Brojne zloupotrebe u vrijeme mandata Miloša Lučića

Nakon što je prošle godine SIPA izuzela dokumentaciju iz Ministarstva za ljudska prava BiH, a ministar uhapšen zbog zloupotebe položaja, a zatim i odstupio sa čela Ministarstva, revizija je utvrdila brojne propuste u vrijeme Lučićevog mandata. 

Bosna i Hercegovina 01.08.2023 | 09:17
Brojne zloupotrebe u vrijeme mandata Miloša Lučića

Kada je bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić stupio na dužnost 2020. godine, pisali smo o tome kako je formirao svoj kabinet, te ko je sve dobio pozicije savjetnika i pomoćnika.

Za šefa kabineta imenovan je višestruko kompromitovani Mlađen Božović, nekadašnji direktor Fonda za povratak. Nakon što je prošle godine SIPA izuzela dokumentaciju iz Ministarstva za ljudska prava BiH, a ministar uhapšen zbog zloupotebe položaja, a zatim i odstupio sa čela Ministarstva, revizija je utvrdila brojne propuste u vrijeme Lučićevog mandata. 

Jedan dio rada Ministarstva nisu mogli ni provjeriti jer je SIPA izuzela dokumentaciju po naredbi Suda BiH – onu koja se odnosi na izdatke za putne troškove, korištenje službenih vozila, troškove reprezentacije, ugovore o djelu, izdatke za nabavku stalnih sredstava, te dvije procedure javnih nabavki. Zaplijenjeno je i jedno službeno vozilo Ministarstva i dva tableta.

Ali i ono što je preostalo, bilo je sasvim dovoljno da se utvrdi da je Ministarstvo pod Lučićevom palicom nastavilo dobro poznatu višegodišnju praksu netransparentnog i nepotrebnog zapošljavanja po ugovorima o djelu, na koje su se izdvajale značajne sume budžetskog novca. 

Kada je riječ o savjetnicima spomenutim na početku teksta – Mlađen Božović, po odlasku šefa, predao je zahtjev za penzionisanje. Za tri savjetnika ministra u jednom period uopšte nije evidentirano prisustvo na poslu ali im je isplaćena plata i naknade za 10 dana:

- Bivši šef Kabineta ministra (Mlađen Božović, op aut.), prilikom odlaska iz Ministarstva, potpisao je nepotpunu evidenciju o prisustvu na poslu, odnosno za tri savjetnika nije popunio dane prisustva na poslu uz obrazloženje da ih „od početka mjeseca nije vidio na poslu“.

Dalje, u istoj stoji da inače bivši šef kabineta nije potpisnik šiht liste niti ima ovlaštenje za potpis. Međutim, bivši šef Kabineta ministra je u šiht listi za decembar 2022. godinu svojim potpisom potvrdio svoje prisustvo do 14.12.2022. godine i prisustvo još tri osobe zaposlene u Kabinetu ministra. 

U decembru 2022. Božović je podnio zahtjev za isplatu otpremnine radi sticanja uslova za odlazak u penziju, a ovaj zahtjev nije čak ni protokolisan. Nekoliko dana kasnije njegov zahtjev je prihvaćen i isplaćena mu je otpremnina u visini njegovih šest ostvarenih neto plata. 

Blizu sedam hiljada KM Ministarstvo je dalo za stručno usavršavanje  zaposlenih u inostranstvu, koje se, utvrdila je revizija, moglo obaviti i u BiH:

-Revizijom izdataka za stručno obrazovanje (6.830 KM) uočeno je da se usluge značajnim dijelom odnose na plaćanje kotizacije i ostalih troškova vezanih za seminare u organizaciji privatnih specijalizovanih firmi iz Bosne i Hercegovine koji su održani izvan zemlje (Srbija, Hrvatska). Teme koje se obrađuju na tim seminarima često se vezuju za domaće zakonodavstvo. Seminari na iste ili slične teme, na kojima zaposleni Ministarstva mogu učestvovati, se organizuju i u Bosni i Hercegovini.

Izdaci za prekovremeni rad evidentirani su u neto iznosu od 7.014 KM i manji su za 2.153 KM u odnosu na prethodnu godinu. Isplate su vršene na osnovu rješenja ministra o naknadi za prekovremeni rad. Najveći iznosi prekovremenog rada se odnose na priznate sate vozaču zamjenika ministra i vozaču ministra. Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u 2022. godini iznose 153.402 KM i veći su za 31.603 KM u odnosu na prethodnu godinu. 

