Presuda suda prihvatljiva za bošnjačke stranke

U saopštenju Trojke navodi se kako je ovo jedna u nizu presuda gdje je jasno naznačeno da je postojeća ustavno-pravna struktura diskirminatorska.

Bosna i Hercegovina 29.08.2023 | 17:01
Presuda suda prihvatljiva za bošnjačke stranke

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine predstavlja važnu polaznu osnovu za svake buduće razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini koje su, kako je sam Sud potvrdio u više predmeta, nužne, naveli su u zajedničkom saopštenju SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka.

U saopštenju Trojke navodi se kako je ovo jedna u nizu presuda gdje je jasno naznačeno da je postojeća ustavno-pravna struktura diskirminatorska.

“Kao i u ranijim presudama, Evropski sud za ljudska prava jasno poručuje da su diskriminisani svi građani Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali da su diskriminisani i Bošnjaci i Hrvati koji žive u entitetu Republika Srpska ili pak Srbi koji žive u entitetu Federacija BiH.

Posljednja presuda potvrđuje obavezu Bosne i Hercegovine da uskladi svoje zakonodavstvo i otkloni diskriminaciju postoji još od 2002. godine. Ista dikriminacija i iste obaveze države ponovoljene su u više presuda samog Evropskog suda za ljudska prava u proteklih 20 godina. Ključna poruka i ove presude jeste da svaki oblik diskriminacije mora biti otklonjen“, stoji u saopšćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke.

Podsjetimo, po ovom pitanju se danas javnosti obratio i apelant Slaven Kovačević, inače savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, naglasivši kako je njegova presuda durgačija od ostalih koje je ovaj Sud u Strazburu donio u korist građana BiH, te da će on ‘čvršće stajati’ u borbi za njenu primjenu, piše N1

Presuda Suda u Strazburu je nesprovodiva za stranke iz Republike Srpske i HNS.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milan

29.08.2023 17:55

Pa oni su finansirali donošenje te odluke i zato je podržavaju! Vrijeme će pokazati da će se ta odluka najviše obiti njima o glavu jer će još više udaljiti druga dva naroda od želje razvijaju ovu zemlju možda je pravi početak kraja ove zemlje i put ka stvaranju 3 samostalne države jer ako Ameri kažu da nema rata niko neće smjeti ni pisnuti!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

29.08.2023 21:40

Opet ti hahahahahaha....

Name

Milan za Re Milan

30.08.2023 07:57

Što se libiš da kažeš "Živio Alija Izetbegović i unitarna BiH" pošto ti se očito to sviđa!?

Name

Kris

30.08.2023 08:59

Moj milane hajvane jedan ,ti si dodikov rudonja ali ispod pojasa i mlati sa tobom kako hoce.

Name

Tuzlak

30.08.2023 09:31

A ti bi Milane da mi oduzmeš komad moje domovine i zadržiš ga samo za sebe i svoje sunarodnjake?! Pa neće moći, moj Milane. Neće moći.

Name

Re

29.08.2023 18:47

Nedamo Republiku Srpsku taman pomrli svi od gladi

ODGOVORITE
Name

Istina

29.08.2023 21:20

Zar misliš da je bolje umrijeti a ne dogovoriti se sa komšijama za bolji život?? Ako me razumiješ!

Name

eRO za Re

29.08.2023 23:26

Ako zapuca,ti hajde prvi,mi cemo za tobom...

Name

Miroslav

30.08.2023 00:37

Istina, Zivot je preci. Ali ziveti svaki dan pod pretnjom, belosvetskih lopova,i komsija je vrlo tezak. Devedesetih su poceli pregovori, do danas nema dogovora. Pa bi rat, pa opet pregovori, a napretka nema, tri naroda tri ceznje, tri zelje. Sta je resenje, svi znamo, ceka se pravi politicki trenutak.

Name

Idealno

29.08.2023 23:06

Koliko vidim ovaj Strazbur dođe kao kec na desetku. Evo nam idealne prilike da se lome koplja oko ove gluposti narednih godina i da se ponovo zatezemo i natezemo... A godine prolaze, odnosno lete...

ODGOVORITE
Name

PC

30.08.2023 09:32

Glupani glupi po cijelom svijetu zivimo zajedo i pod 1 presjednikom koji nije *nas* a samo u BiH svaki k*rac hoce da bude neko i nesto

ODGOVORITE