BiH prijeti siva lista zbog pranja novca: Hitno usvojiti zakon (VIDEO)

Bosni i Hercegovini prijeti siva lista Komiteta za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranje terorizma Savjeta Evrope, to jeste Manivala. Veoma malo vremena je ostalo da se naprave pomaci u ovoj oblasti, a ako se stanje ne poboljša štete će biti višestruke. 

Bosna i Hercegovina 05.08.2023 | 20:00
BiH prijeti siva lista zbog pranja novca: Hitno usvojiti zakon (VIDEO)

ODLIV SUMNJIVOG KAPITALA

BiH je zemlja s najvećim odlivom sumnjivog kapitala u svom bruto domaćem proizvodu u cijeloj regiji zapadnog Balkana, navedeno je u najnovijem izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

Prema njihovim podacima, odliv sumnjivog kapitala iz BiH iznosi čak 8,3% ukupnog BDP-a. 

Neformalna ekonomija, kako je dalje istaknuto, u BiH čini čak trećinu ukupnog BDP-a.

Korištenje gotovine, plaćanja bez računa i evidencija te slične aktivnosti, kako je naglašeno, pogoduju sivoj ekonomiji i pranju novca. Modeli su različiti.

“Vidjeli smo na nekim primjerima i ovdje u Sarajevu koji su to za sada načini na koji se sumnja. Taj novac koji se zaradi na ilegalnom tržištu, nekim slučajevima koji su do sada opisani u optužnicama, radi se o tome da je taj novac vjerovatno zarađen na trgovini odnosno krijumčarenju droge, u nekim slučajevima i oružja i onda taj novac pokušava da se stavi u neke legalne finansijske tokove. Jedan od najlakših načina je uopravo ovo što se dešavalo u BiH, a i u regionu - ulaganje u nekretnine.  Zatim, pojavljuju se neke firme ili pojedinci koji prave neke turističke komplekse koji su vrijedni više desetina miliona maraka ili evra”, kaže stručnjak za bezbjednost Safet Musić.

HITNO USVAJANJE ZAKONA

Neuspješna borba protiv korupcije u osnovi „pomaže“ ilegalnom novcu da uđe u legalne tokove. Ako želi postati dio EU, BiH će morati pokazati veću odlučnost da se izbori sa ovom pošasti, a jedan od zadataka je hitno usvajanje zakona koji uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Po savjetu MMF-a trebalo je taj zakon da usvojimo do septembra. Vidimo da ga još nema u proceduri, a pred nama je neka sad pauza od mjesec dana tako da veoma teško će taj zakon biti usvojen do septembra”, kaže Nenad Grković, član Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije PS PD BiH.

“Kako očekivati od vlasti u kojoj su simboli korupcije, gdje jedan dio sjedi u vladajućoj koaliciji i na nivou BiH i na nivou Republike srpske da se oni bore protiv korupcije? Pa onda će da sijeku granu na kojoj sjede”, ističe Branislav Borenović, član Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije PS PD BiH.

Želimo da budemo lokomotiva u Savjetu ministara po pitanju pridruživanja Evropskoj uniji, ističe s druge strane ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

“Ministarstvo aktivno radi na donošenju tog zakona. Vi znate da smo mi malo komplikovana zemlja, da mnogi moraju da se usaglase  da bi došlo do nekog zakona. Znate da je prethodni Savjet ministara donio jako mali broj zakona. Nadam se da to neće biti slučaj sa ovim, odnosno Ministarstvo bezbjednosti će dati svoj puni doprinos i zajedno sigurno radimo ka tome da donesemo novi zakon jer smatramo da na taj način osiguravamo i veću bezbjednost naših građana i sigurno pokazujemo da smo zemlja gdje se isplati investirati”, kaže Nešić.

SIVA LISTA?

Ako BiH ne usvoji ovaj zakon i ne postigne napredak u sprečavanju pranja nova, prijeti joj da ponovo bude stavljena na sivu listu Manivala čiji tim dolazi krajem oktobra da napravi procjenu stanja u ovoj oblasti.

