I lovstvo u Republici Srpskoj prelazi u privatne ruke

Vlasnik firme “Tehnički remont Bratunac“ i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić dobio je prvu koncesiju za odstrel divljači u Republici Srpskoj, otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 13.09.2023 | 14:22
I lovstvo u Republici Srpskoj prelazi u privatne ruke

„Vlada Republike Srpske na prijedlog Komisije za koncesije donijela je rješenje da privrednom društvu „Tehnički remont Bratunac“ dodjeljuje koncesiju za planirani odstrel divljači uz obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu „Klekovača“, objavljeno je u posljednjem Službenom glasniku RS.

U rješenju se precizira da se koncesija dodjeljuje na period od 20 godina i da se koncesionar obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade.

„Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji uplatiti u korist budžeta RS jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 17.500 KM, a visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“, navodi se u rješenju i precizira da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dužno da u roku do 30 dana dostavi Prijedlog ugovora o koncesiji Komisiji za koncesije radi davanja saglasnosti.

Podsjećamo, privredno lovište “Klekovača” nalazi se na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika i prostire se na više od 8.000 hektara.

Vlada RS je početkom novembra prošle godine na inicijativu privrednog društva “Tehnički remont” pokrenula postupak dodjele koncesije za lov u privrednom lovištu “Klekovača”.

U obrazloženju odluke se navodi da je komisija koju je formirao tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ustanovila da lovište “Klekovača” može biti predmet koncesije, ali da mjere koje bude preduzimao budući koncesionar trebaju biti usaglašene i usklađene sa Šumskim gazdinstvom “Klekovača-Potoci”.

“Za postizanje rezultata i ostvarivanje dobiti u oblasti lovstva potrebno je ulaganje značajnih materijalnih sredstava, a ŠG “Klekovača-Potoci” koje je privremeni korisnik nema interes za ulaganje, niti ovlašćenja za značajnija ulaganja u razvoj lovstva i lovnog turizma u opštini Istočni Drvar. Dodjelom ove koncesije doći će do povećanja prihoda u budžetu i do otvaranja novih radnih mjesta u ovoj izrazito nerazvijenoj opštini“, navodi se u odluci Vlade koju je početkom novembra objavio CAPITAL.

Generalni direktor i vlasnik kompanije „Tehnički remont Bratunac“ Slavenko Ristić nakon što je na njegovu inicijativu pokrenut postupak za dodjelu koncesije rekao je medijima da samo u prve dvije godine planira ulaganje od minimalno 300.000 KM u stvaranje uslova za lovni turizam.

“Poslije toga ulaganje je sukcesivno narednih osam godina, uz dodatnu obavezu stvaranja uzgajališta, očuvanja divljači i povratak evropskog jelena na ovo područje”, rekao je Ristić.

On je naveo da su to minimalističke procjene i da svakako očekuje mnogo veće ulaganje, jer je lovište trenutno devastirano, a samo troškovi za održavanje lovišta u narednih 10 godina su veći od 6,7 miliona KM.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika odlično upućenog u stanje u lovstvu u Republici Srpskoj, dodjela koncesije za lov ovom privatnom privrednom društvu predstavlja praktični uvod u privatizaciju lovstva u Srpskoj.

„Lovišta su do sada davana na korišćenje i gazdovanje uglavnom lovačkim udruženjima i šumskim gazdinstvima. Ovime je napravljen prvi korak da se ta praksa promijeni i da lovištima ubuduće gazduju bogati zaljubljenici u lov, poput Slavenka Ristića“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će vremenom bavljenje lovom neminovno postati mnogo skuplje, jer će bogati koncesionari direktno ili indirektno određivati visinu članarina u lovačkim udruženjima.

„Zato je prva koncesija data za lovište „Klekovača“, jer njime ne gazduje lovačko udruženje, već šumarija, a i to je teren na kojem nažalost nema mnogo stanovništva, pa će biti i manje negativnih reakcija na davanje te koncesije“, kaže naš sagovornik.

On uvjerava da će nakon ovoga biti pokrenuti postupci za dodjelu koncesija za još neka lovišta.

