Ekstremne vrućine u južnoj Evropi, Americi i Kini

- Veliki dio južne Evrope suočava se danas sa ekstremnom vrućinom, a nekim područjima očekuje se dodatno povećanje temperature.

Svijet 17.07.2023 | 16:50
Ekstremne vrućine u južnoj Evropi, Americi i Kini

Na Sardiniji se ove sedmice očekuje 47 stepeni Celzijusovih, javili su italijanski mediji.

Najviša temperatura u Evropi ikada zabilježena bila je na Siciliji – 48,8 stepeni Celzijusovih u avgustu 2021. godine.

Vlasti u Italiji izdale su upozorenja za 16 gradova, a šumski požar na kanarskom ostrvu La Palma u Španiji doveo je do evakuacije 4.000 ljudi.

I Кina se suočava sa rekordno visokom temperaturom. U gradu Sanbao, na sjeverozapadu zemlje, temperatura je danas dostigla 52,2 stepena Celzijuova.

Milioni ljudi u SAD su pod upozorenjem za rekordno visoku temperaturu. U Dolini smrti u Кaliforniji temperatura juče dostigla je 53,9 stepeni Celzijusovih.
 
Ekstremne vremenske prilike rezultat su globalnog zagrijavanja i "to na žalost postaje novi standard", saopštila je Svjetska meteorološka organizacija, prenosi Rojters.

Produženi period visoke temperature u Кini prijeti elektromrežama i usjevima i povećava zabrinutost da će se ponoviti prošlogodišnja suša, najgora u posljednjih 60 godina.

U nekim regionima Španije temperatura je dostigla 44 stepena Celzijusova.

"Zgrade i putevi skladište vrućinu tokom dana i otpuštaju je noću, zbog čega temperatura i tokom noći ostaje četiri stepena viša u odnosu na druga područja i doprinose zdravstvenim rizicima, posebno osjetljivim ljudima", rekao je Andreas Fluris, profesor na grčkom Univerzitetu u Tesaliji.

(Srna) Foto: Profimedia

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nazalost

17.07.2023 17:29

Umjesto svijet da se bori protiv globalnog zagrevanja oni se bore protiv takva garnitura politicara

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

17.07.2023 18:43

Ma kakvo globalno zagrevanje,to je prica za malu decu,da bi se iza kulisa odvijalo nesto mnogo krupnije.Ne budi naivan...

Name

Hehe

17.07.2023 20:56

Globalno zagrevanje najveca laz posle Korone…

ODGOVORITE
Name

Pst

17.07.2023 21:03

To je sigurno poslao Dodik

ODGOVORITE