Koja je smrtonosna kombinacija po evropsku privredu?

Stalno podizanje kamatnih stopa od strane centralnih banaka, kako bi konačno bila pobijeđena inflacija i svedena na prihvatljivih dva odsto, u kombinaciji sa novim rastom cijena energenata moglo bi predstavljati smrtonosnu kombinaciju po evropsku privredu, koju već polako drma recesija.

Svijet 08.08.2023 | 08:16
Koja je smrtonosna kombinacija po evropsku privredu?

Kaže ovo za “Glas Srpske” ekspert za tržište energenata Vojislav Vuletić analizirajući posljednja dešavanja na sve nepredvidljivijem tržištu energenata, na kom, kako je istakao, ima sve više lova u mutnom u kojem glavno kolo vode bankari i naftaši.   

- Odluka zemalja OPEK-a da smanje proizvodnju sirove nafte je politička, jer na taj način Saudijska Arabija i druge zemlje bogate naftom žele da zaštite svoje interese. To je poenta svega. Zašto bi te zemlje prodavale jeftinije svoju naftu kada mogu po višim cenama? To su uradili svesnim smanjenjem svoje proizvodnje i izazivanjem nestašice na tržištu - kaže Vuletić.

Smatra i da nije realno da nafta do kraja ove godine ide na više od 100 dolara po jednom barelu, već će se kretati u granicama od 80 do 90, i na tom nivou će biti dok ima potražnje. 

- U ovu priču se uklapaju i mangupluci bankara iz centralnih banaka koji, kao i naftaši, donose nerazumne odluke ne pitajući se kakve bi to globalne poremećaje moglo izazvati. Podižu kamate kako se ne bi kupovala roba ili investiralo. Oni kažu da uspevaju u borbi protiv inflacije. Nisam baš siguran da je tako. Bojim se šta bi nam bliska budućnost mogla doneti - poručio je Vuletić.

Do novih turbulencija na globalnom tržištu došlo je u vrijeme kada se čini da se centralne banke širom svijeta približavaju kraju svojih ciklusa povećanja kamatnih stopa. Kako se inflacija usporava, novi rast na tržištima energenata mogao bi, međutim, produžiti ovu mukotrpnu borbu i dovesti do novog rasta cijena, što će se, prije svega, odraziti na cijene naftnih derivata, ali i hrane.

Ono što zabrinjava, a što se već odrazilo i na naše tržište jesu više cijene goriva na domaćim benzinskim pumpama, ­jer je u posljednjih nekoliko dana, u par navrata, poskupjelo za deset do 15 feninga po litru. Prosječni potrošač sad je prinuđen da za jedan rezervoar goriva plati desetak maraka više. Ostaje samo da se vidi kako će se to uzročno-posljedično odraziti na domaće tržište hrane, koje je i do sada ekspresno reagovalo na svako negativno kretanje na naftnom tržištu.  

Centralne banke su već počele da pomnije prate ova dešavanja u vezi sa novim i kontinuiranim povećanjem cijena goriva jer je ono, zajedno sa hranom, i do sada bilo glavni pokretač aktuelne inflacije. Nove cijene sirove nafte rezultat su, prije svega, smanjenja proizvodnje koje su izvršile zemlje naftnog kartela OPEK plus - Saudijska Arabija i Rusija. Kada su Saudijci prvi put objavili svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje u junu, to nije imalo efekat podizanja cijena koji bi mnogi očekivali. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, realnost osiromašene proizvodnje i uzastopna produženja smanjenja proizvodnje na kraju su podigli cijene sirove nafte sa 74 na skoro 86 dolara po jednom barelu.

Ono što trenutno sirovu naftu, prema procjenama pojedinih analitičara, i dalje drži da ne ode na 100 dolara, što bi u prevodu značilo da bi cijena goriva na benzinskim pumpama mogla otići ponovo iznad tri marke, jeste nešto sporiji ekonomski oporavak Kine.