„Ugovori o dodjeli sportsko-rekreacionih lovišta na gazdovanje ističu 2026. godine, a prije toga će se uraditi novo ustanovljavanje lovišta. Ukoliko do tada dodjele koncesija prođu bez prevelike pompe u javnosti i pobune lovaca, ne treba sumnjati da će najatraktivnija lovišta ili njihovi dijelovi biti dati pod koncesiju bogatim zaljubljenicima u lov“, zaključuje naš sagovornik.

On zaključuje da davanje lovišta pod koncesiju poput ovoga u „Klekovači“ ne mora da bude loše, ni da izaziva negativne reakcije, ali ako to postane masovno i ako najbolja lovišta budu data pod koncesiju, onda će sigurno doći do negativnih reakcija dugogodišnjih lovaca koji se neće pomiriti s tim da neki bogataš diktira pod kojim uslovima oni mogu da uđu u lovište u kojem su lovili cijeli svoj život.

(Capital

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Србо

13.09.2023 14:31

Није џабе у завод дошао Драган Лукач бивши мин, полиције ,откад он има ловиште на Шимићима .

ODGOVORITE
Name

Goran Jovic

13.09.2023 16:23

Rufi, vracaj se u Teslic da uzmemo ŠG Borja pod koncesiju. Nas dva smo jača od Rusije.

Name

Vanzemaljac

13.09.2023 16:49

To i jeste sport bogatih maloumnika opsjednutih puškom i uniformom a kad je rat bio nigdje ih nije bilo.Čast Lukaču i jedno 10 posto lovaca,ostalo jajare sa flašom pive u ruci.

Name

😜

13.09.2023 14:32

Zar se može i to dati na koncesiju? Može kod nas sve što nigdje ne može. Planirani odstrel 😄😄😄😄😄😄🤫

ODGOVORITE
Name

Imovina

13.09.2023 16:16

Eto zašto je panika oko državne imovine. Treba podijeliti ovo što je još ostalo pojedinim ljudima.

Name

Hijene fuuuuj

13.09.2023 16:32

Lopovi ostaju lopovi i nista drugo Ovaj lijevi na slici je sta, pogodite. Je li on bio dir kaldere? Cija li si si cija li si si…… Mozda Ha ha

Name

Nikola

13.09.2023 14:32

Mamu vam jebem lopovsku,celu državu hoćete da uzurpirate.

ODGOVORITE
Name

Ne mogu

13.09.2023 16:20

Cijelu državu, mogu samo 49%

Name

Rade

13.09.2023 14:35

Pa gdje ovo ima jos malo hodat ce i otimati nase zemljista i Kuce! Zato Idioti koji misle da on brani zemljiste i Imovinu od nekoga treba pod hitno Sarajevo oteti od Lopova!

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

13.09.2023 15:57

DOK DODIK I OVI DEBILI OKO NJEGA,SMITUJU PI REPUBLICI SRPSKOJ,DOTLE DODIKOVI EKSPONENTI UZESE SVE U SVOJE RUKE U REPUBLICI SRPSKOJ.IGRA SE OPASNA IGRA,NARODE OPAMETITE SE,PRIVATIZOVALI SU REOUBLIKU SROSKU,A REPUBLIKA IH INTERESUJE KO POKOJNA PRAMBABA.

Name

Hm

13.09.2023 14:38

I vazduh će se ovde uskoro prodavati, šume,rude,putevi,rijeke,sve.... O narodu da ne pričamo, narod je odavno prodan .....

ODGOVORITE
Name

Re Hm

13.09.2023 16:33

I to će se privatizovat uskoro, samo da se ukine Ustavni sud BiH i da državna imovin pređe na entitete. Brzim koracima ide se u srednji vijek

Name

Hmm

13.09.2023 18:12

Vazduh je prodan ali zbilja. Posyoji trziste emitovanog CO2, posto mi imamo cist vazduh jer nemamo industriju pogodite ko se omastio na berzi... http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2022/09/iz-arhivamilorad-dodik-prodao-i-vazduh.html?m=1

Name

Callahan

13.09.2023 14:43

Zato se i neda drzavan imovina. Sve na sud goni, majku vam.