“Ako se ne usvoji do septembra taj zakon, BiH će se staviti na te neke sive liste, a to znači automatski povećanje kamate na kredite i manjak investicija i samim tim loša ekonomska situacija u BiH i loš ekonomski momenat za sve građane BiH”, kaže Grković.

Od jeseni biće sve mnogo jasnije. Da li će BiH krenuti putem reformi i izbjeći  neslavne sive ili crne liste, ostaje da vidimo. A kad uzmemo u obzir zainteresovanost političara, tromost pravosuđa koje je pod velikim uticajem politike, teško da se neki rezultat može očekivati.

(BN) Foto: Ilustracija/corporatefinanceinstitute

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Deutschland

05.08.2023 20:10

DODIK je 90 posto,uzeo novca sumnjivog, porijekla,na njegovom je racunu,za 24 sata resen problem

ODGOVORITE
Name

Re

05.08.2023 20:46

Najve pranje su nazovi političari u dresu stranaka, em diplome kupljene, em pare narodne.

Name

ELEK ,LJEVNJAJIĆ i PETROVIĆ

06.08.2023 06:37

Ekipa koja je do sada na tenderima ukrala minimum 50 miliona. Da li vas je stid Ćulume,Kajganiću, Karane,Kostreševiću?

Name

Igipop

06.08.2023 08:35

Gdje je uzeo, koji račun, ako znate prijavite

Name

mrga

05.08.2023 20:52

Samo oporezujte svakoga i prebijte ga na mrtvo ime ako neće da plati porez. Više će biti u budžetu, a manje mercedesa na ulicama i bijelog u seljačkim nosevima.

ODGOVORITE
Name

maja

05.08.2023 22:00

Mnogo si pametan ako misliš da se budzetska sredstva koja se pune izmeđuostalog porezom troše namjenski. Svuda u svijetu je tendencija da se smanje poreski nameti, a problem pranja novca se svakako ne riješava plaćanjem poreza već drugim mehanizmima.

Name

dragan

05.08.2023 22:01

Pametniji si kad ćutiš, dobro razmisli prije nego što poželiš oporezivanje svakoga da sutra ne bi plaćao porez na vazduh koji dišeš.

Name

Re Deutschland

05.08.2023 21:00

Znaju oni to. Pa nije kod Nas sirotinje. Mi smo svi saldo ispod 0.

ODGOVORITE
Name

Jode

05.08.2023 22:23

Zna li neko kad će uskladjivanje penzija.

ODGOVORITE
Name

dado

06.08.2023 00:01

Siva lista prijeti zbog politicara a gradani moraju za 10 eura dati licnu kartu u mjenjacnici da slucajno ne bi oprali 10 eura.Gadovi nas ubijaju na sve nacine

ODGOVORITE
Name

Tuzna prica

06.08.2023 07:33

Pranje novca i finansiranje terorizma ??? Ovo prvo se desava u svakoj zemlji svijeta ali ovo drugo je cudno . BiH nemoze ni na pisanje bez kontrole zapada a taj isti zapad je optuzuje za sa ucesce u terorizmu ??? Malo cudno . Ko je ovde lud ???

ODGOVORITE
Name

DrMr

06.08.2023 09:59

Kld nas je već CRNA lista... Bio sam u Doboju na odmoru, zavoravio uplatiti neku ratu od 115€ na MOJU kreditnu karticu, ajoooj, ma NEMA ŠANSE da platim, kažu banke moraš otvoriti DEVIZNI račun, imati PREBIVALIŠTE u DOBOJU, vaditi dokaze u CIPSu, jaoooo, Boga mi živa istina, na kraju sam ovdje dobio opomenu i kamatu zbog kašnjenja, ne dao Bog da je neki veći problem bio... Ko ne vjeruje- neka provjeri..

ODGOVORITE
Name

Ma

06.08.2023 10:23

Što veća kriza političarima bolje pa i ne očekujem da će se nešto po tom pitanju učiniti.A mi smo im to omogućili.

ODGOVORITE