Deset najvećih dužnika duguju oko 77 miliona KM

Dug veći od 50.000 maraka prema Poreskoj upravi Republike Srpske imaju 954 preduzeća, a listu deset najvećih dužnika predvode propale firme u stečaju, od kojih novac, prema riječima stručnjaka, u najvećoj mjeri nikada neće biti naplaćen.

Republika Srpska 13.09.2023 | 07:55
Deset najvećih dužnika duguju oko 77 miliona KM

Riječ je, navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija RS na poslaničko pitanje o dugovanjima za poreze i doprinose, uključujući i dug po osnovu dospjelih, a neplaćenih rata reprograma, kao i obaveze koje su obuhvaćene postupcima stečaja i likvidacije zaključno sa 1. junom ove godine.

Iz liste dužnika vidljivo je da deset najvećih dužnika, od kojih je osam u stečaju, duguje oko 77 miliona maraka.

Najveći iznos duga ima Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente u stečaju, čije su neplaćene obaveze prema Poreskoj upravi teške 16,19 miliona maraka.

Na drugom mjestu je preduzeće “Dobojputevi”, takođe u stečaju, koje je dužno 11,7 miliona KM, dok treća neslavna pozicija pripada kompaniji “Nova forma” iz Doboja, koja duguje 9,13 miliona.

Prema podacima objavljenim na sajtu Narodne skupštine RS višemilionska dugovanja imaju i propala preduzeća “Neimarstvo” Trebinje, zatim “Farmland” Nova Topola, “Unigrad” Istočna Ilidža, “Mehanika” Zvornik, Rudnik olova i cinka “Sase” Srebrenica te “FMSH” Pale. Među deset najvećih dužnika je i preduzeće “Budućnost” iz Šamca.

Među poreskim dužnicima ima i preduzeća koja su u procesu likvidacije, između ostalog, tu je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS čije neplaćene obaveze dostižu 2,6 miliona KM, kao i ŽGP “Doboj”, koji duguje 2,4 miliona maraka, piše Glas Srpske.

(BN)  Foto:Arhiv

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Posten

13.09.2023 08:22

Stabilna I neupitna

ODGOVORITE
Name

Istina

13.09.2023 08:45

Ko su vlasnici imena ,imaju privatnu imovinu,meni iskljuce struju za 15 km ,telefon ?To su milioni novca.

ODGOVORITE
Name

"ČUDNO"

13.09.2023 09:07

PORED OVAKO "SPOSOBNE"MINISTARKE FINANSIJA,DA SE TO DESI 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔.KUŠ,BAGRO,RASPALA,SVE SU TO VAŠE ZAVRZLAME...

ODGOVORITE
Name

BOBA

13.09.2023 09:13

Izbjegavanje obaveza drzavi je vid bogacenja.To traje od rata pa na ovamo U ne uredjenoj drzavi radi ko sta hoce.Ja tebi ti meni.Direktori prosli bez kazni .Sve uspjesan do uspjesnog.Prosao voz sto kaze nas narod.

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2023 09:14

To i jeste cilj privatlika da ne plaćaju nikakve poreze, da ne plaćaju doprinose radnicima, sve pravdajući se teškoćama u poslovanju, a privatlik je sam po sebi kriminal i pljačka, a onda će da im sve te dugove otpišu,ili će oni da odu pod stečaj i rešen problem, ništa nisu platili državi, a sami su zgrnuli milione. Tako se to radi. To je strategija svih privatnika. Pirvatne firme su osnovane da bi oni zgrnuli silne milione ili milijarde, a državi ostaju samo dugovanja nikad ne plaćena. Država i narod namagarčeni, a oni se obogatili.

ODGOVORITE
Name

gw

13.09.2023 09:16

Privatlik, novac se koncentriše u rukama pojedinaca koji su organizovali pljačku preko privatluka, a svi ostali se siromaše, država i narod ostaju bez igde ičega, a privatnici koji duguju državi i koji dugovanja nikad neće platiti idu pod stečaj, gase firmu, i osnivaju novu, a dugovi se nikad ne plaćaju.

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

13.09.2023 09:51

Neka mala zanatska radnja pokuša da ostane dužna samo jednu marku, odmah dželati dolaze, sa kamatom naplaćuju--

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2023 13:31

Svi kradu prema mogućnostima,bez razlike i veliki i mali.Primjera radi frizeri,nikada fiskalnog računa od njih,od svih zanatski uslužnih djelatnosti je tako.

Name

Bosna

13.09.2023 09:54

Stabilna I neupitna

ODGOVORITE
Name

Porez plaćaju budale

13.09.2023 10:52

Veze vlasnika ŽGP Doboj i vladajuće partije apsolutno nikakve veze sa ovim nemaju?! :))

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

13.09.2023 10:54

Kako je moguće da pojedine firme poreskoj upravi RS na konto neplaćenog poreza duguju milione km, idu u proces stećaja, i nikome ništa!? A pojedincima zbog neplaćene RTV pretplate se plijeni imovina!? I zbog duga od 100 km im se iskljućuje struja Nevjerovatno kako država ima razlićite pristupe, od slućaja, do slućaja!??

ODGOVORITE
Name

Povlastenima se

13.09.2023 11:14

Sve dajee samo partijska knjizica i Siguran glass!! Kreditee progutali i sve redom resurse javna preduzeca banke tender mafija zemljisno gradj mafija sve drzavno prepisali gruntovnooo na sebe i svojr i sad ljuta birba za pokradeni prljavi kapital od rusije turskee srbije madjarskee! Sve reviziju ali Evropsko pravisudjee tuzioci sudije do cistaciceeee! Ovdje je sve zarobljenoooo od korumpiran8h kvazi politicara laznih nacionalista partijasaaa malih i velikih partija umrezenih u krim8nalnu hobotnicu sa pipcima iz medj zajednice potkovanim okupanim podobnim kumovima ridbinom partnerimaaaa milionerii milijarderiii

ODGOVORITE
Name

Problematično,

13.09.2023 11:25

Vlast dozvoljava da isti ovi vlasnici i dalje rade bez plaćanja obaveza.Poznato mi je da vlasnik Nove Forme osniva Budućnost u istim prostorima sa istim zaposlenima i nastavlja da ne plaća obaveze i prema državi i prema radnicima.Ovih dana i po treći puta mijenja naziv preduzeća.Ko to omogućava.Mada radnika ne može u penziju radi ne plaćenih obaveza.Po napuštanju posla nikome više ne isplaćuje zarađene zaostale plaze.

ODGOVORITE
Name

+

13.09.2023 16:49

Sve je zavučeno zato sigurno, što su stranački MILJENICI. SVOJ KAPITAL SU SIGURNO POVEĆALI, A PORESKOJ DUGOVALI. ISTOVREMENO MILE DIŽE SKUPE KREDITE DA POPUNI BUDŽET. PORESKA NIJE RADILA SVOJ POSAO, A PLATU PRIMALA. SVE TO TREBA KRIVIČNO GONITI. IMAJU OVI DUŽNICI: RAZNE ŽIRANTE, FIRME NA ČLANOVIMA PORODICE, MIJENJALI ADRESE. TU JE VLAST DOPUŠTALA 100 LOPOVLUKA. A siromaha i TELEKOM NAM bez ugovora skida svaki mijesec 1.km. to je 12 godišnje. To su 2,5 kg masti. Za siromaha je i to značajno u domaćinstvu. A tek RTRS. Koliko damo, a ništa tačno ne znamo. Samo hvalisanja ličnosti političkih. Ovaj Sistem ubija Narod.

ODGOVORITE