Cijela Evropa traži vođu najbrutalnijeg klana sa Balkana

Radoje Zvicer, navodni vođa "kavačkog klana" iz Crne Gore, je nedostupan i izbegava hapšenje iako je za njim više država raspisalo poternicu. Istražni organi mnogih evropskih zemalja tvrde da je on "mozak" jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija na Starom kontinentu.

Svijet 26.06.2023 | 07:32
Cijela Evropa traži vođu najbrutalnijeg klana sa Balkana

Viši sud u Podgorici,u Crnoj Gori, naložio je u junu 2022. godine raspisivanje poternice za Radojem Zvicerom i njegovim policajcem Ljubom Milovićem, pošto su od "Europola" dobili "Skaj" komunikaciju pripadnika kavačkog klana, u kome se pominje i Kotoranin Radoje Zvicer.

Poternicu je za Radojem Zvicerom raspisala i Srbije, tačnije Viši sud u Beogradu, zbog sumnje da je deo kriminalne organizacije koja se bavila švercom kokaina, pranjem novca i ubistvima, a njega terete za organizovanje i podstrekavanje.

Ova, najnovija poternica za Zvicerom od strane srpskih organa, raspisana je u aprilu ove godine. Regionalne policije i mediji već godinama kao vođe kavačkog klana označavaju Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, a upravo je Zvicer navodno čovek oko koga se sve vrti, koji organizuje i poslove šverca kokaina ali i likvidacije protivnika. Ali, konkretnih akcija skoro da nije bilo.

Radoje Zvicer prvi put je pravosnažno osuđen u Srbiji u februaru ove godine, u odsustvu, za falsifikovanje isprava. Njega je Apelacioni sud u Novom Sadu osudio na 29 meseci zatvora jer je, uz pomoć policajaca iz tog grada, izvadio lažna dokumenta.

Zapravo, Radoje Zvicer ukrao je identitet izvesnog Slobodana Zeca, koji već godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio srpska dokumenta.

Ovo nije jedini "ukradeni“ identitet za koji se zna da ga je koristio Kotoranin. On je takođe putovao Evropom 2019. godine sa pasošem na ime Josipa Babića, iz Orašja u Bosni i Hercegovini. I tu je, uz pomoć policajaca te države, preuzeo identiet čoveka koji godinama živi u inostranstvu i nikada nije vadio bosanskohercegovačka dokumenta.

U medijima se redovno pojavljivala priča o lukavom Kavčaninu koji je neuhvatljiv jer ima šesto čulo i uvek uspeva da izmakne policiji "za dlaku“. Tako je, navodno, boravio u "štek“ stanu u Prištini, gde je takozvana kosovska policija uhapsila egzekutora ove kriminalne organizacije Marija Miloševića.

Zvicer je navodno, dva, tri dana pre toga otputovao iz Prištine. Slično je, navodno, bilo i u Beču, gde je, takođe, policija u stanu u kome je navodno boravio zatekla "topao krevet“, ali ne i vođu kavačkog klana, Radoja Zvicera.

Pokušaj ubistva u Ukrajini

Iako su ga na papiru tražile srpska i crnogorska policija, one ga nisu našle. Našli su ga članovi suparničkog, škaljarskog klana. Dok se špekulisalo gde može da se nalazi Radoje Zvicer, on je boravio u elitnom delu glavnog grada Ukrajine, Kijevu.

Tu je njegova supruga imala firmu na svoje ime i živeli su normalno dok jednog jutra, 26. maja 2020. godine, kada je kretao na trčanje, Kotoranina nisu sačekale ubice. Na njega je ispaljeno nekoliko metaka, Radoje je teško ranjen, ali pre nego što su napadači uspeli da ga dokrajče, na njih je vatru otvorila Tamara Zvicer i tako svom suprugu spasila život.

Zbunjeni napadači su pobegli i kasnije su pohapšeni. Tamara i Radoje su iz Ukrajine proterani u rodnu Crnu Goru.

Boravak u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se Zvicer nije baš krio, čak je na svoju slavu pozvao i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Koliko je on "neuhvatljiv“ govori i podatak da je, kako se navodi u jednoj od optužnica koje je protiv Zvicera podiglo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, piše da je u vreme hapšenja njegovih saradnika iz Srbije, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru 2021. godine, vođa kavačkog klana bio u Beogradu.  

Situacija se za Zvicera bitno promenila zbog dve stvari, prvo je razbijanje "Skaj" aplikacije, koja je srpskoj i crnogorskoj policiji pružila nepobitne dokaze, za koje su znali i Europol i sve ostale evropske policije, da je Radoje Zvicer umešan i u šverc kokaina i u ubistva.

