Trebinje: Osmoro djece u bolnici u pitanju trovanje

 Osmoro djece koje je danas u poslijepodnevnim satima primljeno u trebinjsku Bolnicu zbog sumnji na trovanje stabilnog su zdravstvenog stanja. Sedmoro djece trenutno je sa roditeljima, dok je jedno dijete još uvijek na kiseoniku.

Republika Srpska 12.07.2023 | 17:49
Trebinje: Osmoro djece u bolnici u pitanju trovanje

Ovo je za “Nezavisne novine“ potvrdila načelnica Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje Ljiljana Buha, koja je kazala da su sva djeca zbrinuta pravovremeno, u roku od 15 minuta. Ističe da se zasad sumnja na trovanje, ali da uzrok nije poznat.

“Djece je ukupno osmoro. Prva su zbirnuta nekad oko 15 časova. Imali su kliničke znake trovanja inhlacionim agensom nepoznatog porijekla. Mi ne znamo zašto i kako su se javili takvi klinički znaci. Oni su jako brzo klinički zbrinuti, u roku od 15 minuta svi su dobili potrebnu terapiju, sva na kiseoniku, sva na veni. Brzo se reagovalo. Jedno dijete je još uvijek na kiseoniku, djeca su sa roditeljima“, kazala je Buha.

Ona je potvrdila da su djeca boravila u Gradu Sunca u Trebinju, ali nije željela da potvrdi medijske napise da se radi o navodnom trovanju hlorom.

“Čime je trovanje uzrokovano, to ne možemo znati. Svi inhalacioni toksini imaju vrlo slične kliničke znake i samim tim mi ne možemo reći. Sve je to spekulacija. Oni ovakve znake mogu imati i ako prođe kamion sa jakim auspuhom“, pojašnjava Buha.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku se ne može pretpostaviti šta se dalje može desiti.

“Ne možemo da procijenimo da li se radi o nekom lakšem, srednjem ili težem trovanju, iz razloga što se kod te djece u narednih šest, osam sati pa čak i 24 časa mogu eventualno razviti različite tegobe, od endema pluća, upala ili drugi znaci. Sve to zavisi od jačine trovanja, koliko je to bilo agresivno, čime je bilo trovanje, ali i jačine djeteta. Ipak, po kliničkim znacima u trenutku prijema u bolnicu, ne očekujemo velike komplikacije, ali će djeca ipak ostati na posmatranju“, rekla je Buha.

(Nezavisne)   Foto:Arhiv

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hook

12.07.2023 20:00

Ma da, prosao kamion sa jakim auspuhom kroz grad sunca…mora da je to

ODGOVORITE
Name

A

12.07.2023 21:44

Neko tu nekome drzi predavanje i krije zatrovanje! Treba dobro to pregledati i zarazene objekte pozatvarati. I nokoga skrivati.

ODGOVORITE