Ekološki protest protiv "Eko-depa" - Dalje nećete moći!

Ljubiša Petrović je zakazao veliki ekološki protest za utorak, 22. avgusta, u 17 č na Trgu kralja Petra I Karađorđevića sa protestnom šetnjom do prostorija gdje boravi direktorijum firme "Eko-Dep" , uz istovremeno potpisivanje peticije, kako za odustajanje od tendera sa Brčko distriktom, tako i za promjenu lokacije i izgradnju nove regionalne deponije!

Republika Srpska 20.08.2023 | 21:28
Ekološki protest protiv "Eko-depa" - Dalje nećete moći!

- Javnost sam još prije slave grada obavijestio da smo otkrili da se firma "Eko-Dep" prijavila na tender koji je raspisao Brčko distrikt, a u vezi sa odlaganjem komunalnog otpada -smeća - rekao je gradonačelnik Bijeljine, navodeći da to mora biti obustavljeno. 

On podsjeća da je jedan od problema, koji je naslijedio preuzimajući gradonačelničku funkciju, a koji je veliki broj građana prijavio bio sa lokacijom regionalne deponije.

"U vrijeme kada se govorilo o izgradnji deponije niko se nije žalio, u vrijeme kada je počela njena izgradnja niko se nije pobunio i došli smo u situaciju da nam deponija bude u neposrednoj blizini grada i naseljenih mjesta, da se neprijatni mirisi šire do samog centra grada i narušavaju kako kvalitet života tako i samo zdravlje stanovništva. Da zlo bude veće, ne radi se o lokalnoj već o regionalnoj deponiji,  te se na istoj ne odlaže otpad samo iz našeg grada već i iz Ugljevika, Lopara i Teočaka", navodi Petrović.

Direktorijumu ove firme, kaže on, je izgleda to bilo malo, pa su se uredno javili na tender da ponude svoje usluge  kao regionalne deponije za odlaganje otpada i iz Brčko distrikta.

"Zdrav razum se kosi sa ovakvom odlukom! Srećom, pa je grad opet na vrijeme reagovao i još  nije potpisan ugovor, što je olakšavajuća okolnost, ali kako bi spriječili da bude potpisan, moramo pokazati sabornost i spremnost da se borimo protiv ekološke katastrofe koja prijeti našem gradu", naglasio je Petrović.

On je zakazao veliki ekološki protest za utorak, 22. avgusta, u 17 časova na Trgu kralja Petra I Karađorđevića sa protestnom šetnjom do prostorija gdje boravi direktorijum firme "Eko-Dep" , uz istovremeno potpisivanje peticije, kako za odustajanje od tendera sa Brčko distriktom, tako i za promjenu lokacije i izgradnju nove regionalne deponije!

"Zamolio bih vas da se okupimo u što većem broju, slobodno povedite i svoju djecu, osmislite  transparente, protest je zamišljen kao mirna šetnja i dostojanstveno okupljanje nezadovoljnih građana", naglašava Petrović i dodaje da se protest ne organizuje iz političkih razloga.

"Protest nije moj miting ili tribina, moj način reklamiranja, već bunt građana koji se ne mire sa time da našu lijepu Bijeljinu pretvaraju u smetlište! Ovo će biti protest upozorenja nadležnima u firmi "Eko-Dep", Gradska uprava će sa svoje strane uraditi sve što je u okviru zakonskih normi, ali ako protest upozorenja direktorijum ne bude shvatio ozbiljno, biću prinuđen na radikalizaciju protesta i druga djelovanja", upozorava gradonačelnik Bijeljine.

On dalje navodi da koristi priliku i da podsjeti da su protiv direktorijuma firme "Eko Dep" podignute optužnice na račun krivičnih prijava koje je podnio i u kojima su dokumentovani kriminal, korupcija i krađa.

"Ovo je i odlična prilika da priupitamo, kako Tužilaštvo tako i Sud, u kojoj fazi se nalazi ovaj proces?!", naveo je Petrović.

Ne budemo li pokazali, kaže on, da smo u ovome zajedno, da nam je svima stalo, nemamo se čemu nadati! 

"Već sam rekao da ne mogu sam, da mi je potrebna vaša pomoć i ako želite da se zajedno izborimo i spriječimo da brojni kamioni iz Brčko distrikta svakodnevno dovoze različite vrste otpada (organski, neorganski, kabasti) u našu lijepu Bijeljinu, onda se odazovite mom i pozivu Gradske uprave za miran protest u utorak 22. 8. 2023. godine na Trgu sa početkom u 17 časova", navodi Petrović i poziva građane da izađu zajedno i glasno kažu NE, zbog naše djece, zbog svih nas, zbog naše Bijeljine.

(BN) Foto: Fejsbuk

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

A

20.08.2023 23:42

Smrdi pola grada. jos da napomenem pored puteva smeca uzas jesmo prljav narod za nepovjerovati .

ODGOVORITE
Name

Narode

21.08.2023 06:44

Zato, svi na trg. Probudi se , i izađi iza toga telefona

ODGOVORITE
Name

Mile

21.08.2023 06:54

Narod izaći u što većem broju skupš većina snsd demos i ostal namjerno rade to ali samo sebe ukopavaju

ODGOVORITE
Name

Branci

21.08.2023 08:30

Bravo Petroviću. To je gradonačelnik, a ne kao neki performans gradonačelnik.

ODGOVORITE
Name

yy

21.08.2023 09:13

Prvo treba obavijestiti narod ko je odlučio da ta deponija bude tu gdje jeste.Uništio je naj bolji dio bijeljine. Neka se zna ko je neimar a ko ono drugo.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

21.08.2023 12:59

Šta kažu Ugljevicani za SDS načelnika koji će isto kao i Micic na kraju preci i onda će mo slušati o milionima. Šta će SDSu taj covjek i šta imaju od njega?

Name

aćim

21.08.2023 10:56

Pa gdje će te sa smećem veseli bili?.Imate jednu deponiju sada bi i drugu gradili, pa usmrdit će te se.Održavajte tu postojeću kako treba.A gradonačelniku nije prošao za direktora njegov čovjek i nema uticaj da zapošljava vjerovatno svoje ljude pa počeo da se bavi nekim stvarima za koje on misli da su dobre (recimo protest kopira Stanivukovića).Ima on mnogo pametnijih stvari da radi aliizgleda on kratkovid.Vjerovatno su mu i savjetnici uhljebi sa Sinergije i sl fakulteta koji su tanki.

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2023 14:44

Svi ste vi djukini slepci,kada ovako pisete gluposti.

Name

Olja

21.08.2023 13:42

Baš me obradova vijest da se preduzimaju koraci da se riješi problem koji čini deponija smeća napravljena gdje joj nije mjesto. To nije mali problem, nego ogroman i ne bi trebalo odugovlačiti u traženju rješenja. Lično mislim da ju je najbolje izmjestiti daleko od naseljenih mjesta, tamo gdje neće ugrožavati zdravlje ljudi. Izmještanje košta, ali i po svaku cijenu, jer ljudski životi su najvažniji. Dakle, podrška i što prije početi odgovarajuće radove.

ODGOVORITE
Name

Cirkus

21.08.2023 18:30

Pa to je gradska firma? Koje ludilo

ODGOVORITE