Skoro 290 hiljada KM Ministarstvo je u 2022. dalo za obavljenja poslova po ugovoru o djelu, 70 hiljada KM više u odnosu na prethodnu godinu. Budžet planiran za ove namjene iznosio je 240 hiljada KM, što znači da je 50 hiljada KM potrošeno neplanski.

Ali tih 50 hiljada KM nije jedini problem – veliki dio poslova za koje su angažovani vanjski saradnici sistematizovan je u Ministarstvu. Tokom cijele 2022. godine su bile angažovane tri osobe po osnovu ugovora o djelu na poslovima, medijske saradnje (20.090 KM), stručne podrške (13.829 KM) i konsultantskim poslovima (14.400 KM):

-Ističemo da je jedna osoba koja je bila na poziciji savjetnika ministra, nakon prestanka radnog odnosa, početkom 2021. godine, zbog ispunjavanja uslova za penzionisanje, nastavila angažman u Ministarstvu putem ugovora o djelu pružajući stručnu pomoć i podršku radu Kabineta ministra iz oblasti pravne struke do dana prestanka mandata ministra uz mjesečnu naknadu od 2.200 KM. 

I pored činjenice da su na određeno vrijeme bila zaposlena četiri savjetnika ministra, koliko je sistematizovano važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, Ministarstvo je angažovalo još jednu osobu u funkciji savjetnika u Kabinetu ministra po osnovu ugovora o djelu i u toku 2022. godine isplatilo ukupnu naknadu od 25.193 KM. 

-Takođe, bile su angažovane i osobe od jednog mjeseca do 11 mjeseci na sljedećim poslovima: prevođenje (13.323 KM za deset mjeseci), kadrovski poslovi (13.200 KM za 11 mjeseci), praćenje toka migrantske krize - Kabinet ministra (9.800 KM za sedam mjeseci), administrativno tehnički poslovi (8.400 KM za sedam mjeseci), lektorisanje jedne osobe tokom tri mjeseca (2.225 KM) i druge osobe tokom devet mjeseci (7.315 KM), konsultant (2.400 KM za dva mjeseca) i medijsko praćenje (tri osobe uz jednokratnu naknadu od po 500 KM).

Ministarstvo nije dobro planiralo ni utrošak tekućih grantova. Na raspolaganju su imali 2,2 miliona KM, od čega je potrošeno tek 23 posto planiranih sredstava – oko 530 hiljada KM.

(Žurnal.info)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kuduz

01.08.2023 09:39

I, šta bii dalje? Novac nestao a krivaca nema. Ostala je samo prazna priča.

ODGOVORITE
Name

Borac

01.08.2023 11:35

Jel ovo nesicev kadar?

Name

BL

01.08.2023 09:42

Kod nasih politicara sr najverovatnije moze na jednoj ruci izbrojat broj politicara bez zloupotreba. To oni jednostavno ne karakterizuju kao zloupotrebu.

ODGOVORITE
Name

Предатор

01.08.2023 11:46

Нешићева дела, све поштено

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2023 13:31

Sve kupovne diplome. Lučić studirao 12godina na privatnom fakultetu. Žalosno ko pretenzije ovu zemlju.

Name

Lemi

01.08.2023 11:48

Ok,zna se sve i sta se poduzima po tom pitanju...

ODGOVORITE
Name

Burle

01.08.2023 11:57

Za rudare koji crnce u jamama nemate para, a ovi primitivni skorojevici sa kupljenim diplomama pljackaju i nikom nista. Sto ih ne uhapsite i da vrate sve pare. Ovo se vise ne moze izdrzati, mora se dizati buna. Ja ne znam sta narod ceka, na kraju ce na streljanje ko nije u mafiji

ODGOVORITE
Name

Božov ić

01.08.2023 12:08

Miloš je inače kapacitet u p.m. Osramotio se za sitne pare točenjem goriva u privatno vozilo a našao se na istoj ljestvici kao narko bos.

ODGOVORITE
Name

RE: Božov ić

01.08.2023 13:36

Baš tako. Za mnogo sitne pare ga prozivaju. Svi ostali su mnogo gori od njega

Name

HaHa

01.08.2023 12:36

Ovi naši konji iz RS ne znaju ni pare da potroše. Čuj od 2,2 mil potrošio samo cca. 600.000. E moj ministre ništa od Nešketa nisi naučio. On bi od 2,2 potrošio 4,4 mil.

ODGOVORITE