Izmjene zakona o PDV-u olakšaće rad malih privrednika

Tim zakonskim rješenjem je predviđeno povećanje praga za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 100.000 KM, dok je odbijeno da se PDV prijava predaje posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Republika Srpska 29.08.2023 | 20:52
Izmjene zakona o PDV-u olakšaće rad malih privrednika

Nedavno je  na prijdlog poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvijene izmjene Zakon o PDV-u, koji čeka potvrdu Doma naroda Parlamenta BiH.

Tim zakonskim rješenjem je predviđeno povećanje praga za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 100.000 KM, dok je odbijeno da se PDV prijava predaje posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Šta to znači za male privrednike?

Kada se usvajao Zakon o porezu na dodatnu vrijednost promet od 50.000 KM kao prag ulaska u sistem PDV-a bio je razumljiv i odmjeren.

U međuvremenu, “pojela” ga je inflacija i danas je toliko nizak jer predstavlja mali godišnji promet čak i za samostalne zanatske radnje, koji su godinama čekali da dođe do izmjena zakona o PDV-u.

Po novom zakonu, koji treba da prođe u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, privrednik će biti dužan da se registruje kao poreski obveznik ako godišnji promet prelazi 100 000 KM.

Ovu izmjenu zakona podržala je poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

„Izvjesno je da to može imati pozitivne efekte u suzbijanju neformalne ekonomije radi se o tehničkom pitanju imajući u vidu rast inflacije i rast prometa  kompanija. Samostalni preduzetnici trebaju biti na putu postajanja D.O.O i smatramo da to može poboljšati kako poslovni ambijent tako i stabilnost ekonomskog sistema RS i BiH“, kaže Saša Aćić, direktoru Unije poslodavaca RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH sada kažu da su podržali  ove izmjene.

„Onog trenutka  kada povećamo ovaj prag svi oni mali obveznici mislimo na male preduzetnike neće u toku godine dana ostvariti oporezivi promet od 100 000 KM i samim tim neće morati ući u sistem PDV koji je dosta komplikovaniji u smislu svih obaveza  koje se moraju ostvarivati u odnosu na to što sad ti mali preduzetnici ne moraju“, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Gotovo 20 godina je prošlo otkako je određen ovaj prag od 50.000 KM. Tada je vrijednost roba i usluga bila drugačija. To se sad promijenilo, posebno u uslovima inflacije, tako da je ovaj prag postao obesmišljen.

Stručnjaci se nadaju da će povećavanje praga za ulazak u PDV sistem spasiti i radna mjesta.  

„To će omogućiti malim privrednicima da lakše funkcionišu ali imaće i neku lošu stranu u toj priči da neće imati ulazni ili izlazni PDV što bi njima olakšalo poslovanje u domenu finansijskog rezultata koji istvaruju ali je kod takvih malih biznisa samostalnih preduzetnika konfornije da to sve rade ne obračunavaju PDV na tu cijenu nego naplaćuju koliko njihova usluga vrijedi“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gajus

29.08.2023 23:48

Kasne 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Vlada?

30.08.2023 07:51

Koja korist od toga za male preduzetnike u Srpskoj kad uporedo s tim nije išla izmjena Zakona o porezu na dohodak Republike Srpske, odnosno nije povećan prag za male preduzetnike sa 50.000 na 100.000?!

ODGOVORITE
Name

Heh

30.08.2023 12:17

Kao i sa Zakonom o javnim nabavkama, kozmeticke izmjene a u praksi puno zloupotreba i prostora za manipulacije

ODGOVORITE