Borba za fotelju, na računu čeka 200 miliona KM

Oko imena novog direktora moraju se dogovoriti SDP i HDZ, kaže i premijer RS Radovan Višković, koji poručuje i da se ovo pitanje mora što prije riješiti, kako bi odblokiralo više od 200 miliona maraka zaleđenih na računima Elektroprenosa zbog čega su na čekanju brojni projekti.

Bosna i Hercegovina 30.06.2023 | 20:53
Borba za fotelju, na računu čeka 200 miliona KM

Iako je stvar dogovorena unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, sa imenovanjem Srđana Amidžića (SNSD) za novog ministra finansija Bosne i Hercegovine se odugovlači, a po svemu sudeći razlog je izbor novog direktora Elektroprenosa BiH oko čega ne mogu da se dogovore SDP i HDZ, jer bi obje stranke željele svog čovjeka na čelu jedne od najprofitabilnijih javnih kompanija u zemlji.

Ministar finansija i trezora biće Srđan Amidžić i što se tiče SNSD-a, čiji je Amidžić član, to je završena stvar koja ne može imati veze se izborom novog direktora Elektroprenosa.

Na čelu Elektroprenosa BiH proteklih deset godina bio je HDZ-ov kadar Matan Žarić. Prije njega direktor je bio Srbin. Iako je protiv nacionalnog ključa federalni premijer i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi direktor sada trebao biti Bošnjak.

Na tom mjestu SDP bi želio vidjeti Jakuba Viteškića, direktora Operativnog centra Elektroprenosa u Sarajevu.

Da li će Bošnjak biti novi direktor Elektroprenosa ostaje da se vidi, jer HDZ želi i dalje svog čovjeka na čelu ove javne kompanije. Kao kandidat se pominje Miro Džakula, koji kaže da se nakon što je 12 godina rukovodio Upravom za indirektno oporezivanje prvo mora odmoriti.

O eventualnom angažmanu u Elektroprenosu kaže da ne zna ništa.

Oko imena novog direktora moraju se dogovoriti SDP i HDZ, kaže i premijer RS Radovan Višković, koji poručuje i da se ovo pitanje mora što prije riješiti, kako bi odblokiralo više od 200 miliona maraka zaleđenih na računima Elektroprenosa zbog čega su na čekanju brojni projekti.

„Mi iz RS pogotovo imamo značajan broj projekata od Banjaluke gdje treba da se grade nove stanice do dalekovod na Jahorini itd. Znači nešto što je urgentno da se rješava kako bi zadovoljili potebe naših građana sa električnom energijom“, smatra Višković.

„Veliki novac je u pitanju. Veliki poslovi. Velike provizije koje dobijate za poslove. S druge strane ne treba zanemariti jedan vrlo važan detalj. Da se iz tih javnih velikih preduzeća finansiraju političke partije preko one sive zone koja je daleko od očiju javnosti. Što je javna tajna“, ističe Tanja Topić, politička analitičarka.

Za stranke na vlasti, bez obzira na to iz kojeg su entiteta, ističe Tanja Topić, javne kompanije su izborni plijen. Izuzetak, dodaje, nije ni Elektroprenos.

Oko podjele javnih kompanija političke partije se svađaju, ali na kraju ipak dogovore tako da manje više svi budu zadovoljni. Ispoštuje se i nacionalna struktura. Sve samo da se zasjedne u direktorske fotelje i upravlja stotinama miliona maraka javnog novca.

(BHRT)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Od izvora dva putića

30.06.2023 21:39

Od zla oca i gore matere

ODGOVORITE
Name

Bogami zemo..

01.07.2023 11:22

Povrijedio si seljačku idilu

Name

Qqqq

30.06.2023 21:55

Dabogd. Vam ne trebalo. Bandi

ODGOVORITE
Name

Osto

01.07.2023 04:09

Kako nestave na tu funkciju nekog ko treba da se kuci i stvara porudici, nije ni cudo sto mladi bjeze glavom bez obzira

Name

STATISTICAR

01.07.2023 07:42

OVI PROKLETI POLITICARI KAD ONU NA ONAJ SVIJET,NA SPOMENIKU IM TREBA NAPISATI NA KOJOJ SU FUNKCIJI SVE BILI U ZIVOTU,DA SVJEDOCI BUDUCIM GENERACIJAMA KO SU BILI LJUDI KOJI SU OVU ZEMLJU VUKLI NATRACKE GIDINAMA ,ZARAD SVOJIH I OARTIJASKIH LICNIH INTERESA.

Name

Tito

01.07.2023 07:54

Posle osnovne skole se vise neupisiva srednja ili nedaj Boze fakultet. Sad posle osnovne direkt se u stranku uclaniti

ODGOVORITE
Name

Momo

01.07.2023 08:47

Nenormalno postalo normalno i praksa ko je da je na vlasti. Promjene nema bez revolucije.

ODGOVORITE
Name

Fotejlon

01.07.2023 15:21

Foteljon

ODGOVORITE