Šteta od poplava milionska, Kostajnica najkritičnija tačka

Krajem maja u Republici Srpskoj je počeo popis štete od poplava u poljoprivredi i domaćinstvima, a iako taj posao još nije završen već je poznato da su prouzrokovane višemilionske štete u desetak lokalnih zajednica koje su tokom petog mjeseca bile pogođene nevremenom.

Republika Srpska 02.07.2023 | 10:15
Šteta od poplava milionska, Kostajnica najkritičnija tačka

Dok se pripremaju planovi kako zaštititi ugrožena područja, nadležni u Srpskoj u razgovoru priznaju da su pojedine opštine u velikoj opasnosti čak i od jačih kiša, a da je najkritičnija tačka trenutno Kostajnica.

Republika Srpska je, na sreću, ove godine izbjegla majski scenario iz 2014. godine, kada su poplave prouzrokovale štetu od oko četiri milijarde KM. Činjenica da je kiša sada bila nešto manjeg intenziteta nije velika utjeha, prije svih za Novi Grad, Kostajnicu, Prijedor i Srbac, jer su se ove lokalne zajednice danima borile sa vodenom bujicom, koja je uništila poljoprivredu, dijelove domaćinstava, puteve...

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača kaže za "Nezavisne novine" da je popis štete pri samom kraju i da se već može reći da će to biti preko pet miliona KM.

"Imamo tri vrste štete... Dakle, šteta od odrona na putevima i klizištima je bila 1.031.403 KM bez PDV-a, a šteta u poljoprivredi je 1.571.962 KM. Na objektima možemo očekivati da to bude između dva i tri miliona KM", pojasnio je Drljača.

Najveći problem za Novi Grad je, kaže on, prepumpna stanica, koja zbog dotrajalosti mora biti u potpunosti rekonstruisana.

"Čuo sam se sa ministrom Savom Minićem, koji mi je rekao da je o tome razgovarao sa direktorom 'Voda Srpske'", naglasio je Drljača.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je tokom obilaska Novog Grada rekao da za ovaj projekat treba obezbijediti između 700.000 i 800.000 KM. Pored toga, Drljača navodi i da je od ministra Minića tražio odgovor i kada će Novom Gradu biti prebačen dio sredstava koja je dodijelio Savjet ministara BiH i koja su, podsjećanja radi, pola miliona KM za ugrožena područja u BiH.

"Mi smo imali direktne troškove i kada su u pitanju pijesak, građevinske mašine, smještaj članova Civilne zaštite, hraniteljskih porodica, tako da ni to nismo završili", poručio je Drljača.

U Kostajnici se, kao i u svim sredinama pogođenim poplavama, situacija stabilizovala, ali šteta za ovu lokalnu zajednicu je ogromna.

"Na poljoprivredi u Kostajnici je šteta oko 500.000 KM, a oko 60.000 kada su u pitanju stambeni i pomoćni objekti. Pošto to još nije završeno, sigurno će biti nekih korekcija", kazao je za "Nezavisne novine" Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice.

"Potrebna je pomoć Vlade. Naš budžet je skroman i sredstva od štete su veliki novac za nas", dodao je on.

Kostajnica je trenutno najkritičnija tačka u Republici Srpskoj, poručuje za "Nezavisne" Miroslav Milovanović, direktor "Voda Srpske". On, kao i načelnik opštine, poručuje da veliki problem za Kostajnicu predstavlja činjenica da se nalazi uz granicu sa Hrvatskom.

"U Kostajnici uopšte nemamo sistem odbrane od poplava. Trenutno radimo neke procjene, ali nemamo nikakav konačan stav jer je specifičan teren, kao i situacija. Na lijevoj obali Hrvatska je već počela izgradnju nasipa, što nama dodatno usložnjava situaciju jer će nam i manje vode koje su bile sad u maju praviti velike probleme svaki put jer na desnoj obali nema nasipa", rekao je on.

Što se tiče Novog Grada, Milovanović navodi da će potpuna rekonstrukcija crpne stanice biti iduće godine.

"Kada je u pitanju Prijedor, u toku su radovi na uređenju korita rijeke Miloševice. Imamo manje probleme na nekim parcelama i nadam se da će to uskoro biti riješeno", kazao je prvi čovjek "Voda Srpske".

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli dobiti informacije vezano za štetu od poplava u Prijedoru i Srpcu. "Vode Srpske" su od 2010. godine u sistem odbrane od poplava u Srpskoj uložile više od 250 miliona KM. To je, tvrdi Milovanović, pomoglo da cjelokupan sistem odbrane bude na neuporedivo višem nivou. Majske poplave pričinile su određenu štetu i u Loparama, Ugljeviku, Zvorniku, Tesliću te Bijeljini.

Treba napomenuti da je BiH na listi država kojima Evropska unija (EU) pomaže putem projekata pri upravljanju rizicima od poplava. Na tom planu Evropska unija je obezbijedila dva miliona evra za dvogodišnji projekat "Tehnička pomoć za pripremu Plana upravljanja rizikom od poplava za Bosnu i Hercegovinu".

"Pet nacrta planova upravljanja rizikom od poplava za slivove rijeke Save i Jadranskog mora u oba entiteta i Brčko distrikta BiH, uključujući odgovarajuće akcione planove, izrađeno je tokom implementacije projekta, kao i krovni izvještaj za BiH. Rezultati su finalizirani za Federaciju BiH i Brčko, a očekuje se da će to finalizirati i u Republici Srpskoj", rekao je Nijaz Lukovac, vođa projektnog tima.

(Nezavisne novine) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jode

02.07.2023 10:25

Znate li bilo šta drugo osim zbrajati kolika je šteta.Milovanović i slični da budu direktori izem ti život.

ODGOVORITE
Name

Semberac

02.07.2023 10:39

Dok je ovakav "debil" prvi covjek voda nema boljitka!

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.07.2023 11:55

Probajte nekad nešto konkretno uraditi neki nasip napraviti očistiti kanale a nemojte samo krasti pare za to predvidjene

Name

Laktaši

02.07.2023 12:01

Ima li iko pametan a da je na vlasti? Teško. Znate li išta uraditi za ovaj narod sem naplaćivati kojekakve štete. Da radite kako treba,nebi ni bilo šteta. Da,ali trebate prvo napuniti lične fondove,a za narod ako šta ostane.

ODGOVORITE