Na sastanku u Briselu bilo nekog pomaka za Srbiju

- Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas da je njegov preliminarni utisak nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da je "bilo nekog pomaka za Srbiju".

Srbija 15.09.2023 | 17:09
Na sastanku u Briselu bilo nekog pomaka za Srbiju

Hil je za Tanjug rekao da su to bili "zaista teški pregovori", ali da je Srbija uradila svoj domaći zadatak i da se dobro pripremila.

Naglasio je da se nada da se proces može nastaviti i da učešćem u njemu Srbija može da nastavi da radi ka članstvu u Evropskoj uniji.

"I ne bi trebalo da postoji nijedna druga država između Srbije i EU. Srbija bi trebalo da radi sa EU. A moj utisak, svakako, moj preliminarni utisak o onome što se desilo u Briselu je da je bilo nekog pomaka za Srbiju", rekao je Hil.
 Ukazao je na to da je velika je odgovornost na Evropskoj uniji. 

"Oni su uložili mnogo truda i mislim da su SAD iznele prilično principijelan stav da ćemo podržati gospodina Borelja. Ako je on zadovoljan i mi ćemo biti; ako on nije zadovoljan, mi ćemo biti veoma nezadovoljni", poručio je američki ambasador.
 Ističe da ljudi treba da shvate da u okviru briselskog dijaloga postoje zapravo dva seta pregovora - pregovori između beogradske strane i EU i prištinske strane i EU.

"Nisam prisustvovao pregovorima, nije bilo ni Amerikanaca tamo. Ali svakako na osnovu onoga što sam pročitao, gospodin Borelj je rekao da je srpska strana došla dobro pripremljena i suštinski se složila sa onim što je Evropska unija predložila", kazao je Hil.

Dodao je da je, koliko je razumeo, Evropska unija pokušala da predloži neku vrstu kompromisne formule.

"Koliko sam shvatio na osnovu onoga što je gospodin Borelj rekao, oni pokušavaju da ustanove plan redosleda događaja. Pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje većeg prostora Kosova za internacionalizaciju – pokušavaju da rade na postavljanju redosleda ovih elemenata. Dakle, moraćemo da vidimo kako sve ovo funkcioniše. Kao što sam rekao, to su zaista teški pregovori, ali mislim da je Srbija uradila svoj domaći zadatak i da se dobro pripremila", zaključio je Hil.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nebojsa

15.09.2023 18:10

Kakav pomak vi mozete dati za bilo sta? Srbiju ste davno stavili pod noge, vasa rec zapadnjaka , ne vszi ni za Rusiju , a sta mi Srbi treba da se nadamo.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

15.09.2023 19:44

Ovog treba oterati u tri lepe, iskače iz frižidera!

ODGOVORITE