Osim toga, zahvaljujući kompromitujućim porukama identifikovani su policajci i u Srbiji i u Crnoj Gori koji su bili na platnom spisku Radoja Zvicera i "kavačkog klana".

Takođe, u Crnoj Gori je promenjena vlast, pa se pojavila politička volja za obračun sa organizovanim kriminalom, a iza brave su se našli tužioci, sudije, policajci, ceo sistem koji je pomagao Radoju Zviceru da bude neuhvatljiv.

U Srbiji su takođe pohapšeni njegovi saradnici, kao i neki policajci i pripadnici BIA koji su bili na vezi sa Zvicerom i njegovim plaćenim policajcima iz Crne Gore.

Takođe su iz službe isterani pojedini policajci koji su štitili njegove interese u Srbiji tako što su štitili Veljka Belivuka i Marka MIljkovića.

I saradnici kavačkog klana u Srbiji pohapšeni su posle provaljivanja "Skaj aplikacije", i dokaza koji su stigli iz inostranstva. Poslednje što se čulo o Radoju Zviceru je da je upucan u Panami, ali se naknadno ispostavilo da je u pitanju lažna vest.

Pominju se Južna Amerika, Južna Afrika i druge egzotične destinacije.

(MONDO)   Foto: SCREENSHOT SKY

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Oli

26.06.2023 07:37

I mi bi mogli snimati svoju verziju Eskobara,nažalost

ODGOVORITE
Name

Oliver

26.06.2023 19:48

Je**s zivot da svaki dan milijarde lijezu na racun kad zivis u strahu i cekas svaki dan da te uhapse i ode na robiju...EL Capo je bio mafija a uhvatisega.

Name

Na Jahorini

26.06.2023 07:45

I on i njegov prljavi novac su na Jahorini. Pitajte njegovu suprugu koja svako malo dolazi na nju.

ODGOVORITE
Name

Haha

26.06.2023 07:49

Strašno ga traže. Slomiše se tražeći ga.

ODGOVORITE
Name

Znaci...

26.06.2023 08:37

...neko ga dobro štiti... ah te pare kako su moćne

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2023 09:35

Babic ima stan kod ovog drugog babuna mile u picinom parku. I trci svako jutro do skladista za balvane.

Name

Pljuc...

26.06.2023 10:26

Fini neki ljudi...

Name

XXXL

26.06.2023 10:33

Pitajte Nešića.

Name

Solun

26.06.2023 08:38

Samo naše Radoje niko ne juri...

ODGOVORITE
Name

Rtrs = bntv

26.06.2023 08:49

Dojucerasnji AV-ov saradnik. Naravno o tome ne smijete zbog para od telekoma.

ODGOVORITE
Name

KOMUNISTA

26.06.2023 09:49

Bravo ta komentar.🤝🏼🤝🏼🤝🏼🤝🏼

Name

Pale

26.06.2023 09:03

Covjek bio na Jahorini

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2023 09:37

Pa se vratio u Banjaluku kod svojih poslovnih saradnika.

Name

Novica

26.06.2023 09:45

Trougao Crna Gora-Jahorina-Kosovo pruža puno varijanti

Name

Na Jahorini

26.06.2023 11:38

Zašto mu supruga stalno dolazi na Jahorinu ?

Name

Re

26.06.2023 12:21

Zasto mu suprugu cuva policija

Name

Istina

26.06.2023 10:26

Pa i u Rep. Srpskoj su provaljene skaj aplikacije, ali ne vide se neka velika hapsenja.

ODGOVORITE
Name

Mrki

26.06.2023 10:53

Eno ga kod Burleta u Bakincima, peče rakiju i brine za marvu

ODGOVORITE
Name

Re Mrki

26.06.2023 14:18

U nekim nasim seoskim sredinama, za marvu kazu, blago. Mozda je Dodik dio te vrste nacionalnog blaga. Trebao je da bude precizniji kada je to izgovorio, na sta je mislio. Po njegovom i Stevandicevom izgledu, vise pripadaju blagu, u nekom zabitom selu.

Name

Предатир

26.06.2023 13:11

Колико дреке око мизерије. Шиптарска мафија је десет пута моћнија само што то нико не говори. И новинари се боје бесе

ODGOVORITE
Name

dp

26.06.2023 18:41

Slažem se da ove kriminalce treba hapsiti i progoniti, ali meni nije jasno da nikada nismo čuli da je pao neki šiptarski narko boss u čemu je stvar.

ODGOVORITE