupotrebu OBA-e

Ovo stoji u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje "Avaza" hoće li ova institucija utvrditi kako je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (BiH) Salko Zildžić dobio iskaznicu OSA-e, što je utvrđeno nakon hapšenja u Srbiji.

Kako je potvrđeno, u evidenciji OSA-e zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove bezbjednosne agencije.

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen je prilikom prelaska granice sa Srbijom kada je kod njega pronađen pištolj, za koji je imao dozvolu u BiH, ali ga, prema zakonima Srbije, nije smio unositi u tu državu, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Odluku da će mjesec dana iza brave donio je Viši sud u Užicu, a na osnovu Zakona o oružju i municiji Srbije, kojim se kaže da, ukoliko neko posjeduje dozvolu za oružje, a neovlašteno ga nosi, biće kažnjen zatvor-skom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Da je kod Zildžića pronađeno oružje, potvrdio je za federalne medije sudija Zoran Milinković.

"Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije", rečeno je za medije.

Zildžić je, kako isti prenose, odmah zatražio pomoć od Ambasade BiH u Beogradu, a tokom jučerašnjeg dana, njega su trebali posjetiti predstavnici bh. ambasade.

Ono što treba napomenuti jeste da je prilikom pronalaska pištolja kod poslanika SDA pronađena i počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a koju mogu dobiti samo penzionisani pripadnici službe.

Naime, u Pravilniku OBA BiH o službenim iskaznicama u čanu 61. navodi se da se da se "zaposlenima daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije", što je odmah otvorilo pitanje kada i kako je ona izdata Zildžiću.

To je dodatno zakomplikovalo slučaj, a reagovao je i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je zbog sporne iskaznice zatražio od policijskih agencija u Bo-sni i Hercegovini da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

"Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodijeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata", naveli su iz Ne-šićevog kabineta.

Tu problemima za Zildžića možda i neće biti kraj.

Naime, spekuliše se da bi on mogao ostati i bez funkcije poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH budući da Izborni zakon BiH predviđa da funkcioneri, kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže, treba da budu sklonjeni sa pozicije koju obavljaju.

Takođe, pod upitnikom bi mogla da bude i njegova trenutna stranačka funkcija, a to je predsjednik Grad-skog odbora SDA u Tuzli.

(Avaz)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Borac

20.09.2023 18:53

Dal ce tako i za Okuku zatraziti,ta vidi od koga je u mup-u dobio pistolj i dozvolu.

ODGOVORITE
Name

Ilija

20.09.2023 20:13

Ma on je bekan šta hoće u drugoj državi sa pištoljem neka su ge skembali.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

20.09.2023 22:33

Idiot.Ima li od doktora kakvu potvrdu da je kreten?

ODGOVORITE
Name

Čuj Nešica

21.09.2023 01:12

Ti si Nešicu zaboravio kako si ti zloupotrijebio sluzbenu legitimaciju MUP RS, kada si napravio sporazumni prekid radnog odnosa sa MUP-om, nisi vratio legitimaciju nego si lazno prijavio da si je izgubio. I ti ministar...otisli smo u tri lijepe...

ODGOVORITE
Name

R.

21.09.2023 15:17

Nesic je jedan obicni nepismeni coban,dali iztrazuje coban ko je dao ruskim diplomatama proteranim iz makedonije i hrvatske dozvolu za ulaz u Bosnu i Hercegovinu nelegalno ih primio u ambasadu rusije.On jedan takozv.ministar nesigurnosti.

Name

Ajde

21.09.2023 10:59

Jel mislite da je jedina zloupotrebljavaju...

ODGOVORITE
Name

OO7

21.09.2023 11:58

Ipak je Dodik u pravu.

ODGOVORITE
Name

Xxx

21.09.2023 12:02

Minimalna kazna pet godina cak i vise. Poso majstor u Srbiju da ubija Cuj ponijo pistilj i petnaest( 15.) metaka. Ma samo dugogodisnja robija pase nece vise pravit heroj

ODGOVORITE