Deset jezivih osobina masovnih ubica na Balkanu: Šta ih odaje?

Četiri masovna ubistva u tri različite države, u samo godinu dana. Cetinje - Beograd ("Ribnikar) - Mladenovac - Gradačac: iako se radi o monstrumima različitih vera i nacija, različitih starosti i osobina, kao da ih spaja neka crta iracionalne ozlojeđenosti prema svetu koja je u njima dugo i duboko ključala, a onda eruptirala kao vulkan.

Bosna i Hercegovina 14.08.2023 | 09:24
Deset jezivih osobina masovnih ubica na Balkanu: Šta ih odaje?

Psiholog Leo Ivanišević kaže za "Blic" da svako ima mračne crte u nekoj meri, ali kad su nadprosečno izražene i kada ih ima previše, dobijemo ličnost koja je sklona zločinima.

- Svi mi možemo da budemo toksični u određenim okolnostima, ali zrela osoba ume da obuzda svoju mračnu stranu i reguliše svoju agresiju i svoje potrebe na zdrav i razvojan način koji ne povređuje druge - kaže Ivanišević za "Blic".

Kod počinilaca zločina uglavnom nalazimo sledeće karakterne crte, nadprosečno izražene u nekoj kombinaciji.

1. Makijavelizam

Sklonost ka manipulaciji, lukavstvu, iskorišćavanju drugih radi sopstvene koristi.

Ubica Nermin Sulejmanović je, na primer, imao mrežu krtica u sudu i policiji koje su mu omogućavale da izbegne pravdi ili da otkrije lokaciju na kojoj se krila njegova nevenčana supruga i žrtva Nizama Hećimović.

2. Narcizam

Preterana ljubav prema sebi i sopstvenom značaju. Ubice mogu da imaju visok stepen narcizma, žudeći za pažnjom i divljenjem, što može navesti na nasilje radi postizanja moći.

Time se objašnjava potreba da se od ubistva napravi spektakl - što je takođe uradio Sulejmanović prenoseći ubistvo na Instagramu.

3. Nedostatak empatije

Smanjeni kapaciteti za saosećanje sa tuđom patnjom. Nezrelost koja sprečava da se drugi vide kao odvojena bića sa emocijama, željama i potrebama.

Ovo je primetno kod dečaka ubice iz "Ribnikara", za koga se tvrdi da posle masovnog ubistva nije pokazao ni zrno kajanja.

4. Impulsivnost

Potreba za uzbuđenjem i rizikom, sklonost ka neodgovornim postupcima i nemogućnost da se obuzda agresija, pa ubice tako zadovoljavaju svoju potrebu za ekstremnim doživljajima.

Primetno kod masovnih ubica iz Gradačca i Mladenovca. Takođe se može pripisati i masovnom ubici sa Cetinja koji je bez zadrške ubio 10 svojih sugrađana.

5. Psihopatija

Nedostatak osećaja krivice i emocionalne povezanosti sa drugima.

Psihopatske crte ličnosti mogu da budu prisutne kod serijskih ubica jer im omogućavaju da ubijaju bez osećaja krivice. Primetno kod dečaka ubice, na primer.

6. Sadizam

Zadovoljstvo nanesenim bolom ili patnjom drugih.

Te ubice mogu da uživaju u svojim zločinima i da nanose žrtvama mučenje pre nego što ih ubiju, što je i radio Nermin Sulejmanović svojoj nevenčanoj supruzi pre no što će joj ispaliti metak u čelo pred auditorijumom sa društvenih mreža.

7. Bahatost i povlašćenost

Ideja da pravila ne važe za njih, ali da važe za sve ostale. Dupli standardi u kojima ne podnose kada njima neko radi ono što oni rade drugima.

8. Moralni relativizam

Kognitivni stil kojim se opravdavaju zločini i iskrivljen sistem vrednosti koji ne prepoznaje ličnu odgovornost, pa je ubica “ispravan”, a žrtve i društvo su “krivi i zaslužili su sve”.

Primetno kod ubice iz Mladenovca.

9. Inat i pakost

Spremnost da se istera svoje, makar i po sopstvenu štetu. Želja da se drugi povuku na dole sa sobom.

Očigledna osobina ubice iz Gradačca koji je "isterao svoje" bez obzira na cenu koju je na kraju i sam platio.

10. Zavist

Prezir prema onima koji imaju i ostvaruju više. Postavljanje kao da su drugi nekako krivi za to i kao da su im nešto oteli.

