Uništavanje Drine: Vlada dozvolila vađenje šljunka

Dosta je bilo vađenja šljunka iz rijeke Drine, poručili su stanovnici mjesta Polom kod Bratunca.

Republika Srpska 09.08.2023 | 16:30
Uništavanje Drine: Vlada dozvolila vađenje šljunka

Već danima se nekolicina mještana bori protiv uništavanja prirode. Firma "Bukom prom" iz Vlasenice dobila je, objašnjavaju stanovnici, dozvolu Voda RS da iz ovog dijela Drine vadi šljunak. Pravdali su se da hoće da očiste rijeku, ali mještani u to ne vjeruju.

Poručuju da neće dozvoliti da se najljepši dio Drine uništava. Umjesto da se grade ljetnjikovci i oaze za odmor uništava se i ono malo dobra što Srpska ima.

"Dođe nama neko sa strane i hoće da izvuče četiri, pet hiljada kubika, a vi mještani posle zagrćite. Ja dođem sa čamcem, moj čamac drveni, šest metara, vrti ga struja zato što je dole deset metara iskopano", priča Branislav Jokić, stanovnik mjesta Polom kod Bratunca.

Ivo Pavlović rođen je ovde. Sjeća se Ivo kako je nekada bilo. Sad su negativne posljedice vađenja šljunka osjetne.

"Ovdje je bilo kupalište. Svi smo mi dolazili ovdje na kupanje. Ali kad je bila prva eksploatacija, to je uništeno.

"Nije se moglo prići. Tu je bilo ostrvo, sad ga više nema. Bojim se da oni ne prošire sa svojim radovima gore do nas. Naše su kuće gore, a oni nemaju granicu", kaže Ivo.

Iz Voda RS potvrđuju da su sklopili ugovor sa pomenutom firmom.

Sa izvođačem "Bukom prom" Vlasenica kao najpovoljnijim ponuđačem 9. 12. 2022. godine potpisan je ugovor za održavanje riječnih korita, dislokaciju i vađenje materijala iz vodotoka na teritoriji Republike Srpske, za rijeku Drinu, lokacija Polom.

Ugovor je sklopljen, ali nije riješen pristupni put lokaciji. Kako mještani nisu dali da preko njihovih parcela prolaze mašine, radovi nisu ni počeli.

Na teren su izašli iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. U prisustvu inspektora, predstavnika firme "Bukom prom" iz Vlasenice, te Voda RS sačinjeno je rješenje kojim se do daljnjeg obustavljaju radovi na ovom lokalitetu dok se ne obezbijedi pristupni put i dostavi dokaz o vlasništvu nad parcelama preko kojih bi mašine išle i gdje bi se izvađeni materijal odlagao.

Do nadležnih u firmi "Bukom prom" iz Vlasenice nismo došli. Mještani poručuju da će se svim legalnim sredstvima boriti da spriječe uništavanje Drine.

(BN) Foto: BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ej

09.08.2023 17:28

Kod nas niko ništa neda ni da se gradi ni ta se vadi. Ne može šljunak, ne mogu rude, ne mogu rijeke, ne mogu šume, pa pitam ja vas/nas šta može!? Svi bi da uživamo a da ništa ne radimo, e bogami fantastično. Je li tako i na zapadu gdje masovno odlazimo ili se tamo ipak rinta?

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2023 20:07

Prvo se opismeni pa komentariši glupanderosu.

Name

Cccc

09.08.2023 23:13

Oni bi da sjednu pored Drine pivce ili vince i rakicu pa kad bi još mogle da iskaču pečene ribice u tanjir bilo pi perfektno. Ali ima ih koji bi se opet bunili.

Name

Orao

09.08.2023 17:35

Hapsi toga koje dozvolio takvo nesto i dozivotna u Foci .Drina nije Nicije Vlasnistvo

ODGOVORITE
Name

Radovan

09.08.2023 17:48

Jer volimo Srpsku!

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

09.08.2023 19:21

Iz Vrbasa će i korito izvadit još malo šta rade,sve prokleto,malo im a puteve koje su napravili prije par godina za godinu su ih već srušili,od izbora do izbora operu novac za ko biva krpljenje rupa,Dodikova bagra i uhljebnici i tako iz godine u godinu funkcionišu,narod nema muda da se buni.

ODGOVORITE
Name

Reeeeeee

09.08.2023 19:41

Sta kod nas radi u Bijeljini poslanik iz Demosa ispod Pavlovic mosta iskopo pola Drine

ODGOVORITE
Name

Stanovnik Poloma

09.08.2023 21:15

Ne vidim zasto bi trebalo cistiti rijecno korito na mjestu na kome se nalazi cist sljunak i ni na koji nacin ne utice na rad hidroelektrane niti na protok vode. Od Drinjace prema Divicu se nalaze milioni kubika mulja koji su smanjili kapacitet jezera za oko 70 % kako stoji napisano u knjizi koju je izdala HE Zvornik. Cudno mi je da se sa ciscenjem jezera ne pocinje upravo na tom potezu??? Mozda je to jos jedna suplja prica kako bi se bez ikakve nadoknade iskopali kubici i kubici sljunka i pare zgrnule u privatne dzepove.

ODGOVORITE
Name

+

09.08.2023 22:21

Vlada dozvolila lopovima. Da sve unište. Da samo oni povećaju kapital. A šta ostaviti sledećim generacijama. PROKLETNICI su to. Ne dozvolite.

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

10.08.2023 04:43

Nedajte, posle Njih ostaje pustoš, tako rade Crveni Kmeri....

ODGOVORITE
Name

Srx

10.08.2023 10:00

Da ko voli da se igra i cuva pritodu i bude tako human prema pritodi eno mu Zvornicko jezero pa nek se vezba igra vadi mulj brate do mile volje.axxaxaax

ODGOVORITE