Jedini slikar koji slika kravljom balegom?!

Za nemačkog umetnika Vernera Hartlija možemo reči da jedini na svetu slika tj. stvara slike uz pomoć kravlje balege! Verner je stvorio jedinstvenu pomalo bizarnu novu slikarsku nišu – slikanje balegom krave.

Magazin 26.06.2023 | 15:41
Jedini slikar koji slika kravljom balegom?!

Takođe on je trenutno jedini poznati umetnik koji koristi razblaženu kravlju balegu za kreiranje slika u stilu sepija boja

Nemački umetnik Werner Härtl počeo je da eksperimentiše sa kravljom balegom 2012. godine, tokom rada kao poljoprivredni radnik. Spakovao je stajnjak u kanister i koristio vodu da ga razblaži kako bi dobio različite tonove sepije.

Ovih dana više voli da dobije “slikarsku boju“ direktno sa “izvora”, stavljajući kanister odmah ispod rektuma krave dok ona kaki. Tvrdi da mu berba samo dve goveđe stolice obezbeđuje dovoljno materijala za najmanje pola godine.

werner-slika balega

Stanovnik Rajhersbojerna, sela u nemačkoj Bavarskoj,Werner Härtl koristi ruralno i poljoprivredno poreklo te države kao glavni izvor inspiracije za svoje slike. Krave su njegove omiljene teme, ali na njegovim slikama su i traktori i druga poljoprivredna mehanizacija, plodna polja, seoske kuće, pa čak i autoportreti.

“Dok slikam, koristim vodu da razblažim balegu i postignem različite nijanse. Počinjem da škrabam veoma suvim, nežnim potezima četkice. Zatim koristim razvodnjenu balegu za svetle nijanse. Na kraju, koristim balegu bez mešanja vode za tamne nijanse.” izjavio je ovaj neobični umetnik Hartl

Zanimljivo, Härtl tvrdi da njegove monohromatske slike uopšte ne smrde kako on tvrdi . Pa, bar posle nekog vremena, jer kada je boja sveža, to je druga priča…

Kako ovaj slikar kravljom baleog tvrdi obično je potrebno nekoliko dana da miris kravlje balege nestane sa platna, a do dve nedelje sa lista papira.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eto

27.06.2023 12:52

Posla i za mene.Živim na selu, mogu izvoziti balegu ako treba.

ODGOVORITE