Bolnice ne mogu da prime sve žrtve razornih poplava

Broj mrtvih u razornim poplavama u istočnom libijskom gradu Derna dramatično je porastao. U saopštenju, ministarstvo unutrašnjih poslova navodi se da je stradalo 5.300 ljudi, dok se hiljade i dalje vodi kao nestalo.

Svijet 13.09.2023 | 07:41
Bolnice ne mogu da prime sve žrtve razornih poplava

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci tijela razbacanih po ulicama u blizini bolnice, koja ne može da primi toliki mrtvih.

“Ulice su pune tijela”, navodi su opisu snimka koji je nastao u gradu Derna.

– Lokalni spasilački timovi nastavljaju potragu za nestalim ljudima – rekao je Mohamed Abolmosa, portparol ministarstva, i pozvao na “međunarodnu intervenciju kako bi se pomoglo spasilačkim naporima”.

Preživjeli u poplavama u Libiji ranije su opisali da su čuli eksploziju kada je pukla jedna od dvije brane u Derni i cunami je zahvatio grad, a voda se popela do trećeg sprata zgrada. Neki su pobjegli skačući sa krova na krov, drugi su satima ostali u svojim poplavljenim stanovima, dok je voda skoro dostigla plafon.

Na ulazu u Dernu, grad od 100.000 ljudi na istoku Libije, grupa preživjelih danas je potražila sklonište pošto su im kuće uništene. Mnogi su bili u pidžamama i papučama, jer nisu imali vremena da se presvuku: trčali su što su brže mogli da se spasu.

Raja Sasi, 39, pobjegao je sa suprugom i kćerkom kada je voda stigla do gornjeg sprata njihove kuće. Svi ostali članovi porodice su stradali, prenosi Prototema.

– Prvo smo mislili da je samo jaka kiša, ali u ponoć smo čuli ogromnu eksploziju. Brana je pukla – rekao je on, dodajući da su ulice u centru grada prepune mrtvih.

Libijski savijet predsedništva apelovao je u ponedeljak na susedne zemlje i međunarodne grupe za pomoć da se okupe u područjima pogođenim poplavama u istočnom regionu.

(Agencije)  FOTO: THE EASTERN-BASED GOVERNMENT OF LIBYA / XINHUA NEWS / PROFIMEDIA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

+

13.09.2023 07:56

Strašno.

ODGOVORITE
Name

Nije dobro

13.09.2023 09:04

Ko bi rekao..??!! Da toliko vode, bujice, takve poplave mogu biti u toj inače bezvodnoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

13.09.2023 09:18

Pošto je tamo već odavno svrgnut i na brutalan način umoren "diktator" Gadafi, a posle uspostvljena pro zapadna vlast, zar se sad u Libiju nebi trebala sručiti sva moguća pomoć sa zapada ?

ODGOVORITE
Name

Slavica

13.09.2023 09:22

Treba provjeritiko je digao branu u vazduh ocito Libija otkazuje poslusnost nekma tj onima koji zele cijeli svet pod svoju kontrolu ko je unistio naftne tokove koji vofe iz Rusije za tako zle nacije tolike Libijske ili bilo cije zrtva nije nista nek se Li bijci sjete sta su uradili svom predsjedniku Gadafiju

ODGOVORITE
Name

Nenad

13.09.2023 10:17

U toku noći su čuli ogromnu eksploziju, pukla brana! Ili ju je neko srušio? A nije im valjao Gadafi?!

ODGOVORITE