Poslanici vlasti otkrili šta im sugeriše Satler

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je rekao da su iz Delegacije EU u BiH pozvali poslanike da, i ukoliko ovaj amandman ne dobije potrebnu podršku, glasaju za predloženi zakon u trenutnom obliku.

Bosna i Hercegovina 24.07.2023 | 13:50
Poslanici vlasti otkrili šta im sugeriše Satler

Nakon što se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH povela diskusija o prijedlogu zakona o slobodi pristupu informacijama na nivou institucija BiH, poslanik SDA Šerif Špago predložio je amandman koji je, kako je i sam rekao, zapravo predložila Delegacija Evropske unije u BiH.

Inače, taj amandman predviđa da Institucija ombudsmana BiH bude nadležna da postupa kao drugostepeno žalbeno tijelo.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je rekao da su iz Delegacije EU u BiH pozvali poslanike da, i ukoliko ovaj amandman ne dobije potrebnu podršku, glasaju za predloženi zakon u trenutnom obliku.

„Očigledno su poslanici vladajuće koalicije pozivani direktno iz Delegacije EU  čim iznose suprotne tvrdnje od onoga što smo mi dobili u zvaničnoj dokumentaciji“, rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović. On je pitao da li je potrebno pokrenuti istragu o tome kako je i ko sa kim komunicirao, odnosno da li ovaj prijedlog zakona odgovara evropskim standardima ili ga je potrebno mijenjati amandmanom Evropske unije.

„Vi predlažete zakone koji su samo po nazivu evropski, a po sadržaju nisu.  Ili jesu, ili možda nisu? Uozbiljimo se, ovo postaje anarhija“, naglasio je Borenović.

Protivljenje ovom “evropskom” amandmanu iskazala je i poslanik SNSD-a Sanja Vulić. Ona je ocijenila kao nedopustivim miješanje šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera u unutrašnja pitanja BiH. “Zbog čega smo onda dobili povjerenje glasača u našim bazama?“, upitala je Vulić.

Podsjećamo, prijedlog zakona o slobodi pristupu informacijama na nivou institucija BiH, na prošloj sjednici je usvojen u prvom čitanju. Posebno su civilni sektor I mediji skretali pažnju na brojne manjkavosti u tekstu prijedloga zakona koji je danas pred poslanicima.

Prije svega, to se odnosi na žalbeno tijelo koje bi formira Savjet ministara BiH, kao I na brojne izuzetke od slobode pristupu informacijama, što bi dodatno otežalo pristup informacijama od javnog interesa.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikola

24.07.2023 14:26

Kad će odgovarati ovi zločinci iz Goražda za ubijanje Srba na Jabuci.Nikad!E moji Srbi šta vam radi ova bagra

ODGOVORITE
Name

DejanM

24.07.2023 14:27

poslušnici se pogubili kad im šef kaže da mogu i ne moraju glasati. ne znaju oni tako treba EU da im daje konkretnije zadatke :D

ODGOVORITE
Name

E,Da!

24.07.2023 14:48

Za tebe ,Vulićka,su glasali ti protiv kojih se kao boriš.Odobrili ti kradju glasova,pustili u Par.dom naroda.I dalje luduješ i provaljuješ se.Dobro znaš da za tebe može glasati samo nenormalan čovjek.Kao Suvara ,tako ćeš i ti dolijati.Skratiće ti se ta jezičina.

ODGOVORITE
Name

A sta je

24.07.2023 15:17

U briselskom cirkusu drugacije? Kaubojski zakoni!

ODGOVORITE
Name

Bl

25.07.2023 06:21

Za Vuličku može glasati samo budala,Nije ona nizašto kriva pala na tjeme kad se ždrijebila.Zubalo.

ODGOVORITE