Obilježen dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH

Služenjem parastosa za svu ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, u zaseoku Macure, obilježen  je Dan sjećanja na ubijenu djecu od ustaša tokom 1942.godine.

Republika Srpska 19.07.2023 | 20:43
Obilježen dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH

Parastos je služen kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gdje je sahranjeno 312 ubijenih Srba iz Gornjeg Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 djece mlađe od 14 godina koje su ustaše ubile tokom jula 1942.godine. Rada Rastoka se sjeća tih strašnih vremena kada je izgubila djeda I sestru koja je imala samo 15 godina. 

“Sjećam se I teško to podnosim. Kada pogledam uvijek mi to ostaje kako je naš narod stradao u svim ratovima”- ističe Rada Rastoka iz Gornjeg Jelovca.

Ispred masovne grobnice položeni su vijenci I prislužene svijeće te obilježen Dan sjećanja na svu ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Poručeno je da je Drugi svjetski rat na ovim prostorima najveća tragedija srpskog naroda.

 Tokom četrdesetih godina u toku ofanzive na Kozari od 68 hiljada zarobljenih boraca i civila, u koncentracione logore Jasenovac, Jastrebarsko i Sisak odvedeno je oko 10.000 ljudi, te preko 23 hiljade djece koja su umirala od bolesti, gladi i žeđi , te ubijana na najstrašnije moguće načina.

Međutim, ni ova manifestacija nije mogla da prođe bez podjele i to novinarskih ekipa, koje su došle da isprate ovaj događaj.

Policija je na oko 500 metara prije spomen obilježja za ubijenu i umorenu djecu od ustaša u Gornjem Jelovcu kod Prijedora zaustavljala sva vozila i skretala na livadu pored puta predviđenju kao parking mjesto.
 
 
Od tog parkinga do mjesta na kojem se obilježavao Dan sjećanja na umorenu i ubijenu djecu NDH moglo se samo pješice. 
 
I sve to, ruku na srce, ne predstavlja ništa sporno već protekcija za novinarske ekipe koje su došle da isprate ovaj događaj.
 
 
Naime, vozilu BN televizije i Kozarskog Vjesnika nije bio dozvoljen prolazak do mjesta obilježavanja današnjeg događaja iako je upozoreno na opremu i kamere,  dok je vozilo RTRS-a nesmetano propušteno. 
 
Postavlja se pitanje, zašto pravila ne važe za svakoga i zašto se na današnji dan kada se svi sjećamo stradalih žrtava prvenstveno nedužne djece , pravi protekcija?!
 
(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

19.07.2023 21:17

BOLJE MILORADE DA NISI NI BIO TAMO.TI SI SRBOMRZAC SVOG NARODA KOJI NE MISLI KAO TI, MRZIS ISTO KAO I USTAŠE KOJE SU MRZILE SRBE U NDH. MRŽNJA IZJEDA, BOLJE TI JE DA SI DANAS BIO SA UNUCIMA.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2023 16:30

Možda ga unuci ne vole.

Name

Mile

19.07.2023 21:30

Nije to važno za novinare kako će doći. Problem je zloupotreba žrtava u političke svrhe od strane glavnog baje. O tome pišite.

ODGOVORITE
Name

Idioti

19.07.2023 22:48

Sve su zrtve zlocinaca zrtve. Niko nema pravo da budu vise necije. Nek im je laka crna zemlja. Amin jarabi

ODGOVORITE
Name

Mara

20.07.2023 20:16

Laka im crna zemlja i vjecna slava. Nazalost evropa opet vodi fasisticku politiku,sve sa njemackom i njenim savezmicima iz II svj rata. Nista dobro.

ODGOVORITE