40% birača u BiH doživi neki oblik političkog pritiska

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ provela je istraživanje o izravnim i neizravnim pritiscima na birače u BiH, koji su iz godine u godinu sve učestaliji.

Bosna i Hercegovina 20.09.2023 | 17:07
40% birača u BiH doživi neki oblik političkog pritiska

Istraživanje je provedeno u avgustu 2023. godine u 69 od 143 grada i opštine u Bosni i Hercegovini (40 u FBiH, 28 u RS i Brčko distrikt BiH) i obuhvatilo je 868 građana i građanki u BiH, a nalazi pokazuju da su politički pritisci te nedemokratski i nezakonit uticaj na izbornu volju građana itekako dio bh. stvarnosti.

Politički pritisci na birače i biračice u Bosni i Hercegovini su istovremeno i javna tajna i nedovoljno istraženi problem, ali su i nedovoljno zastupljena tema osim u periodu koji prethodi samim izborima.

Ono što je naročito zabrinjavajuće je to što su mnogi oblici političkih pritisaka postali uobičajena ponašanja političkih subjekata koji učestvuju u izbornim trkama što je dovelo do toga da građani i građanke često pritiske na birače posmatraju kao redovne stranačke aktivnosti.

Cilj ovakvog istraživanja je da se građani aktivno suprotstave pritiscima na birače uzrokovanim izbornom korupcijom te da postanu otporniji na sve oblike pritisaka i zastrašivanja birača.  – navode iz Koalicije „Pod lupom“.

Istraživanje Koalicije „Pod lupom“ je pokazalo da je preko 88% ispitanika upoznato sa pojmom i značenjem političkog pritiska, dok je gotovo 40% ispitanika izjavilo da je doživjelo neki oblik političkog pritiska.

Dodatno, blizu 30% ispitanika/ca je izjavilo da je doživjelo politički pritisak da učestvuju u nekim političkim ili stranačkim aktivnostima mimo svoje volje.

Od oblika političkih pritisaka na birače, prednjači vršenje direktnog pritiska za koga da se glasa. Zatim slijedi prisustvovanje političkim ili stranačkim događajima, pritisci na učlanjenje u stranku, posebno radi ostvarivanja određenih prava ili nuđenje ličnih benefita (najčešće zaposlenja).

Ispitanici su visoko postavili i politički pritisak koji se odnosi na prikupljanje tzv. „sigurnih“ glasova za stranku ili kandidata, zatim pritisak da se na društvenim mrežama podržavaju i promovišu stranke ili kandidati.

Izbori predstavljaju osnovni stub svake demokratije i mogućnost da građani izraze svoj glas i utiču na oblikovanje budućnosti svoje zemlje, te niko ne smije imati pravo uticati na građane na bilo koji način da glasaju protiv svoje volje.

Koalicija „Pod lupom“ je stava da je neophodno uvesti politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima i zloupotrebama kako bi se stvorila atmosfera u kojoj se takve aktivnosti najstrože osuđuju i kažnjavaju.

Politički subjekti moraju poštovati zakon i suzdržati se od vršenja pritiska na birače. Slučajeve navodnog pritiska na birače treba ispitati brzo, temeljito i učinkovito, a tužioci i Centralna izborna komisija BiH trebaju počinioce blagovremeno pozvati na odgovornost, saopšteno je u Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“.

(BN)   Foto:Arhiv

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Miroslav

20.09.2023 18:05

"Pod lupom", sta je to, neka nevladina, ili nesto trece i novo?

ODGOVORITE
Name

Nista novo

21.09.2023 09:11

Sve je isto, samo njega nema.

Name

+

20.09.2023 18:10

Ne samo pritisak. Tu je igra, o glavu. Strah je u Narodu ogromni. Brat brata se čuva, ako je u drugoj stranci. Moji svi običan, radni ljudi. Idemo na glasanje i glavu svoju koristimo.

ODGOVORITE
Name

Sia

20.09.2023 19:01

E sad znam zasto glasaci ne glasaju za izdajnike. Strah je cudo bratac

ODGOVORITE
Name

Joja

20.09.2023 20:08

Ne lazite

ODGOVORITE
Name

A

20.09.2023 20:16

ma kakvi pritisci u mojoj okolini svi zaposleni u drzavnim firmama od cistacica pa do direktra . kad dodju izbori oni su sigurni glasaci vladajuce garniture ,tacno toliko se i naprvi razlika u njihou korist, tako da ce se tesko sta promijniti i za sledece izbore jednostavno imaju vise svojih glasaca .a opozicja nije u stanju privuci nove glasace

ODGOVORITE
Name

BL

20.09.2023 21:56

Stvaranje tog pritiska je omogucila praksa da se rezultati objavljuju po naseljima i ulicama. I ako ta ulica ne glasa za vlast ili pobjednika, tu se vise ne cisti snijeg, kasne s odvozom smeca, ne odrzava se kanalizacija, cesce nestaje struje. To se treba mijenjati, al to ne zeli ni opozicija.

ODGOVORITE
Name

Baš me čudi

21.09.2023 10:51

Evo ja sa 66 godina bez stranačkog obilježja i začudo da me nikad niko nije ni pokušao navesti da glasam za osobu ili stranku. Svi pričaju daju ovi daju oni pa đe su bre da i meni daju. Ja sam tu. Ono kad Dodik da svima po 100, 200 km to ne računam

ODGOVORITE
Name

Budimo realni

21.09.2023 11:00

A gdje to nema pritiska i mobilna....

ODGOVORITE