Alarmantno: Tokom 2021. i 2022. god. ubijeno 19 žena

Odbor za praćenje sprovođenja i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH upozorava da je u BiH tokom 2021. i 2022. godine ubijeno 19 žena te poziva nadležne da reaguju i preduzmu mjere radi sprečavanja budućih slučajeva femicida i svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i nasilja u porodici.

Bosna i Hercegovina 12.08.2023 | 10:26
Alarmantno: Tokom 2021. i 2022. god. ubijeno 19 žena

Odbor je uputio izraze najiskrenijeg saučešća porodicama ubijenih u jučerašnjoj pucnjavi u Gradačcu, u kojoj je Nermin Sulejmanović ubio troje ljudi, više osoba ranio, a potom izvršio samoubistvo.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara saopšteno je da Odbor smatra da je situacija u pogledu femicida i rodno zasnovanog nasilja alarmantna i da kao takva zahtijeva dužnu pažnju i hitnu reakciju svih nadležnih institucija.

Odbor je tijelo Savjeta ministara, kojim rukovodi Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a koji, između ostalog, ima zadatak da analizira podatke o slučajevima femicida i daje preporuke za dalje postupanje s ciljem sprečavanja ovog najtežeg oblika nasilja nad ženama.

U skladu s navedenim, a na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Agencije za ravnopravnost polova BiH, Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH započeo je evidentirati podatke o odnosu žrtve i počinoca u slučajevima ubistva žena, koji su pokazali da je u periodu 2021. i 2022. godine ukupno ubijeno 19 žena.

Odbor podsjeća da je BiH 2013. godine ratifikovala Istanbulsku konvenciju i obavezala se na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi obezbjeđivanja prevencije i zaštite žrtava nasilja, te kažnjavanje počinilaca nasilja.

Prema Istanbulskoj konvenciji, država je obavezna da postupa s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne, odnosno druge mjere da spriječi, istraži, kazni i za djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom.

Istanbulska konvencija propisuje obavezu država članica da preduzmu potrebne mjere kako bi obezbijedile da se za prijavljene slučajeve nasilja nad ženama sprovede procjena rizika opasnosti od ubistva, ozbiljnosti situacije i opasnosti od ponovljenog nasilja, te da, ako je potrebno, bude obezbijeđena koordinisana podrška žrtvama. 

(BN) Foto: Ilustracija/moroccoworldnews

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Koliko muškaraca?!

12.08.2023 13:39

I koliko je poginulo u saobraćaju? Stvarna vijest je da su žene kod nas zaštićene ko bijeli medvjedi u odnosu na muškarce

ODGOVORITE
Name

Zoki

12.08.2023 17:34

A ko to koga mlati? Sve mudonje prema zenama. Sram me nekad jer sam musko..

Name

RE Zoki

12.08.2023 19:54

Kad žena mlati muž ne smije priznati, a i psihičko masilje je itekako nasilje