Pešić: Srbija bez Jokića, Micića i Kalinića na SP

 Srpski košarkaši Nikola Jokić, Vasilije Micić i Nikola Kalinić definitivno neće igrati na Svetskom prvenstvu, otkrio je danas selektor Svetislav Pešić.

Srbija 24.07.2023 | 16:47
Pešić: Srbija bez Jokića, Micića i Kalinića na SP

"Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora. On se i fizički i mentalno istrošio i jednostavno nije spreman da preuzima odgovornost onako kako se to od njega očekuje", objasnio je Pešić na konferenciji za medije na kojoj je objavljen spisak igrača.

Na pitanje kada je stiglo Jokićevo definitivno "NE", Pešić je rekao:

"Danas prepodne"!!!!

Što se tiče Micića, dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda, dodao je Pešić.

"Potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama. Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo. Kalinić je imao napornu sezonu u Barseloni i on je odmah rekao da nije u stanju da se stavi na raspolaganje", rekao je Pešić.

Takođe, izostaju ranije povređeni Vladimir Lučić, a na spisku nije ni Luka Mitrović, koji je tražio slobodno da zaleči povrede.

Na spisku su: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.

Razgovorili su bili na gospodskom nivou, drugarskom, prihvatam to. Žao mi je, kao što je i vama, naglasio je Pešić.

"Naravno da sam malo razočaran kada važni igrači ne mogu da igraju. Naši ciljevi se neće menjati. Ostaju isti, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu. Svi su spremni da daju maksimum. Cilj su nam Olimpijske igre", jasan je Pešić.

Ne bih ja tako dizao emotivne parole, mi smo na tu temu poprilično jasno govorili tokom "prozora", ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo, dodao je selektor.

"Gledamo da svi ovi momci, koji su prihvatili poziv, da iskoriste šansu. Ja sam siguran da se oni raduju pozivu, a neki igrači koje smo ovde spomenuli, nema nikakvih tajni. Pretpostavljam da su drugi navijači razočarani, jer se misli da se ne kaže prava istina, ali prave istine nema. Istina je ovo što ja saopštavam. Nemam razlog da ne kažem pravu istinu. Sa svim igračima je obavljen razgovor. Prioriteti u životu su se promenili, nisu to prioriteti kao pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja. I u generaciji Saše (Danilović) i pre Saše. Uvek je bilo otkazivanja. Legende su otkazivale, jer nisu bile fizički i mentalno spreme. Uvek imaju subjektivni razlozi", poručio je Pešić.

Selektor nije hteo da komentariše eventualni poziv Milošu Teodosići i ponovo da za sada neće biti stranca u reprezentaciji Srbiji, uprkos globalnim promenama.

Imao je i vrlo poučnu poruku za kraj.

"Završio bih, ako smem, mi se ne popravljamo u srpskoj košarci. Odmah da znate da su najbolji deo srpske košarke, igrači. A ja znam ko su igrači, njihove mane i kvalitete, ljudske i košarkaške. Trenirao sam puno naših i debele, mršave... ovi naši su najbolji deo srpske košarke. Ne promenili se košarka u Srbiji, svi ćemo biti srećni da se kvalifikujemo, medalja neće biti. U Srbiji imamo situaciju da košarka postaje sredstvo za ciljeve, a da nije cilj. Kada je košarka bila cilj, onda smo imali rezultate. Ako se to ne promeni, bogami, smejaće nam se oni levo, prema Italiji. Podržite ove igrače, jer oni imaju srce i znanje i talenat".

Predsednik Saveza Predrag Danilović istakao je da se nadao kako će svi igrači prihvatiti poziv.

"Očekivao da će igrati Nikola Jokić i svi igrači, ali oni nisu mogli. Svako bi bio lud kada ne bi želeo medalju, želeli smo mnogo puta medalju, ali zavisi od mnogo detalja. Pre svega da budemo zdravi".

Povratnik u reprezentaciju i novi kapiten Bogdan Bogdanović rekao je da mu je izuzetna čast što će predvoditi ekipu na Mundobasketu.

"Izuzetna je čast biti ovde i predstavljati našu zemlju, pogotovo u ulozi kapitena. Čast je biti kapiten Srbije, znamo koji su igrači to bili pre mene i nadam se da ću biti dobar kapiten", istakao je Bogdanović.

"Svako prvenstvo je priča za sebe. Nekad se dođe u punom sastavu pa se ništa ne uradi. Ja sam srećan što sam ovde, niko u timu nije zadovoljan što nemamo sve saigrače koje možemo da imamo, ali nećemo dozvoliti da to utiče na atmosferu. Saigrači koji ne igraju sad su i meni rekli isto što i selektoru kad su u pitanju razlozi otkaza. Sad se otvara šansa drugim momcima koji imaju kvalitet i verujem da će iskoristiti šansu", rekao je Bogdanović.

Svetsko prvenstvo održaće se od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a Srbija će igrati u Manili, u Grupi B, sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom.

Dva najbolja tima će u drugoj rundi formirati novu grupi sa dve ekipe iz Grupe A u kojoj su Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.

(Tanjug) Foto: MONDO/Uroš Arsić

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Igor

24.07.2023 17:42

Sport vise ne pratim od kad svi vrhunski sportisti snimaju reklame za kladionice . Kad se uzmu pare j... domovinu i reprezentaciju.

ODGOVORITE
Name

Re Igor

24.07.2023 18:46

Čestitam na komentaru! Svi se umislili da su slavni, udare pare u glavu.

Name

Rale

24.07.2023 18:56

Prije su se borili i bila je čast igrati za repku , a danas traže razloge da bi izostali.

Name

Zoki

24.07.2023 17:47

Ma pusti Jokića zovi brate Srđana Stevadića čovjek želi , to sto je vaterpolista nema, veze njima je u genima da se brzo prilagode😀.

ODGOVORITE
Name

aćim

24.07.2023 18:13

Koga nema bez njega se može.Odigraće oni bez njih možda i bolje.Treba voditi računa u buduće koga pozivati.

ODGOVORITE
Name

Pa

24.07.2023 18:23

To je jedan od najlošijih trenera.Treba da se sjetimo Jokićevog sjedenja na klupi cijelo poluvrijeme.

ODGOVORITE
Name

Basket

24.07.2023 18:37

Jao moji veseli konjići,valja meni u kafanu ići,nema ljubavi prema drzavi..ž

ODGOVORITE
Name

Dragan st

24.07.2023 20:16

Pa pesicu daj ostavku..budi castan.. vreme te pregazilo..momci ne zele da ti leciis svoje svoje frustracije na njima...ipak su oni zvezde a ti obican prosecan trener.. zamisli da neko pre 25 godina nepozove Danilovića paspalja dordjevica Bodirogu zbog svojih bolesnih ambicija...u pravu si ako ti ostaneš selektor Srbija se vise nece ni kvalifikovati ni na jedan turnir

ODGOVORITE