Prema njihovim ocjenama, saudijske naftne kompanije će uskoro ponovo podići svoje cijene za septembar, što će pogoditi naftna tržišta u Aziji i Evropi. “Saudi Aramko” će najvjerovatnije uskoro podići cijenu jednog galona za 30 centi, na 3,50 dolara. Novu zabrinutost na tržištu izazvao je napad ukrajinske vojske na dva ruska naftna tankera u Crnom moru tokom vikenda.

Problem

Cijene benzina i drugih naftnih destilata proteklih nekoliko sedmica rasle su bržim tempom od vrijednosti sirove nafte. Ključni problem koji stoji iza ovog rasta cijena benzina i drugih destilata je obustavljanje proizvodnje u pojedinim rafinerijama.

(Glas Srpske) Foto: huyangshu/shutterstock.com

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Da malo bolje razumijete,

08.08.2023 08:58

predlažem vam da pročitate knjigu Dolarska žaoka- Predrag Bojinović

ODGOVORITE
Name

Zbog cega?

08.08.2023 09:44

Sve to, za ciji interes?!

ODGOVORITE
Name

Ko drugome

08.08.2023 09:45

Jamu kopa sam u nju pada.

ODGOVORITE
Name

Предатор

08.08.2023 09:50

Најцрња за ЕУ је да им Додик буде главни

ODGOVORITE
Name

Ako je ko

08.08.2023 09:52

Imao viziju za Evropu a koju i sama cini to je Rusija. Na zalost brielski olos (ne gradjani) su noz u ledja (tome garantu evropskog prospetiteta i sigurnosti) za tudji i samo licni interes.

ODGOVORITE
Name

Da prostite

08.08.2023 09:54

Posle nema kajanja! Sada je svaka kombinacija smrtonosna i ne samo za privredu....

ODGOVORITE
Name

Rezultat je tu

08.08.2023 09:57

Na izvrtanju teza, duplih arsina i ostalih mantri. Nije Rusija agresor na Evropu, nije maligna po Evropu itd..... Naprotiv sve obrnuto....

ODGOVORITE
Name

U lazi

08.08.2023 10:11

Su kratke noge! Ogolise rusi sve i svakoga. Sada je konacno svakome sve i jasno.

Name

Da sve razumijete

08.08.2023 10:16

predlažem Vam da posjetite Kosmopilitika - Youtube kanal Aleksandra Saše Sjekloće, koji odavno već objašnjava osnovni razlog aktuelnih dešavanja na najlogičniji način. Ključnih energenata : nafte, uglja i gasa nestaje. Najveći potrošači , sa najmanjim udjelima tih energenata su : Zapadna Evropa, Južna Koreja i Japan. Do sada su Rusi, Arapi i ostali davali energente za šarene papiriće, toga više nema. Očigledno je postojanje dogovora da te velike industrije počnu gasiti i zato Kina i zato Ukrajina i zato pobune i zato ... pogledajte Youtube kanal Kosmopolitika

ODGOVORITE
Name

He He

08.08.2023 10:20

Izlaskom Britanaca iz E.U. počeo je "cirkus kolorado" ! E.U. je postala glavni konkurent zemljama Komonvelta i SAD, a Saudici, pa oni su njihovi naj veći saveznici, inače da nisu, nebi ih bilo ! "Bojim" se, da će na kraju Njemačka i Rusija ponovo sklopiti pakt, a sa E.U. , ni Bog dragi ne zna šta će biti !

ODGOVORITE
Name

T39842288

08.08.2023 12:21

Smrtonosna kombinacija je da se svi vrate u svoje zemlje, tad pada njemačka ekonomija, pada sve

ODGOVORITE
Name

+

08.08.2023 12:55

Evropa. Ustvari najjača Njemačka je pogriješila prema Rusiji. To će valjda shvatiti. Rusija u svemu napreduje i bogata je. Žalim samo žrtve, sa svih strana. Bog će grešnicima suditi.

ODGOVORITE
Name

Ibrahim Treore

08.08.2023 15:02

Nema vise pljacke i licemjerno ismijavanja studenata sto nemaju ni elekticnu energiju.

ODGOVORITE
Name

Kako rece

09.08.2023 14:06

Onaj ruski politicar "sta Rusiju briga sta misle ili rade neki smrdljivi iz EU ili SAD?!

ODGOVORITE