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.09.2023 14:45

Dragan Lukac ... a ne Ristic... Ooste poznata stvar , za sve .... osim za one koji treba da se bave ovim... Kao i tuzilastvo... vise narod zna od tuzioca kojima je to osnovni posao.. Tuzna i bijedna sredina za bilo kakav zivot ... osim za poridice koje drze sve poluge moci i vlasti u BiH

ODGOVORITE
Name

Ре

13.09.2023 15:06

Миле је одредио породице које су заслужне за опстанак њега на власти, сви ће добити нешто гдје ће бити власници и они воле РС јер се богате.

Name

Re Zoran

13.09.2023 16:04

Znaju i tužioci ali ne smiju izaći iz mišje rupe.

Name

PAVLE MESELDŽIJA

13.09.2023 14:47

Znalo se unaprijed kada je mali Zubić došao za pomoćnika ministra, navodno magistar lovstva, a posebno kad je došao ovaj ministar Minić, predsjednik Upravnog odbora lovačkog saveza RS, da se lovstvu dobro ne piše i da će biti ptedato stranačkim tajkunima. Pošto je Miniću došao još jedan lažni magistar za pomoćnika za šumarstvo, silni ekspert Radenko Laketić, pitanje je dana kada će početi šume davati na koncesije. Što se borimo za imovinu Rrpublike Srpske, valjda da je predamo stranačkim tajkunima i da joj predjenemo ime u REPUBLIKA DRPSKA!

ODGOVORITE
Name

?

13.09.2023 15:57

A za šta drugo nego za ličnu korist odabranih. Za narod nije sigurno.

Name

Prijedorčanin M.

13.09.2023 16:09

Tako i treba,bogati i profiteri da love gdje ima divljači a vi borci lovite kraj i oko živica.biće za izvoz divljači,prepelica u Italiji 250-300e pa vi pljačkajte i dalje,niŝta novo.

Name

Joja

13.09.2023 14:57

Bice srndac 10 000 BAM

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

13.09.2023 14:59

Vaš sagovornik očito nema položen lovački ispit..jer tamo stoji da se privredna lovišta mogu dati pod konvesiju i strancu..i sta tu ima sporno?verujem da sva lovačka udruženja imaju komercijalu,gde uplatiš i loviš..u Prnjavoru imamo Ljubić,skupi se par lovaca uplate par stotina maraka i idu da love,kad hoće.Privredna i komercijalna lovišta i postoje da mogu dolaziti i loviti ko god hoće..i u zavisnosti koju divljač hoće da lovi..i međeda možeš da odstreliš ako platiš 5-6.000 maraka

ODGOVORITE
Name

JoJo

13.09.2023 15:12

Pa krv vam jebem prodaste sve sto je moglo da se proda,dokle vise ???

ODGOVORITE
Name

Nekko

13.09.2023 15:14

Pa te pare su mizerija,5000 i kusur maraka godišnje,pa to nije ni pola dobrog medvjeda koji se odstreli.to je sramota.i ako je loviste devastirano kao sto kazu,ko ga je devastirao,ko je upravljao do sad,ko je odgovoran.isto tako su dali i rijeke pod koncesiju za nikakve pare i to ne plaćaju redovno.lokalne zajednice nemaju nikakve koristi.ama bas nikakve.

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2023 23:02

Lažu da je lovište klekovača devastirano ono se dobro čuva to znaju svi koji žive na tom prostoru.

