Slabi efekti rada pravosuđa - dobojski apsurd

- Iz odgovora koje sam dobio iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju vezano za broj procesuiranih lica i o statusu predmeta lica protiv kojih se vodi postupak u vezi sa izbornim prevarama u Doboju tokom Lokalnih izbora 2020. godine i Opštih izbora 2022. godine, da se zaključiti da pravosuđe slabo, ili gotovo nikako, ne daje adekvatan odgovor na evidentne izborne krađe od kojih su one u Doboju bile toliko očigledne i javno dokumentovane. 

Republika Srpska 20.09.2023 | 14:49
Slabi efekti rada pravosuđa - dobojski apsurd

Ovo je na fejsbuk profilu objavio predsjednik PDP i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović.

"Čak je bilo objavljeno da je angažovanjem ovlaštenog grafologa utvrđeno preko 20% falsifikovanih potpisa na izvodima iz biračkog spiska, što nedvosmisleno znači da je svaki peti glas falsifikat, tj. da je neko sa biračkog mjesta krađom identiteta povrijedi biračko pravo i izvrši krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne. I pored ovih nedvosmislenih činjenica, utvrđenih nakon podnošenja krivičnih prijava po službenoj dužnosti koje su rezultirale i poništavanjem lokalnih izbora od 15. novembra 2020. na većini biračkih mjesta u Doboju, uvidom u dostavljene podatke dostavljene od Tužilaštva u Doboju,, možemo reći da je rad pravosuđa poražavajući, ovoga u Doboju posebno", naveo je Borenović.

Ovakvo pravosuđe, prema njegovim riječima, dokazuje da je pravda spora, a da još nije dokazalo da li je uopšte dostižna.

"Prema informacijama koje su mi dostavljene iz Tužilaštva, a u vezi sa izbornim nepravilnostima na Lokalnim izborima 2020. godine, da se zaključiti da je od 67 optužnica protiv 315 osoba za krivično djelo izborne prevare, pet optužnica protiv šest osoba za neovlašteno korištenje ličnih podataka i jedna optužnica protiv četiri lica za djelo falsifikovanja isprave, a nakon izvršenih provjera, za čak 53 predmeta je donesena odluka o nesprovođenju istrage ili nije bila tužilačka odluka", naglasio je Borenović.

On naglašava da su skoto tri godine prošle, a nema presuda, nema sankcija, dodajući da se uglavnom donose odluke o nesprovođenu istraga ili nema odluka.

Ono što je poražavajuče jeste da je, kako navodi Borenović, pušteno vremenu zaborava da se odgovorni za izbornu korupciju i njihovi nalogodavci aboliraju od bilo kakve krivične odgovornosti i kazni. 

A što se tiče opštih izbora iz prošle godine, Borenović podsjeća da je formirano tek 19 predmeta, a za pet je već donesena odluka o nesprovođenju istrage.

"Godinama se ne riješavaju pitanja brutalnih izbornih krađa na lokalnim izborima, a ponovljeni izbori su dokazali da je ukradeno ili dopisano, u nekim slučajevima, najmanje 17.000 glasova, što predstavlja biračku bazu jednog čitavog grada u Republici Srpskoj, da su vještačenjem utvrđeni falsifikovani potpisi i glasovi za petinu birača. Za Opšte izbore je formirano tek 19 predmeta, a dobro se sjećamo zapljene vreća sa biračkim materijalom, batinaša koji su se pojavljivali na biračkim mjestima i niz drugih nepravilnosti", naveo je Borenović.

Dodaje da takođe, nije poznato da su potencijalni nalogodavci, kao i oni u čije ime su se krali glasovi, uopšte predmet istrage, niti imaju svojstvo osumnjičenih. 

"Po ko zna koji put ponavljam: dok neko ne završi u zatvoru i dobije zakonom propisanu kaznu za krivično djelo izborne prevare od tri, a za neka čak i do pet godina, biće uvijek veliki broj spremnih da za ličnu korist, kakva god ona bila, vrši izborne prevare. U tom smislu, pravosudne institucije nose ogromnu odgovornost za budućnost ove zamlje", konstatovao je Borenović.

Na kraju, on poručuje da u ovom nevjerovatnom i izokrenutoom sistemu pravosudno-izborne nepravde jasno da nema kazni, sankcija ali je i jasno da ima i nagrada i napredovanja, pa je tako imenovanjem Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, donedavno glavni tužilac dobojskog Tužilaštva nagrađena za glavnog republičkog tužioca u Republici Srpskoj.

"Zemlja čudesa ili paradoksa, svejedno, ali je svakako apsurdno", zaključio je Borenović u objavi na fejsbuku.

(BN) Foto: Fejsbuk

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Yy

20.09.2023 15:26

Fejsbuk opozicija ! Tilu lilu

ODGOVORITE
Name

Re Yy

20.09.2023 16:33

Hahahah bas su Tilu Lilu i to svi zajedno . Nista oni ne vrijede. Jedino znaju stati uz Dodika kad mu prigusti :). Sta ih briga: Vrijeme tece zivot je kratak guska se pece a meni ce batak

Name

Aa

20.09.2023 16:46

Pitajte tužilaštvo šta bi sa predmetom Klječanin i krađom preko 1000 kubika šume u Tesliću. Bilo bi interesantno čuti odgovor

Name

Kalimero

20.09.2023 16:55

Zašto ti Borenoviću i Milan Miličević ne organizujete protest pred dobojskim tužilaštvom nego ostavljate lokalne opozicionare Belog i Pijunovića da se bore s režimskim bitangama.Dosta je više saopštenja i kmečanja,nepravda,nepravda…

Name

Trebaju

20.09.2023 15:28

Njima ti sto su krali izbore o za oce iduce ako im voda ne pobjegne iz zemlje jer oni znaju kako se to radi

ODGOVORITE
Name

D2

20.09.2023 15:38

To može samo u državi u kojoj je pravosuđe srozano na nivo političkih stranaka.

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.09.2023 15:54

To znaju i ptice na grani.Cemu sluze institucije samo da su trofeji .Blago onima ko u njima boravi nista ne rade niti ih sta dotice.Ne treba im ni Njemacka ni Amerika gdje bez rada dobijes sve.Smitu je najbolje kod nas.Ima pojesti i popiti u izobilju. Drugi za njega rade sto tamo ne moze ni da zamisli.Nece on lako otici .Bolje u selu biti prvi nego u gradu zadnji,a tek mediska paznja.Do koga je zna se.On je bog.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.09.2023 21:56

To sto Borenovic prica promucaj pa baci. Dosadila je narodu ta njuska

ODGOVORITE
Name

OO7

21.09.2023 15:24

Pita le se,kako će ptroći naredni izbori??

ODGOVORITE
Name

Milan

21.09.2023 17:49

Shvataš ti da si ti samo topovsko đule za one koji te promovišu samo da bi oni imali praćenost i više strpali para u džep!

ODGOVORITE