U medijima su se posle ubistva u "Ribnikaru" pojavljivale nezvanične informacije da je mogući motiv dečaka ubice bila ljubomora prema đacima iz odeljenja koji su bili pametniji od njega.

(Blic) FOTO: OLIVER BUNIĆ, DRUŠTVENE MREŽE, MUP SRBIJE / RINGIER

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Otkud znate to?

14.08.2023 09:48

Pogotovo ovaj zadnji da je bio "ozlojađen prema svijetu"?! Prema njemu je ovaj svijet bio SUPER, pogotovo ova kvazi država, samo nije mogao prihvatiti da žena ima pravo da ga ostavi...

ODGOVORITE
Name

Da Ali

14.08.2023 09:57

Lijepo je ovo psiholog objasnio, ali, isti ovi psiholozi, očigledno retardiranim osobama daju potvrde za nabavku oružja, i da mogu polagati vozači ispit, onda se čudimo kad nekoga ubiju ili kada na pješačkom prelazu pregaze nekoga, vozeći 150 na sat !

ODGOVORITE
Name

Zašto

14.08.2023 10:23

U TITINO doba nije bilo ovih pojava da bih radio u državnoj bezbednosti 9. Koljeno je bilo provjereno a danas rade samo podobni i poslušni čast izuzecima mada ih je jako malo

ODGOVORITE
Name

Pitam

14.08.2023 10:27

U koju aferu nije umiješana vlast a navadite 1 primjer ko je od vladajucih odgovarao nego se hvale ja nemam presude

ODGOVORITE
Name

Ovakvih ima

14.08.2023 10:59

I na čelu države. Prošlost je puna takvih, Mao, Hitler, Staljin,, Is, Bokasa, Putin.

ODGOVORITE
Name

00000

14.08.2023 14:25

Bajden,Makron,Sreder ......

Name

Da Da

14.08.2023 15:22

Nikson,Klinton, Buš, Obama, Suharto...

Name

Kako da ne

15.08.2023 07:29

Karadzic, Plavsic, Krajisnik, Milosevic...

Name

Pakao

14.08.2023 11:11

Cijelo drustvo je psihopatsko. Ako je onaj monstrum mogao, kao maloljetnik, nesmetano ici u streljanu da vjezba gadanje i ako je ovaj manijak imao mrezu saucesnika u sudu i policiji, znaci da je problem daleko gori i tezi. Ogromna vecina naroda je izopacena, cast izuzetcima, koji jedva cekaju da pobjegnu u civlizaciju.

ODGOVORITE
Name

Hdl

14.08.2023 11:12

Bogami, najmanje cetiri osobine sa spiska primjecujem i kod nasih politicara, narocito naseg nacionalnog blaga.

ODGOVORITE
Name

Da,da...

14.08.2023 11:27

Tačna dijagnoza za trenutnu vlast u RS-svi simptomi su odavno prisutni.

ODGOVORITE
Name

Za 10.

14.08.2023 11:38

Hoćemo se sad praviti da svako ko smatra da su mu političari i krimnalci u ovoj napaćenoj vukojebini nešto OTELI za PSIHIJATRIJU?! Ovde se i može IMATI samo ako se OTME, NEMOJTE SE PRAVITI MUTAVI!!!!

ODGOVORITE
Name

Sve vidim,a ništa ne mogu...

14.08.2023 11:45

Najgore od svega ovo neće stati.Bolesnici se ugledaju jedni na druge.Nek nam je Bog na pomoći

ODGOVORITE
Name

Mare

14.08.2023 12:10

Psihologa, neide ti, to se vidi i gluponja bi rekao, a kako se ne moze ustaviti, rezultati pokazuju, a ja ko znam psihologiju ti recem gresis na veliko, mislim bolje da ne komentiram dalje, mogu samo da se smijem, al ne zrtvam nego takozvanom psihologu, jadna drzava koja daje takvim posao, al navikao sam se slovenija ni nista bolja, ajd prijatno.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

14.08.2023 13:37

Da su države i zakon na Balkanu jači od ove balavurduje na slikama oni bi davno bili iza rešetaka ili nikome na pamet palo nebi da tako nešto počini al pošto je sve gore od goreg ovakvi će se i dalje razmnožavati kao psihopate i monstrumi,nek nam je Bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Praseci

14.08.2023 23:56

Hahaha, pa nabrojali ste sve osobine Milorada Dodika. Najebali smo…

ODGOVORITE