Mornarica nam treba, opasnost od nuklearnog rata

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na jačanje mornaričkih snaga zemlje, optužujući Sjedinjene Američke Države da vode u blizini Korejskog poluotoka pretvaraju u "najnestabilnije vode s opasnošću od nuklearnog rata".

Svijet 29.08.2023 | 07:50
Mornarica nam treba, opasnost od nuklearnog rata

U govoru povodom Dana mornarice, Kim je rekao da su "šefovi bandi" SAD-a, Japana i Južne Koreje najavili redovne zajedničke vojne vježbe, komentarišući njihov samit 18. avgusta u Camp Davidu, Maryland, izvjestio je državni mediji KCNA.

Na sastanku između lidera SAD-a, Južne Koreje i Japana, oni su se složili produbiti vojnu i privrednu saradnju dok nastoje projicirati jedinstvo suočeni s rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjevera.

"Zahvaljujući neopreznim potezima SAD-a i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskoga poluotoka svedene su na mjesto najveće koncentracije oružja u svijetu, u najnestabilnije vode u kojima prijeti nuklearni rat", rekao je Kim.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, "trajnu spremnost na borbu" te je pozvao na "radikalnu" modernizaciju njenog naoružanja i opreme.

(Klix)  Foto:EPA-EFE

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

29.08.2023 09:09

TO KIME LEGENDO, KOGA DO KRAJA OVE GODINE STRELJAŠ TENKOM, JEL UJAKA?

ODGOVORITE
Name

BL

29.08.2023 10:44

Supljija prica nego od Milorada.

ODGOVORITE
Name

Re kim Jong

29.08.2023 14:54

To je tebi potrebno da sebe održiš na vlasti, mornarica i ostalo,

ODGOVORITE
Name

Kim dzon un

30.08.2023 17:15

Bravo bravo

ODGOVORITE