"Vlada je naprosto postala servis jakih direktora"

Uz sve navedeno, više je nego jasno da Vlada ne ispunjava svoju ulogu i da se poluge vlasti nalaze negdje drugdje. Moć je već odavno u rukama jednog čovjeka, a Skupština i Vlada, tu su da pruže tek privid demokratskog sistema, ocjenjuju analitičari.

Republika Srpska 17.09.2023 | 20:54
"Vlada je naprosto postala servis jakih direktora"

Galopirajuća inflacija i osjetan pad životnog standarda građana, obilježilo je mandat Vlade koja uskoro puni 300 dana rada, ako se mršavi rezultati radom mogu i nazvati. Premijer Radovan Višković potrošačke korpe i građana, sjetio se tek kada je smanjenje cijena osnovnih životnih namirnica postalo nezaobilazan trend.

"Po ugledu na zemlje okruženja i Republika Srpska da napravi određen broj proizvoda koji će imati u narednom periodu snižene cijene i time pomognemo građanima Republike Srpske u vremenu koje je izazovno, u vremenu inflacije i ekonomske stagnacije", kazao je Višković.

Privrednici nisu zadovoljni radom Vlade i upozoravaju na nadolazeću recesiju koja već pogađa privredu Republike Srpske.

"Moramo priznati da smo očekivali više. U svakom slučaju mi očekujemo da ćemo u narednim danima intenzivirati razgovore sa Vladom Republike Srpske, pogotovo imajući u vidu da se komplikuje situacija u zapadnim državama koje su najhvažniji spoljnotrgovinski partneri Republike Srpske. U tom segmentu najavljena recesiona kretanja su opterećujuća. Već sada imamo probleme u vidu pada narudžbi", kazao je Saša Aćić iz Unije poslodavaca Republike Srpske.  

 Ekonomisti prvih 300 dana rada Vlade svode na bavljenje dnevnim temama i smirivanje tinjajućeg nezadovoljstva unutar sindikata. Međutim, ni to im ne ide dobro, jer su predstavnici pet granskih sindikata već najavili vruću jesen, odnosno proteste 29. septembra.

"Ta borba između sindikata u javnom sektoru je definitivno opterećenje na budžet i tu još uvijek nisu ispoštovane odluke koje su potpisane u januaru. Ono što je definitivno stvar kojom se Vlada ne bavi je pitanje makroekonomskog koncepta smanjivanja opterećenja na plate", kazao je ekonomista Zoran Pavlović.

- Posljednjih godina zvanje ministra izgubilo je prestiž koji je važio u svijesti ljudi, moć je sada u rukama jakih direktora, smatra analitičar Marko Šikuljak.

"Vlada je naprosto postala jedan servis jakih direktora na određenim mjestima koji se prilikom podjele resora dogovore koje resore žele i šta žele da rade u njima i koliki budžet žele da potroše u toku tog mandata. Sva moć je izmještena ka njima i oni tu moć baziraju na vezama sa najmoćnijim čovjekom u zemlji", kaže Šikuljak.

On ministre posmatra kao službenike bez autoriteta, predvođene premijerom čija funkcija nema političku težinu.

"Meni djeluje da je i premijer samo jedan koordinator svih tih ministarstava koji treba da posreduje između direktora i moćnih ljudi u vlasti i njihovih interesa. Možda mu je u neku ruku i lakše, jer sada ima dosta manje ministara za koje smo smatrali da imaju neki autoritet, poput Lukača", kazao je on.

Uz sve navedeno, više je nego jasno da Vlada ne ispunjava svoju ulogu i da se poluge vlasti nalaze negdje drugdje. Moć je već odavno u rukama jednog čovjeka, a Skupština i Vlada, tu su da pruže tek privid demokratskog sistema, ocjenjuju analitičari.

(BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

17.09.2023 22:09

DOBRO BI BILO DA MOZE DODIK DA ODE NA NEKI EKONOMSKI MEDJUNARODNI SKUP,DA SA SOBOM POVEDE PREMIJERA VISKOVICA,SA NJIMA MINISTRA DENISA SULICA,SAVU MINICA,ZORU VIDOVIC KOJA KAZE KAI POMAZU MNOGE " CRVENE KRSTOVE " TAKO SE IZRAZAVA MINISTARKA,SENKU JUKIC,I JIS NEKE,DA IZADJU I DISKUTUJU,I DA DODIK JASNO VIDI KOJI JE NIVO SPISOBNOSTI I OBRAZOVANJA U IDNOSU NA RAZVIJENI SVIJET.IMAMO U REPUBLICI SRPSKOJ MLADE LJUDE KOJI SU ZAVRSILI FAKULTETE NA ORESTIZNIM UNUVERZITETIMA,OSVAJALI KAO STUDENTI NA SVJETSKIM TAKMICENJIMA VRHUNSKE REZULTATE,ZA NJIH NEMA MJESTA U VLADI,NJIHOVO ZNANJE NIKO NE CIJENI OVDE,ZATO IDLAZE I MIMO SVOJE VOLJE U SVIJET DA NAPLATE SVOJE ZNANJE I OBEZBIJEDI EGZISTENCIJU ZA SEBE I SVOJE PORODICE,A OVDJE KOJEKAKVI PRIUCENI STUDENTI I POLAZNICI POLITICKIH SKOLA SJEDE NA MINISTARSKIM MJESTIMA I RADE KAKO IM SE NAREDI.REZULTAT SE VIDI.

ODGOVORITE
Name

Q

18.09.2023 06:47

Baba Zora je završila Ekonoms. fakultet u Bg. Problem je rakija i politič. okruženje u kome radi.

Name

Igor

18.09.2023 06:18

Nama premijer sluzi samo kao potpisnik kredita.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

18.09.2023 06:33

Stranci postavili svog Šefa, on napravio svoju ekipu, i peglaju po RS koliko mogu.

ODGOVORITE
Name

Ali

18.09.2023 08:54

Vlada kao i sve institucije su krcate lopovimaa bez znanja i mirala samo knjizice partijskaaa podibnost i takoo od rara haraju pobogu pljacka stoljecaa lopivske privatizacije tenderi kirona pljacka mafijaa poharala drzavu sa tirovidjamaa laznim nacionalistima i malo zabtinuti sa malim propustima sve gledaliii potkovani darovani pidmazanii okupani nspirlitani umrezeniii! Kiza nistra 21 vijeka

ODGOVORITE
Name

Uradite nesto

18.09.2023 09:20

Povecajte plate medicinirima, ode vam sve

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.09.2023 09:40

Sve se zna .Sta vrijedi kad je pola pomrlo, pola napustilo zemlju, ostala samo ona populacija koja je posmatrac svega sto se desava.Veliki broj onih koji ne pitaju koliko sta kosta a niti znaju sta se desava.Politicari znaju sta im neko od njihovih prezentuje a zna se ko su ti likovi. Sve je ovo smjesno.Mediska eksponiranja su hit hitova to je bitno.Realnost je nesto sto njima nikada nece doci do mozga.

ODGOVORITE