Ko je dao odobrenje direktorima da ne plaćaju doprinose?

"Кo je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Кoliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoje privatni poslodavci koji redovno ne izmiruju ove obaveze i da li su im po službenoj dužnosti blokirani računi", pita Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Republika Srpska 11.08.2023 | 15:09
Ko je dao odobrenje direktorima da ne plaćaju doprinose?

Odluka Vlade Republike Srpske kojom su, bez obzira na plaćene ili neplaćene poreze i doprinose od strane poslodavca svi stanovnici imali pravo na pristup zdravstvenim uslugama, istekla je 31. jula 2023. godine.

"Nešto na šta sam upozoravao nebrojeno puta prošlo je bez velike pompe, a problem je postao realan i opipljiv kada su mnogi naši sugrađani, nakon ovog famoznog 31. jula, potražili pomoć ljekara, pa bili vraćeni sa šaltera, jer poslodavac nije izmirio zakonom predviđene obaveze.

Lista dužnika je pozamašna, a od visine dugovanja nemalog broja poslodavaca, među kojima prednjače javne ustanove `bliske` aktuelnoj vlasti, zavrtjeleo bi vam se u glavi. Mnogo je pitanja na koja nam Vlada Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Tužilaštvo duguju odgovore.

Dakle, da li je neplaćanje poreza i doprinosa zaista krivično djelo? Кo je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Кoliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoji jedan privatni
poslodavac koji nije redovno izmirio ove obaveze? Da li su poslodavcima po službenoj dužnosti blokirani računi?", pita Božović. 

Кao što bismo svi trebali znati, podsjeća Božović, prema Zakonu o krivičnom postupku, član 209. neplaćanje poreza i doprinosa je КRIVIČNO DJELO za koje je zaprijećena kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Po oprobanom receptu, aktuelna vlast Republike Srpske je, odlukom da svi građani imaju pristup zdravstvenim ustanovama, bez obzira na činjenicu da li je poslodavac izmirio zakonom predviđene obaveze, gurnula pod tepih brojne probleme, upozorava načelnik opštine Ilidža. 

"Nesposobni da riješe ijedan konkretan problem, radeći po principu `hljeba i igara`, nosioci vlasti ponovo su pokazali da Republikom Srpskom upravljaju hazarderski, arčeći sve kao da je njihova đedovina, dok običan čovjek nema elementarne uslove za normalan život.

I još jedno pitanje koje se nameće, da li će bilo koja sindikalna organizacija zaštititi radnike ili su oni ipak produžena ruka loše vlasti?
Ovakav sistem definitivno nije funkcionalan! Кo je kriv?!", istakao je Božović. 

(BN/ Foto: Printscreen/Facebook/Marinko Bozović)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Joja

11.08.2023 15:45

Stranacke kolege ko ce im drugi dati

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.08.2023 15:52

Lopovska vlast, lopovski sistem.

ODGOVORITE
Name

+

11.08.2023 16:31

SISTEM. JA TEBI, TI MENI. POLITIKA DODIKOVA I SNSD-A. VRANA, VRANI, OČI NE VADI. MNOGO SE NAKUPILO, SVOJTE, PO SVIM OSNOVAMA. KUMOVI, ROĐACI, KOMŠIJE, PRIJATELJI I BRAĆA PO NOVCU. NJIHOVA DIJECA I VEĆ TREĆA GENERACIJA POTOMAKA. POČELI JOŠ 1.992 SA TAKVOM POLITIKOM. I SLOŽNO. A ISKRENI NA LIJU I BRANILI IDEJU, SLOBODA. IZGINULI MNOGI, A MNOGI SADA GLADNI. I ISPADE NAJGORI, DOMAĆI NEPRIJATELJ. STRUČNI I INSTITUCIJE U MANJINI. TEŠKO JE POKRENUTI TOČAK ISTORIJE.

ODGOVORITE
Name

Aa

11.08.2023 16:37

U Krivičnom zakoniku a ne Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske postoji krivično djelo koje se odnosi na neuplaćivanje doprinosa. Podnesite prijave tužilaštvu protiv direktora pa da vidimo ko će ih osloboditi odgovornosti

ODGOVORITE
Name

Ja

11.08.2023 16:53

Pa nema i za doprinose i za Prointer.

ODGOVORITE
Name

Re

11.08.2023 17:51

A u Republici Srpskoj se prvo namiri Prointer, to se zna!

Name

Pera

11.08.2023 17:06

Ko je dozvolio da se plaća minimalac i na to uplate a razlika u gotovini, ko je dozvolio da radnik dobija 10 radnih dana godišnjeg odmora u godini, ko je dozvolio da radnici rade sve subote u mjesecu a nigdje se ne prikazuju 220 sati u mjesecu, ko je odobrio gazdama da rade kako hoće, nije strano ni fizičko maltretiranje, ko je odobrio da inspekcija ne smije ni zaviriti u neke firme! TO vam je BiH i za to omladine ode glavom bez obzira!

ODGOVORITE
Name

Re Pera

11.08.2023 17:54

To je istina. Radnici rade prekovremeno, rade subote, imaju 1 ili 2 sedmice godisnjeg, KO JE TO DOZVOLIO,? Pa ako smo radnici, nismo robovi i kmetovi, oosim u Republici Srpskoj.

Name

Ko je ?

11.08.2023 17:41

Hocemo imena i da snose sankcije! Oduzmite im nelegalno stecene pare ili imovinu i neka idu u zatvor zato sto su radili protiv Zakona.

ODGOVORITE
Name

A

11.08.2023 17:43

Ja u firmi.moram uplatit doprinose a u fk borac ne mora i niko nije platio godinama

ODGOVORITE
Name

??

11.08.2023 20:19

У Вишеграду,у трговини радници раде шест дана у седмици по 9 сати.Плата 700км плус 50км на конто ноћног рада,за оне који раде у дракстору и 100км бонова за доручак.Али зато газда има станове по Будви,Златибору,Београду....Која инспекција,која контрола,нема ништа...Ово вам је додикова држава

ODGOVORITE
Name

Ilija

12.08.2023 12:42

Odobrenje dao Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Knez

12.08.2023 18:26

Vidi ovog probudio se

ODGOVORITE
Name

Orao

13.08.2023 22:31

Gdje ti zivis ,ko drugi nego kriminalna vlast

ODGOVORITE