Name

Opaaa

13.09.2023 15:39

Bravoo korumpiraniii!!! Pa najbolje je da date Drzavu pod kincesiju cijeluu! A narod istjerajte! Naselite migrante eto vec vam radee oni i dajte im nasa imanjaaa kuce nek bar oni koriste! Ma bravo marvoo korumpirana lopovske privatizacijee kad tad pljacka ne zastarijevaaa a prljavi kapital vracati se mora ako ne vi onda vasi nasljednici prljavog kapitala pioniri maleni tipa mice micica obrena i drugih korumpiranih 9kupanih obucenih u svilu i kadifu u bahacenju za ginusaaa od viznig parka plata privilegijaa za ginisa guljacinee budzeta pljacka narida svih kategorija socijaln8h radnika oenzionera stvirili sirotinjuuuu urusili sistem iznad zakona haraju trgovinaa ja teb ti men drzavni tudje sve krcmee domacim i bjelisvjetskim histaplerima iznad zakona tajnim ugovotima krcmee ti meni ja tebi! Ocerupali oglodali budzet drzavni i sve kategorije stanovnisva rastjerali opljackaliii! Pljacka stoljeca lopovi 0o institucijamaa! Zarobljen8m harajuu!

ODGOVORITE
Name

Praseci

13.09.2023 16:00

Prvo je pobio domace zivotinje a sad ce i divlje?!?! Ovi gadovi nisu normalni, nikako.

ODGOVORITE
Name

ig šum.

13.09.2023 16:05

U HR i EU, lovišta su odavno u kocesiji privatih firmi, kontrolisane zakonom i naplaćenom nakadom.... to je jedini način da se domaćinski gospodari s divljači.... ovo sad je ničije i najveći krivolovci su upravo lovočuvari države... čik što ćeš kapitalca odstrijelit bez paprene love, lovit noću i radnim danima te mimo zakona i lovostaja i džabana napunit pušnicu i frižider cijelu godinu

ODGOVORITE
Name

blbl

13.09.2023 16:15

"visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“ Zar to nije premalo love za jednu godinu?

ODGOVORITE
Name

Lovac

13.09.2023 21:56

A da pročitate da je prve godine ulaganje 300.000 a onda u roku od 10 godina skoro 8 m maraka?? Da procitate da su radna mjesta Lovocuvari i ostali zaposleni? Ne, to ne čitatate i ne komentarišete a sve je dio koncesije i ulaganja i naknada…. Pa izvolite ulozite obnovite i stvorite nešto prvo!

Name

Njemacka zakon

13.09.2023 16:22

Bjezi odavde

ODGOVORITE
Name

Ribnik

13.09.2023 16:55

Znači sledeća su šumska gazdinstva...

ODGOVORITE
Name

Sokolac

13.09.2023 21:52

Kao da su pod koncesijama,kradu ali ne uplacuju koncesiju,GOLA SJECA

Name

Narod

13.09.2023 17:15

Kad su uzeli narod u privatno vlasnistvo, sad mogu sve!! Takav smo narod valjda da samo povijamo i glavu i leđa .Da bar iznese istinski i pravi borci a ne neke fukare koje nisu imale hljeba da jedu i koje nisu čule metka u ratu bliže od dva kilometra!!

ODGOVORITE
Name

Grga

13.09.2023 17:50

VRATITE REMONTNI ZAVOD U HADZICE JA SAM GA ODBRANIO.A SAD NEKI RISTIC BURLIN PIUN GA PRIVATIZOVO SEREM IN SE OBOJICI NA GLAVU.

ODGOVORITE
Name

Удбаш

13.09.2023 18:03

Само се Средоје Новић не оглашава на ова дешавања ,изгледа само њему Миле несмје ништа а утишала се и Душанка Мајкић изгледа да само троши силну лову коју је узела за ништа.

ODGOVORITE
Name

Mile Vrganj

13.09.2023 18:30

Narodu treba zabraniti i gljive brati, sve je to moje.

ODGOVORITE
Name

Orao

13.09.2023 20:36

Sve je dati kriminalu i kriminalcima Jo’s vazduh i sve je u njihovim rukama

ODGOVORITE
Name

ROKO

17.09.2023 10:31

ČIJE ĆE BITI VRANE I zmije.

ODGOVORITE
Name

Дражо

03.11.2023 10:34

Све криминалци лопови узурпирали сва ловишта.Треба све похапсити и вратити ловишта ловачким друштвима.Татине синове и политичаре миле шок РОНХОЛА разоружати и забранити улазак у ловишта....

ODGOVORITE